Benin


Benin este o țară aflată în vestul Africii, înconjurată de Togo, Burkina Faso, Niger și Nigeria și cu ieșire la Oceanul Atlantic prin Golful Benin. În Benin cultura străveche și tradițiile ocupă un loc fruntaș. În ciuda dimensiunilor sale reduse, istoria și-a lăsat amprenta asupra țării iar o călătorie pe aceste meleaguri nu va fi niciodată plictisitoare. Benin este locul de naștere al religiei voodoo, practicată peste tot în țară și o parte importantă a vieții locuitorilor, statul a fost în trecut cel mai mare centru în comerțul cu sclavi spre lumea nouă și adăpostește unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din Africa de Vest, cu peisaje și animale specifice savanei africane.


Scurtă istorie
Benin a făcut cândva parte din Regatul Dahomey, un regat puternic ce ocupa o mare parte a Africii de Vest. Până în secolul al XVII-lea zona fusese împărţită în mai multe căpitănii, conduse de şefi de trib, până când unul dintre aceştia a cucerit căpităniile vecine unindu-le sub Regatul Dahomey. Regatul a devenit unul bogat şi înfloritor, una dintre cele mai mari surse de venit fiind comerţul cu sclavi către portughezi, olandezi şi francezi. În timp, coasta Beninului s-a dezvoltat din acest punct de vedere, ajungând să vândă până la 10.000-20.000 de sclavi pe zi. Porto Novo şi Ouidah deveniseră mari porturi iar Abomey capitala regatului. 

Regatul a început să decadă o dată cu abolirea sclaviei în Europa, la mijlocul secolului al XIX-lea. În aceste condiţii Franţa anexează teritoriul ca şi colonie până în 1960 când fostul regat îşi obţine independenţa totală devenind Republica Dahomey.   

După câştigarea independenţei, ţara este instabilă şi măcinată de multe conflicte şi lovituri de stat până în 1972 când Mathieu Kerekou preia puterea şi impune un sistem totalitarist marxist. În 1975 Kerekou schimbă numele ţării din Dahomey în Benin. La începutul anilor '90, după o recesiune economică puternică, ce marchează ţara, Kerekou schimbă constituţia ţării transformând-o în democraţie. Astăzi Benin este în continuare o ţară săracă dar cu posibilităţi de creştere economică şi cu stabilitate guvernamentală.

Destinaţii turistice
Porto-Novo

Porto Novo, imagine de ansamblu

Porto-Novo este capitala Beninului, fără a fi însă dominată de agitaţia specifică unui centru administrativ. Cu o populaţie de 250.000 de locuitori, Porto-Novo a fost înfiinţat de portughezi în secolul al XVI-lea ca un tribut adus capitalei Portugaliei. Arhitectura oraşului stă mărturie acestei perioade, cu clădirile sale coloniale şi pre-coloniale care pot fi admirate de vizitatori. 

Principalul obiectiv turistic în Porto-Novo este Muzeul Etnografic. Acesta este găzduit într-o casă cu origini afro-braziliene ce datează din 1870 şi documentează sistematic istoria oraşului şi a regilor acestuia. În muzeu sunt expuse o serie de măşti Yoruba ce au aparţinut regilor, costume şi instrumente muzicale. Palatul Regelui Toffa (numit acum Muzeul Honme) este un alt obiectiv al oraşului care stă mărturie pentru modul în care trăiau regii africani înainte de colonizare. Alte obiective turistice: Jardine Place Jean Bayol, o piaţetă largă unde se află statuia primului rege al oraşului şi Muzeul da Silva. 


În afara oraşului se află Marele Târg d'Adjara (Grand Marche d'Adjara) ce are loc o dată la 4 zile unde comercianţii expun, printre altele, măşti, tobe decorate, haine tradiţionale, oale şi alte obiecte artizanale. 


Cotonou

Dacă Porto-Novo deţine rolul de capitală a ţării prin nume, Cotonou este în adevăratul sens al cuvântului centrul economic al ţării, un oraş agitat şi plin de forfota turiştilor ce se retrag aici după vizitele lor prin Africa. Cotonou este cel mai mare oraş al Beninului şi este localizat de-a lungul coastei ţării.

Portul Cotonou, vedere de ansamblu

În Cotonou poate fi vizitată Fundaţia Zinsou, un muzeu dedicat artei contemporane africane. Bulevardul St. Michel este în centrul oraşului şi este locul spre care ar trebui să se îndrepte căutătorii de baruri şi restaurante, un loc asemănat de mulţi cu străduţele aglomerate ale Parisului pe timpul nopţii. La capătul străzii se află piaţa Dan Topka, cu o adunătură eclectică de produse aflate spre vânzare, de la capre la săpun şi obiecte voodoo. 

Piața Dan Topka

Fiind aflat pe coastă, în Cotonou există câteva plaje dar sunt murdare şi neîntreţinute, fiind nerecomandate turiştilor.

La 18 kilometri distanţă de Cotonou se află Ganvie, supranumit Veneţia Africii. Toţi cei 30.000 de locuitori trăiesc în colibe de bambus construite pe piloni în mijlocul unei lagune. Orăşelul a fost construit acum 400 de ani de tribul Tofinu ce s-a refugiat aici pentru a se proteja de căutătorii de sclavi. Potrivit credinţelor populaţiei Abomey, acestora le era interzis să iniţieze un atac pe apă. Principala atracţie în Ganvie este oraşul în sine şi modul de viaţă al locuitorilor.

Ganvie

Abomey, fosta capitală a Imperiului Dahomey, cu palatele sale regale şi templele aflate în ruină, este unul dintre principalele atracţii turistice ale statului. Aflat la 100 km nord de Cotonou, oraşul era în secolul al XIX-lea un loc agitat, mereu în mişcare, centrat pe comenţul cu sclavi. Urmele acelei perioade se mai pot întrezări sub forma ruinelor palatelor regale aflate sub protecţia Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Palatele regale din Abomey au fost construite între secolele al XVII-lea şi al XIX-lea de către populaţia Fon pentru a servi ca şi locuinţe celor 12 conducători ai Regatului Dahomey. Acestea erau protejate de un zid din pământ cu 6 porţi şi întărit de salcâmi ţepoşi. Legenda spune că rezistenţa zidului se datora faptului că era făcut din sângele sacrificiilor umane aduse strămoşilor tribului. Din păcate multe dintre palate au fost distruse în urma conflictului dintre Fon şi francezi din 1890, astăzi rămânând doar două dintre acestea: case simple de cărămidă înconjurate de curţi mari. În interior, palatele sunt decorate cu basoreliefuri şi artefacte, unele dintre ele macabre: tapiţerii ilustrând războaie şi evenimente istorice, cranii umane folosite pe post de instrumente muzicale şi chiar un tron construit pe patru cranii reale aparţinând duşmanilor regelui Ghezo.  

Abomey, palatele regale

Ouidah se află pe malurile Oceanului atlantic, la doar 40 km distanţă de Cotonou. Ouidah este un oraş liniştit, relativ bine dezvoltat şi nu trebuie ratat de cei interesaţi de istoria sclaviei în Benin sau de aspectele misterioase ale religiei voodoo. Emblema oraşului este "Route des esclaves", Drumul Sclavilor, un traseu lung de 4 km ce urmează calea reală pe care erau duşi sclavii din piaţeta unde se făceau licitaţiile şi până în portul unde erau îmbarcaţi spre continentul American, de unde nu se mai întorceau niciodată.



Poarta aflată la capătul Drumului Sclavilor, supranumită ”Poarta fără de întoarcere”
Fosta piaţetă unde se făceau licitaţiile este acum ocupată de Muzeul de Istorie din Ouidah ce documentează comerţul cu sclavi dar şi aspecte culturale şi religioase locale. 

Muzeul de Istorie din Ouidah

 Cei interesaţi de voodoo pot vizita Templul Pitonului Sacru, unde sunt găzduiţi în jur de 50 de pitoni vii cu care turiştii pot face fotografii. Pitonii sunt consideraţi un totem în Benin şi foarte importanţi în religia voodoo. Mai poate fi vizitată şi pădurea sacră Kpasse, de unde pornesc cele mai multe mituri în Benin. Aici se află multe statui şi altare şi un copac sacru în care se spune că ar sălăjlui un spirit ce judecă oamenii. Pădurea este folosită în timpul riturilor iniţiatice voodoo. 

Intrarea în pădurea Kpasse

 În Grand Popo, mic orășel aflat la 60 km distanță de Cotonou, pe coasta Golfului Guineei, găsți cele mai frumoase plaje din Benin. Zona este liniștă iar plajele sunt curate și presărate cu palmieri. Înotul în apele oceanului nu este interzis dar este riscant din cauza curenților puternici.

Plaja Grand Popo

Natitingou este cel mai mare și mai agitat oraș din nordul Beninului, un loc perfect de folosit ca punct de plecare în explorarea frumuseților naturale înconjurătoare: Munții Atakora și Parcul Național Pendjari. În orașul propriu-zis poate fi vizitat Muzeul Regional Natitingou, care oferă o introducere în stilul de viață al comunității Somba. La 15 km de Natitingou se află Cascadele Kota, un loc răcoros unde, de asemenea, se poate petrece noaptea, în bungalourile de pe malurile căderii de apă.

În spre granița cu Togo, la o oră distanță de mers cu mașina din Natitingou, se află așa numitele ”Tata Somba”, case turn construite din lut roșu ce au aparținut populației Somba.  

Tata Somba

În nordul țării, în Parcul Național Pendjari, găsiți unele dintre cele mai frumoase peisaje naturale din Benin și chiar din vestul Africii. Parcul, ce ocupă o suprafată de 275.000 ha, este deschis vizitatorilor din decembrie și până în mai. Printre piscurile semețe ale Munților Atakora, în mijlocul savanei, trăiesc lei, leoparzi, gheparzi, elefanți, maimuțe, hipopotami, antilope și un număr impresionant de specii de păsări. La periferia parcului, se poate înota în piscinele naturale create la baza Cascadelor Tanougou.  

Turmă de antilope în Parcul Național Pendjari

Informații utile
Limba oficială în Benin este limba franceză, limba fostei puteri coloniale. Pe lângă aceasta, limbile native africane fon și yoruba sunt vorbite în sudul țării, bariba și fulani fiind vorbite predominant în nord. 

Moneda țării este Francul Comunității Financiare Africane (XOF), 1 RON fiind egal cu 145 XOF.


30% din populația țării este de religie creștină, mai exact romano-catolică în timp ce aproximativ 20% se identifică cu religia musulmană. Cu toate acestea, marea majoritate a populației, în jur de 60%, urmează religii și practici africane tradiționale (unul dintre acestea, și cel mai de întâlnit, fiind cultul animist voodoo). Chiar și cei care se identifică ca și creștini sau musulmani încă păstrează anumite practici indigene.    


Benin este o țară tropicală, cu temperaturi ridicate mai tot timpul anului. Partea sudică a țării are o climă ecuatorială formată din patru anotimpuri, două dintre acestea foarte călduroase și uscate (în perioada ianuarie-aprilie și în august) și două umede și ploioase (mai-iulie și septembrie-decembrie). Nordul țării se confruntă cu temperaturi extreme și cu două anotimpuri: cel uscat întinzându-se din noiembrie și până în iunie iar cel umed din iunie până în octombrie. Cea mai bună perioadă pentru realizarea unei vizite în Benin este în perioada noiembrie-februarie, când vremea este caldă dar uscată.


În ceea ce privește siguranța în timpul călătoriei, Beninul are și el partea lui de criminalitate. Furturile sunt o problemă în Cotonou iar în Ouidah se recomandă evitarea drumurilor spre și de-a lungul coastei oceanului. De asemenea, au fost raportate furturi auto atât în Cotonou cât și pe drumurile din jurul localităților. De aceea se recomandă să nu călătoriți singuri, să cereți ajutorul unui ghid, să nu călătoriți noaptea și mai ales să evitați zonele și plajele izolate. Există și o serie de măsuri de sănătate ce trebuie luate, malaria fiind o adevărată problemă în Benin.  


Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie pentru Benin, recomandând evitarea călătoriilor în această țară. Mai multe detalii puteți găsi aici.


Cetățenii români au nevoie de viză pentru a putea realiza o călătorie în Benin. 


Mulțumiri
www.journeymart.com
www.world66.com
www.lonelyplanet.com
famouswonders.com
wikitravel.org
www.africa.com
www.travellerspoint.com
www.worldtravelguide.net

Mențiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate mai sus aparține realizatorilor acestora:
Imagine de ansamblu Porto Novo 
Portul Cotonou (buxschumacher)
Piața Dan Topka
Ganvie (jbdodane)
Palatele regilor din Abomey (Joachim Huber)
Drumul Sclavilor, Ouidah (jbdodane)
Muzeul de Istorie, Ouidah (David Stanley)
Pădurea Kpasse (David Stanley)
Plaja Grand Popo (Helinä Rautavaaran Museo)
Tata Somba (Dominik Schwarz)
Parcul Național Pendjari (Martin Wegmann)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Angola

Brazilia