Brazilia


Brazilia este o țară uriașă, a cincea cea mai întinsă din lume și ocupând aproape jumătate din întreg continentul sud-american. La nord, vest și sud se învecinează cu: Guyana Franceză, Surinam, Guyana, Venezuela, Columbia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentina și Uruguay iar întreaga coastă estică a țării este mărginită de Oceanul Atlantic. Cei ce plăniuesc o călătorie în această țară nu vor fi dezamăgiți. Brazilia oferă varietatea culturală și de peisaje naturale la care te poți aștepta de la o țară atât de vastă. Coasta sa este ticsită de nisipuri fine și insule tropicale, bazinul Amazonului cu pădurile sale luxuriante este de neegalat iar fauna abundă ca în nici un alt loc pe pământ iar mlaștinile Panatalului, cele mai mari de pe pământ, sunt la fel de bogate în floră și faună. În ciuda imensității sale, aproape două treimi din populația țării locuiește aproape de coasta oceanului și mai mult de jumătate dintre aceștia în orașele aglomerate ale țării. Prin Rio de Janeiro și Sao Paolo, Brazilia are două dintre cele mai mari metropole ale lumii. Indubitabil, brazilienii iubesc viața și asta se poate vedea și în frumoasele și coloratele lor carnavale, faimoase în întreaga lume.  

Scurt istoric
Până în secolul al XVI-lea, teritoriul actual al Braziliei a fost locuit doar de populații indigene, în special triburi ale populației tupi și guarani. În 1500 portughezii conduși de Pedro Alvares Cabrel au ajuns pe țărmurile Braziliei, văzând potențial în acest teriroriu bogat în resurse naturale. Colonizarea a început cu exploatarea lemnului de pau-brazil, un lemn roșu, de unde vine și numele actualei țări. De-a lungul următoarelor secole, Brazilia a devenit centrul comerțului portughez cu sclavi și trestie de zahăr. 

În 1808, fugind din calea armatei lui Napoleon care amenința Lisabona, prințul Portugaliei s-a adăpostit în Brazilia, transformând Rio de Janeiro în noua capitală a Imperiului Portughez. După cădera lui Napoleon, regele se întoarce în Portugalia, lăsându-l în urmă pe fiul sau, Pedro, să guverneze colonia. Acesta, însă, declară independența Braziliei în 1882 și devine primul împărat al Imperiului Brazilian. În 1888, după 300 de ani, sclavia este în sfârșit abolită și în Brazilia, iar în 1889 monarhia cade iar țara devine republică.  

În anii următori Brazilia cunoaște o oarecare dezvoltare industrială și urbană datorată boom-ului exploatării arborelui de cauciuc din pădurile amazoniene. După o perioadă de instabilitate politică și o serie de rebeliuni și schimbări de putere, în 1937 Getulio Vargas impune o dictatură militară prin forță. În anii de după Al Doilea Război Mondial, următorul președinte mută capitala din Rio de Janeiro în Brasilia, un oraș ridicat în trei ani, special pentru a fi capitală. Un guvern democratic este, în sfârșit, restabilit în 1985. Țare era a zecea în lume ca și nivel economic la acea vreme dar corupția era în floare iar drepturile omului fuseseră de nenumărate ori încălcate.  

În prezent Brazilia încearcă să mențină un nivel bun de dezvoltare economică și să impună reforme sociale dar diferența dintre cei bogați și cei săraci este mare, criminalitatea este crescută iar corupția se menține cu rădăcini adânci de secole în istoria țării. 

Destinații turistice
Brasilia

Brasilia ©Governo do Brasil

Brasilia este un oraș planificat, creat special pentru a servi ca și capitală a Braziliei în 1960 sub conducerea președintelui Juscelino Kubitschek. Tocmai prin acest fapt orașul în sine reprezintă o atracție. A fost construit în mai puțin de 5 ani, o capodoperă a arhitecturii moderne futuriste, evocând imaginea unui avion împărțit în regiuni cu funcții specifice: rezidențiale, comerciale, economice și guvernamentale. Întreg orașul Brasilia face parte din Patrimoniul Cultural UNESCO.

În centrul Brasiliei, de-a lungul fuselajului avionului, se află clădirile celor trei mari autorități ale Braziliei: Congresul Național, Palatul Prezidențial (Palacio do Planalto) unde se poate vizita chiar și biroul președintelui și Curtea Supremă. Turnul de Televiziune, la cei 75 m înălțime ai săi oferă o priveliște frumoasă asupra orașului, fiind creat de Lucio Costa pe modelul Turnului Eiffel. Palacio da Alvorada, reședința oficială a președintelui, proiectată de arhitectul Oscar Niemeyer a fost primul edificiu inaugurat al orașului în 1958. Arcadele clădirii sunt iconice pentru capitală. Catedrala Metropolitană este considerată una dintre marile opere de artă ale lui Niemeyer. Cu un aspect diferit de o catedrală clasică, clădirea este circulară cu coloane ce duc cu gândul la o coroană de spini iar înăuntru îngeri de aluminiu planează deasupra altarului.

Catedrala Metropolitană din Brasilia ©Prandrade

Memorialul Juscelino Kubitschek este un muzeu dedicat vieții și activității președintelui ce a creat Brasilia și unde se află și rămășițele acestuia. 

Pe aripile avionului se poate vizita Biserica Dom Bosco formată din 80 de stâlpi de ciment ce susțin peste 7000 de cioburi de sticlă de Murano ale căror aranjament amintește de cerul înstelat. Centrul Cultural Banco do Brasil adăpostește un muzeu și tot felul de alte expoziții și evenimente culturale. Lacul Paranoa  ce se află în varful avionului are diverse restaurante și o priveliște frumoasă. 


Rio de Janeiro

Cel mai faimos oraș al Braziliei și al cincilea cel mai mare din lume, nu duce lipsă de atracții turistice sau peisaje care să-ți taie respirația. Numit de catre locuitorii săi Orașul Minunat (Cidade Marvilhosa) Rio de Janeiro impresionează printr-un armonios amestec de contraste: o metropolă aglomerată, zgărie-nori, plaje, piscuri montane, păduri tropicale și mlaștini, bogăție luxuriantă și sărăcie fără margini, toate adunate în același loc. 

Cel mai cunoscut monument al orașului este, binențeles, statuia lui Iisus din varful Muntelui Corcovado (710 m), care veghează deasupra orașului. Statuia în stil art deco a fost ridicată în vârful muntelui în 1931 devenind rapid simbolul orașului  și oferind cea mai frumoasă priveliște din Rio.

Statuia lui Iisus din varful Muntelui Corcovado deasupra orașui Rio de Janeiro ©Artyominc

O a doua priveliște frumoasă este cea din vârful Muntelui Pao de Acucar (sau Muntele Căpățânii de Zahăr în limba română) înalt de 396 m și în vârful căruia se poate ajunge cu ajutorul telecabinei. Grădina Botanică din Rio de Janeiro a fost proiectată în 1808 pe o întindere de 137 ha cu mai mult de 5.000 de specii de plante tropicale și subtropicale. În jurul Muntelui Corcovado pe 39 km² se întinde  Parcul Național Tijuca, o pădure tropicală luxuriantă, presărată cu vârfuri muntoase, râuri, cascade și peșteri și chiar o capelă construită în secolul al XIX-lea. Traseele montane sunt bine marcate pentru vizitatori iar unele dintre ele oferă priveliști frumoase asupra orașului

Pentru cei interesați mai mult de aspectele culturale ale unui oraș, în Rio de Janeiro se pot vizita Muzeul Național de Istorie, care documentează istoria Braziliei începând din vremurile coloniale sau Muzeul de Artă Modernă deschis în 1948 plus multe alte muzee. Catedrala Metropolitană, cu forma sa conică, a fost inaugurată în 1976 cu sculpturi și picturi murale dar mai ales cu cele patru vitralii ale sale care se întind pe 60 m spre tavan. Teatrul Municipal a fost construit după modelul Operei din Paris în 1909 și este decorat în interior cu marmură, mozaicuri impresionante, candelabre și statui de bronz. Una dintre cele mai iubite atracții ale orașului Rio de Janeiro este Scara lui Selaron (Escadaria Selaron), un proiect ar artistului chilian Jorge Selaron care a acoperit cele 215 trepte ale scării într-un mozaic colorat, ca și dedicație pentru poporul brazilian.

Scara lui Selaron ©Adelano Lázaro

Plajele din Rio de Janeiro sunt uimitoare, largi și curate și cu nisip alb fin. Dintre acestea Copacabana se numără printre cele mai faimoase plaje din lume. Se întinde pe 4 km de-a lungul Oceanului Atlantic și este populară printre oamenii de toate vârstele, vibrând de activitate. Plaja este largă iar în anumite zone este presărată de cafenele și localuri. 

Plaja Copacabana ©Jovica Trajkovski 

O a doua plajă bine cunoscută în Rio este Ipanema, împărțită în mai multe zone fiecare dintre acestea fiind preferată de diverse grupuri (precum familii, surferi sau iubitori de sport). Există multe grupuri aici cărora le place să joace fotbal sau volei pe plajă. 

Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai importante motive de a vizita orașul este Carnavalul de la Rio, cel mai faimos carnaval din lume. Timp de două săptămâni în fiecare an înaintea începerii postului străzile orașului sunt invadate de muzică, dansatori și o explozie de culoare. Școlile de samba ale orașului coboară pe străzi făcând parade impresionante în multiple zone ale acestuia. 

Carnavalul de la Rio ©Fernando Frazão/Agência Brasil 

Sao Paulo
Sao Paulo este cel mai mare oraș al Americii Latine și al treilea cel mai mare din lume. Este un mega-oraș aglomerat, încărcat și poluat dar faimos pentru viața de noapte pe care o oferă. Cluburile și barurile sale sunt apreciate ca cele mai bune de pe întreg continentul, mândrindu-se în același timp cu viața sa culturală, galeriile de artă de nivel mondial și muzica live.

Muzeul de Artă din Sao Paulo, mândria orașului, se află într-o piațetă ce se transfomă într-un târg de antichități duminica. Muzeul impresionează prin colecțiile sale, găzduind lucrări de artă ale lui Van Gogh, Renoir, Delacroix, Cezanne, Monet, Rembrandt, Picasso sau Degas, pe lângă lucrările multor artiști brazilieni. Pinacoteca do Estado, un muzeu neoclasic elegant, adăposteștește lucrări ale unor artiști brazilieni datând din secolul al XIX-lea. Mercado Municipal este prima piață alimentară a orașului, găzduită într-o clădire în stil neo-baroc datând din 1928, decorată cu vitralii și acoperită de domuri largi. Aici vizitatorii pot degusta specialități culinare specifice orșașului. Biserica Sao Bento ce datează din 1598 este una dintre cele mai vechi biserici ale orașului deși fațadele sale gotice aparțin începutului secolului al XX-lea. 

Biserica Sao Bento, interior ©The_Photographer 

Cea mai frumoasă panoramă a orașului se vede de la etajul 34 al Turnul Banespa, un zgârie-nori finisat în 1939. Punctul panoramic se află la 160 m deasupra solului iar priveliștea este impresionantă. 

Salvador

Salvador a fost primul oraș al noii lumi descoperite de portughezi, prima capitală a Braziliei și unul dintre locurile de naștere ale culturii braziliene. Cunoscut și sub numele de ”capitala fericirii” în Salvador vizitatorii se pot bucura de atmosfera relaxată a orașului și pot admira arhitectura colonială și fațadele colorate. Centrul vechi al orașului, Pelourinho este protejat de Patrimoniul Mondial UNESCO, cuprinzând cea mai mare colecție de clădiri coloniale baroce din America Latină. Aici turiștii se pot plimba pe străzile pietruite și pot admira bisericile magnifice.

Centrul vechi al orașului Salvador ©Leandro Neumann Ciuffo

Cele două zone ale orașului, Cidade Alta și Cidade Baixa, sunt conectate de Elevador Larceda în stil art deco, primul lift urban al lumii construit în 1872 capabil azi să urce 72 m în 30 de secunde. 

Elevador Larceda ©André Urel

În centrul zonei Citade Alta se află două piațete largi, unite de o catedrală: Praca da Se și Terreiro de Jesus. Praca da Se este o zonă relaxantă, presărată cu fântâni arteziene și având în centru ruinele fostei Catedrale Se Primacial, iar Terreiro de Jesus, înconjurată de case din secolul al XVII-lea, abundă de viață cu multiple standuri alimentare și localnici ce practică capoeira. Aflată în vârful unui deal pe Peninsula Itapagibe, Biserica Nosso Senhor do Bonfim este iconică pentru Salvador și marchează locul de întâlnire al creștinismului cu credințele nativ africane. De aici provin și panglicile colorate care se văd peste tot în Salvador, un suvenir al bisericii și simbol al Bahiei (regiunea a cărei capitală este Salvador).

Biserica Nosso Senhor do Bonfim cu panglicile colorate legate in fata sa ©Ednei Fialho Lopes

Nu în ultimul rând, Carnavalul din Salvador poate concura cu cel din Rio, diferența fiind că în Salvador poate participa oricine la procesiune. Petrecerea este uriașă, participând nu mai puțin de două milioane de petrecăreți ce cântă și dansează alături de membrii procesiunilor (blocos).

Manaus

Manaus este cel mai mare oraș al Amazonului, o zonă urbană aglomerată aflată chiar în inima junglei și locul de plecare pentru mulți dintre cei ce vor sa exploreze marele fluviu. Istoria orașului este strâns legată de exploatarea cauciucului ce a cunoscut un boom la începutul secolului al XIX-lea, de asemenea perioadă în care Manaus era supranumit Parisul Tropicelor. Principala atracție a orașului este Teatro Amazonas (sau Opera din Manaus) construit la apogeul industriei cauciucului ca să rivalizeze cu teatrele Europei, cu o arhitectură evident influențată de renascentismul italian. Interiorul operei impresionează prin candelabrele de cristal și picturile murale apaținând unor artiști europeni renumiți.

Opera din Manaus ©Pontanegra

Encontro das Aguas sau Întâlnirea Apelor este locul magic aflat chiar la granița orașului unde două ape de culori diferite, Rio Negro și Amazonul, se întâlnesc fără să se amestece. Dacă atingi apa în locul respectiv se poate simți chiar și diferența de temperatură dintre cele două râuri, Rio Negro fiind rece și Amazonul cald.

Locul unde se întâlnesc Rio Negro si Amazonul ©Portal da Copa

Recife
Recife, fondat de olandezi în 1637, este unul dintre cele mai mari și mai interesante orașe ale coastei nord-estice braziliene. Aici găsiți unele dintre cele mai frumoase plaje ale Braziliei iar orașul în sine este unul istoric cu cladiri ce amintesc de cartierele istorice Europene și biserici frumoase și vechi. Aici se poate vizita Paco do Frevo, un muzeu dedicat stilului de dans frevo, parte importantă a Carnavalului din Recife, sau Muzeul Cais do Sertao ce portretizează modul de viață în sertao (zona aridă din interiorul regiunii Pernambuco, a cărei capitală este Recife). Institutul Ricardo Brennand se află la aproximativ 15 km în afara orașului, într-un castel medieval înconjurat de hectare de pădure, și adăpostește o mare colecție de artă europeană și braziliană, săbii, armuri și alte artefacte istorice. În centrul vechi al orașului Biserica Sao Francisco este decorată cu plăci ceramice specific portugheze iar Capela Dourada (capela aurită) este un frumos exemplu al arhitecturii baroce braziliene. 

Capela Dourada ©Tetraktys

Sinagoga Kahal Zur Israel este cea mai veche sinagogă din America Latină, un centru cultural evreiesc cu picturi murale interesante. Plaja Boa Viagem cu nisipurile sale albe este cea mai lungă plajă urbană din Brazilia întinsă pe 8 km.   

O porțiune din plaja Boa Viagem, Recife ©Portal da Copa/ME

La câteva sute de km în afara orașului Recife, Fernando do Noronha este un mic arhipelag devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO și care încearcă să promoveze turismul ecologic. Pe insulă sunt primiți doar 1000 de vizitatori odată iar cele 16 plaje ale sale sunt poate cele mai frumoase din Brazilia, cu ape calde de culoare turcoaz și apusuri impresionante. Scufundările și snorkelingul sunt activități populare aici. Corăbiile naufragiate și recifele abundă de viață iar multe dintre speciile marine ce se găsesc aici sunt pe cale de dispariție.

Peisaj pe Insula Fernando do Noronha ©rosanetur

Belo Horizonte
Cunoscut de localnici sub numele Beaga, Belo Horizonte, al treilea cel mai mare oraș al Braziliei, și-a obținut numele de la frumoasa priveliște montană de care este înconjurat.

Belo Horizonte ©Marina Campos Vinhal

Bazele sale au fost puse în 1897 fiind primul oraș modern brazilian, liber de influența portugheză. Aici se poate vizita Institutul de Artă Contemporană Inhotim, cel mai mare muzeu al artei contemporane în aer liber din lume. Muzeul se află la 50 km în afara orașului, un complex de grădini înconjurate de munți, unde sunt expuse lucrări de artă uriașe. Centrul Cultural Banco do Brasil este un obiectiv cultural important al orașului, cu expoziții ce se schimbă la câteva luni, muzică, spectacole de teatru și activități interactive. Alte obiective sunt: Biserica Sao Francisco de Assis, biserică modernistă, operă a arhitectului Niemeyer, Praca da Liberdade, Mercado Central (Piața Centrală) cu multe magazine care oferă specialități locale și Palatul Artelor, construit după designul lui Oscar Niemeyer, ce cuprinde trei teatre, trei galerii de arte, un cinema, librării și cafenele. 

În Florianopolis, orașul capitală al Insulei Catarina din Oceanul Atlantic, pare că vacanța nu se sfârșește niciodată. Cu cele 42 de plaje ale sale, ”Insula Magică” este populară printre surferi și căutătorii de petreceri. În partea nordică a insulei plajele sunt considerate cele mai bune din cauza apelor calde fiind implicit și cele mai aglomerate. Sudul insulei are o atmosferă mai relaxată și este locul ideal pentru multe activități acvatice: surfing, scufundări, plimbări cu barca și parasailing. Pe lângă aceasta, Florianopolis este înconjurat de munți, mangrove, lagune și dune de nisip ce pot fi explorate iar orașul în sine nu duce lipsă de atracții culturale și clădiri istorice.

Plajă în Florianopolis © Eliane QAlterE

Fortaleza, numit și ”Orașul Luminii” în Brazilia, atrage turiștii prin multele sale plaje și prin viața de noapte. Catedrala Fortaleza este un exemplu impresionant de arhitectură gotică iar Fortăreața Nossa Senhora da Assuncao datează din secolul al XVII-lea și este locul de naștere al orașului. Cele două plaje principale și punctul central al vieții de noapte din Fortaleza sunt Iracema, frecventată în special de tineri și Meireles, frecventată în egală măsură de localnici și turiști. 

Plajă în Fortaleza ©Governo Federal Brasileiro

Amazonul este al doilea cel mai mare fluviu din lume și ocupă o bună parte din nordul Braziliei. Brațele sale sinuoase ce hrănesc jungla amazoniană sunt casă pentru aproximativ 50% din întreaga biodiversitate a pământului. Plin de viață dar și multiple pericole, Amazonul este extrem de atrăgător pentru turiști. Mulți folosesc orașul Manaus ca și punct de plecare pentru călătorii organizate pe Amazon, unde se pot admira copacii înalți ce îl mărginesc sau privi multitudinea de specii de păsări sau animale ce trăiesc aici.

Amazonul si padurea amazoniană ©Neil Palmer/CIAT

În vestul Braziliei, întinzându-se parțial și înspre Bolivia și Paraguay, Mato Grosso este vestul sălbatic al Braziliei, o câmpie enormă, casă pentru zona numită Pantanal, cea mai întinsă zonă mlăștinoasă din lume. Fauna sălbatică abundă aici și, alături de peisajele frunoase, este principalul punct de atracție pentru turiști: caimani, aligatori, capybara, numeroase păsări (inclusiv papagalul Macaw Hyacinth sau Marele Albastru, aflat pe cale de dispariție), vidra de râu, jaguari și chiar pești piranha. 

Peisaj din Mato Grosso ©Filipefrazao

Aflată în mijlocul pădurii tropicale, în sudul Braziliei, Cascada Iguacu este una dintre marile minuni naturale ale lumii, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Cascada, care se întinde și pe teritoriul Argentinei și Paraguayului, este formată din 275 de căderi de apă individuale, cea mai înaltă dintre ele, Gâtul Diavolului (Garganta do Diabo) măsurând 70 m în înălțime. Zona cascadei este înconjurată de o junglă deasă și bogată și pereți de lut roșu, colorați de curcubee și roiuri de fluturi.

Cascada Iguacu © SF Brit

Parcul Național Chapada Diamantina a fost cândva faimos pentru pietrele prețioase care erau exploatate aici, astăzi însă e recunoscut drept cel mai bun loc din țară unde se poate face ecoturism. Parcul se întinde peste un lanț de munți cu înălțimi medii de 1000 m, unde se află orașe miniere istorice, păduri, râuri, izvoare, cascade precum și un număr mare de peșteri.

Peisaj din Parcul Național Chapada Diamantina ©Danielle Pereira
    
Informații utile
Limba oficială a Braziliei este portugheza. Spaniola, engleza, italiana, franceza și germana sunt, de asemenea, vorbite de unii locuitori mai ales în zonele turistice.

Fiind o țară întinsă, Brazilia are un climat variat, diferit de la nord la sud și în funcție de altitudine și apropierea e ocean. În nord există două anotimpuri, unul ploios și unul secetos iar temperatura medie anuală este de 28°C. La sud de Sao Paulo, climatul devine temperat, cu patru anotimpuri iar temperatura medie este de 20°C. Iarna în Brazilia începe în iunie și se termina în septembrie, în unele regi din sud atingandu-se temperaturi sub 0°C iar vara se ating 40°C în unele orașe, precum Rio de Janeiro. Per total, însă, vremea este caldă dar capricioasă, putându-se schimba brusc.


Din punctul de vedere al siguranței, Brazilia deține reputația unui loc periculos, cu o rată ridicată a criminalității și violenței. Hoții de mașini și buzunare sunt raspândiți dar dacă sunt precauți și atenți fără a-și expune bunurile de valoare în public și stând departe de locurile rău famate, călătorii vor fi în siguranță. Pentru mai multe informații consultați recomandările MAE.


Nu sunt obligatorii vaccinuri pentru a intra pe teritoriul Braziliei, cu toate acestea riscurile adresate sănății sunt destul de ridicate, recomandându-se sa vă vaccinați împotriva febrei galbene și malariei.


Nu există o religie oficială în Brazilia, dar 64% din populație este romano-catolică, 22% protestantă, 2% spiritualistă afro-americană, 2% spiritistă și 1% atee.    


Moneda oficială a Braziliei este realul brazilian (BRL), 1 BRL este egal cu aproximativ 1 RON.


Pentru o călătorie mai scurtă de 90 de zile în Brazilia, cetățenii români nu au nevoie de viză de intrare sau de tranzit. 


Mulțumiri: 
www.braziltravelinformation.com
www.visitbrasil.com
www.roughguides.com
www.lonelyplanet.com
www.fodors.com
wikitravel.org
www.worldtravelguide.net
www.nomadicmatt.com
archive.nytimes.com












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită