Afganistan



Când spun Afganistan mulţi  se gândesc la război, la evenimente ce ţin primele pagini ale ziarelor, la Osama Bin Laden şi în general la evenimente politice, de multe ori pe bună dreptate. Afganistanul este încă scuturat de conflicte şi nu e, întradevăr, cea mai sigură destinaţie de vacanţă şi cu siguranţă nu cea mai căutată. Ceea ce nu se ştie este că poporul afgan are o cultura şi o istorie ce datează de acum 5.000 de ani şi nu este o istorie oarecare. Problemele militare şi infrastructura săracă nu pot fi desconsiderate şi ar putea chiar descuraja un turist plecat în căutarea unei vacanţe însorite, uşoare şi relaxante dar pentru cei aventuroşi ce caută experienţe inedite, peisaje austere şi sălbatice şi pentru cei interesaţi de locurile cu încărcătură istorică, Afganistanul ar putea reprezenta una dintre destinaţiile dorite pentru vacanţă. O să spuneţi probabil că am înnebunit vorbind despre Afganistan în aceşti termeni dar fac acest lucru deoarece consider că fiecare ţară are potenţialul său turistic şi că fiecare persoană are posibilitatea de a-şi alege destinaţiile în cunoştinţă de cauză, ştiind dinainte tot ceea ce are de oferit fiecare stat. 

Acestea fiind spuse, e util de ştiut că Afganistanul nu are ieşire la mare şi deci nici plaje luxuriante dar are lanţuri muntoase, râuri, lacuri, stepe şi regiuni deşertice. Mare parte a reliefului este muntos iar câmpiile şi deşerturile sunt localizate în partea de nord şi în cea de sud-vest. Deşi majoritatea terenului este uscat în preajma munţilor şi pe vârfurile lor există multe văi fertile. Râurile sunt în mare parte nenavigabile dar, având în vedere că Afganistanul este o ţară deşertică, cele mai multe regiuni fertile se găsesc în jurul acestor râuri ce o traversează.

Trecutul istoric al ţării 
Pentru că am vorbit mai sus despre unicitatea şi importanţa istoriei Afganistanului voi da în continuare, pe scurt, câteva date cu privire la acest aspect încercând să nu plictisesc şi mai ales ţinând în minte faptul că multe state sunt istoria lor iar trecutul pe care îl reprezintă poate influenţa prezentul şi chiar potenţialul lor turistic. Începând cu istoria timpurie, aşezarea geografică a Afganistanului pe rutele comerciale a subcontinentului indian a încântat cuceritorii. Existau triburi independente în munţi şi e posibil ca în partea de sud să fi existat civilizaţii înfloritoare în timpurile preistorice dar datele arheologice nu sunt clare. În anul 500 î.Hr. teritoriul a aparţinut regelui pers Darius I iar în 329-327 î.Hr. a fost cucerit de Alexandru cel Mare, până la moartea acestuia în 323 î.Hr. Budismul a fost introdus de cel ce a fondat dinastia Kushan, începând cu secolul al II-lea î.Hr. iar în secolul al VII-lea d.Hr. Afganistanul a fost cucerit de musulmani.

Ultima dinastie, Durrani (cea care a dat şi numele cu care mulţi afgani se identifică) a domnit până în 1818 iar după această perioadă Afganistanul a intrat sub vizorul altor state, Anglia şi Rusia disputându-şi influenţa în centrul Asiei. Primul război afgan a fost cu Anglia, aceasta din urmă reuşind să pună la putere un domnitor controlat de ei. Acesta a fost urmat de un al doilea război afgan şi apoi de înţelegerea anglo-rusă din 1907 ce garanta independenţa Afganistanului sub influenţă britanică în ceea ce priveşte afacerile externe. În ciuda influenţelor engleze, Afganistanul a rămas neutru în timpul Primului Război Mondial iar în 1919, după cel de-al III-lea război afgan, statul şi-a câştigat independenţa.

După 1926 Amanullah a încercat să reducă influenţa liderilor religioşi şi să crească libertatea femeilor dar a întâmpinat multiple opoziţii şi a fost demis în 1929. Statul a rămas neutru în timpul celui de-al II-lea Război Mondial şi a trecut prin războaie de independenţă interne. În 1970 începe să întâmpine probleme economice determinând un grup de militari să dea jos regele şi să declare statul republică. După un nou război afgan şi amestecul sovieticilor în problemele interne, la începutul anilor ’90, trupele de gherilă au ajuns la putere. Acestea nu au rămas însă unite şi au sfârşit prin a împărţi statul în diferite zone independente. În acest context fundamentaliştii islamici, talibanii, au devenit o organizaţie puternică, cucerind oraşul Kabul în 1996. Când în 1998 talibanii au încercat să îşi lărgească influenţa asura întregii ţări armata SUA a început să se implice în conflict. În 2000 talibanii controlau 90% din ţară.

După atacurile de la 11 septembrie din 2001 Afganistanul a fost acuzat că l-ar ascunde pe Osama Bin Laden determinând numeroasele bombardamente ale armatei SUA. Primele alegeri democratice ale ţării au avut loc în 2004 dar nu au fost ferite de dificultăţi. Din 2003 NATO încearcă să menţină ordinea în zona capitalei dar lupta încă mai continuă mai ales în partea de sud a ţării.
 
Destinaţii turistice
Cea mai accesibilă destinaţie turistică şi cea mai căutată din Afganistan este capitala, Kabul, dar mai sunt si alte oraşe importante ce merită vizitate dintr-un motiv sau altul. Pe lângă acestea, alte destinaţii sunt în primul rând lacurile frumoase şi apoi văile căutate de cei cu gust pentru căţărări şi aventură.

Kabul este unul dintre cele mai vechi oraşe din Asia Centrală şi, fiind situat la 1.800 m deasupra nivelului mării, una dintre cele mai înalte capitale ale lumii. În ultimii 24 de ani, sub efectele războiului, oraşul şi-a pierdut atractivitatea turistică, infrastructura, sistemele de comunicare, sanitare şi electrice aflându-se în mare nevoie de a fi refăcute.

În Kabul se află Bala-Hissar, o cetate ce datează din secolul al VI-lea înconjurată de ziduri pe coama unui deal ce a servit ca şi rezidenţă conducătorilor afgani. Fortăreaţa a fost distrusă în timpul celui de-al II-lea război afgan, refăcută apoi la o dată mai târzie şi lăsată astăzi în paragină. 


Cetatea Bala-Hissar

Un alt obiectiv deseori menţionat este muzeul Kabul. Aici au fost de-a lungul timpului adunate artefacte şi mărturii ale istoriei Asiei Centrale (printre acestea se numărau de exemplu monede greceşti şi romane descoperite lângă Kabul). Multe dintre acestea s-au pierdut, fiind distruse sau furate, în timpul bombardamentelor din 1993. În plus, în 2001, talibanii au decis să distrugă toate artefactele de origine pre-islamică, ducând la sărăcirea exponatelor muzeului. 

Muzeul din Kabul

Mai poate fi vizitat muzeul OMAR al minelor unde se găsesc expuse în general mine de teren dar şi alte tipuri de bombe şi muniţii folosite în războaiele prin care a trecut ţara. Însă muzeul nu este deschis tuturor turiştilor, cei ce vor să îl viziteze trebuind să facă o cerere la biroul OMAR.

Alte obiective turistice ce pot fi vizitate în Kabul: moschei, bazar-uri, mausoleul dedicat lui Amir Abdul Rahman aflat în centrul oraşului, exemplu al arhitecturii din sec. al XIX-lea ce a supravieţuit bombardamentelor şi grădinile Babur din sec al XVI-lea. Acestea din urmă se află în ruină dar se iau măsuri pentru renovarea lor.

Herat 

În secolele XIV-XVI Herat a fost unul dintre cele mai mari centre culturale din Asia Centrală. Oraşul era o oază de verdeaţă în mijlocul deşertului şi centrul artei, poeziei, picturii şi muzicii combinând culturile persane şi central-asiatice.

Printre  obiectivele turistice din Herat se numără moschea Masjet-E-Jam, cea mai mare clădire din această regiune, cunoscută pentru mozaicul cu care este acoperită. 

Moschea Masjet-E-Jam, curtea interioară

Cetatea Qala-i-Ikhtizar-ud-din a fost construită de Alexandru cel Mare dar are o istorie zbuciumată fiind în mod repetat cucerită de triburi barbare (printre care, de exemplu, mongolii). Genghis Khan însuşi a luptat sub zidurile ei. Un alt obiectiv ce poate fi vizitat în Herat este mormântul unui poet persan faimos în secolul al XV-lea.

 Bamian

Bamian-ul este considerat unul dintre cele mai sărace oraşe din Afganistan din pricina izolării sale dar este un loc frumos, aflat la 2.500 m deasupra nivelului mării. Oraşul se află într-o vale, mărginit de munţi cu vârfurile înzăpezite. În partea de nord a oraşului se află stânci în care au fost încrustate imagini ale lui Buddha. Bamianul e cunoscut pentru aceste statui uriaşe ale lui Buddha. Două dintre aceste statui, dintre care una cea mai înaltă stauie a lui Buddha din lume, au fost distruse de talibani în 2001 în războiul lor împotriva construcţiilor şi artefactelor pre-islamice din ţară. Cele două statui datau din secolele al III-lea şi al V-lea şi aveau 36 respectiv 53 m înălţime. Fuseseră sculptate în stâncă şi acoperite cu stucaturi. Parte din picturi se mai pot observa încă.

Statuile lui Buddha, înainte (stânga) şi după distrugere (dreapta)

La vest de aceste statui se află vestitele lacuri ale Afganistanului, Band-e Amir (însemnând barajul comandantului). Ele reprezintă un număr de 5 lacuri aflate la 3.000 m înălţime. În 2008 lacurile au devenit, după multe tentative, primul parc naţional al Afganistanului. Lacurile sunt cunoscute pentru frumuseţea lor şi apele albastre dar vizitatorii pot întâlni o serie de probleme printre care terenul accidentat şi faptul că drumurile sunt minate şi neasflatate. Există doar o cărare îngustă neminată şi e folosită adesea pentru orice tip de trafic.


Două dintre lacurile Band-e Amir

Tot în această zonă se află ruinele oraşului Shahr-e-Gholgola, ce poate fi tradus drept „oraşul zgomotului” sau”oraşul strigătelor”. Acesta a fost o cetate înfloritoare în secolele V-VII dar a fost demolat de Genghis Khan în 1221 când a ucis toţi locuitorii oraşului, de unde se trage şi numele acestuia. Mongolii îl numeau „oraşul blestemat”.

Shahr-e-Zohak sau „oraşul roşu”, a fost denumit astfel după stâncile roşii care îl înconjoară. Construit la 15 km de Bamian oraşul a fost considerat centrul Buddhismului în secolele V-VII şi a servit drept fortăreaţă de apărare a oraşului Bamian în secolele XII-XIII. Şi acest oraş a fost distrus în 1221 de Genghis Khan ca răzbunare pentru nepotul său rănit.

Balkh
Oraşul Balkh are un trecut glorios. Se află în nordul Afganistanului şi se spune că ar fi unul dintre cele mai vechi oraşe ale lumii. Este locul de naştere al profetului Zoroastru iar Alexandru cel Mare a fondat câteva colonii aici. Este, de asemenea, cunoscut drept locul de naştere al Rabiei Balkhi, prima femeie poet a perioadei islamice.

Informaţii utile
Afganistanul este o ţară islamică, majoritatea populaţiei fiind de religie musulmană, celelalte religii întâlnite fiind cea hindusă şi, în număr foarte mic, ebraică. Afganii de religie musulmană se roagă de cinci ori pe zi, postesc în luna Ramadanului de la răsăritul şi până la apusul soarelui şi lucrează numai 6 ore pe zi în această perioadă iar weekend-ul este reprezentat de zilele de joi şi vineri, vinerea fiind ziua sfântă. Toate instituţiile statale sunt în general închise în aceste zile. În timpul Ramadanului turiştilor nu li se cere să postească dar nu au voie să mănânce, să bea, să fumeze şi să mestece gumă în public.

Bărbaţii şi femeile au roluri diferite în familie şi în societate. Căsătoriile sunt de cele mai multe ori aranjate de către familiile tinerilor, ţinându-se cont de etnicitate, statutul social şi averea materială iar după căsătorie familiile locuiesc sub acelaşi acoperiş, în aceeaşi curte numită „kala”. Bărbaţii sunt cei care conduc familia şi o întreţin material, responsabilitatea femeilor reducându-se la gospodărie. În oraşe nu există o singură femeie afgană care să fie angajată sau să ocupe o pozitie profesionala. Poligamia este legală în Afganistan. Conform legilor islamice, bărbaţii pot avea până la 4 soţii dar cazurile de acest fel sunt destul de rare. Cu toate acestea, multe femei preferă să fie a treia sau a patra soţie a unui bărbat decât să rămână nemăritate.

În ceea ce priveşte relaţiile dintre bărbaţi şi femei şi statutul acestora din urmă, există câteva elemente ce trebuie luate în consideraţie chiar şi de către turişti: femeile şi bărbaţii nu inter-relaţionează decât în mijlocul familiei, dacă un bărbat vorbeşte cu o femeie într-un alt context social sau în public, acesta este doar un mijloc de a dezonora femeia respectivă; femeile trebuie să privească în jos când merg pe stradă mai ales pentru a evita contactul vizual cu bărbaţii; femeile trebuie să se îmbrace conservator, fără să lase să li se vadă pielea de la gât în jos iar capul trebuie acoperit cu o eşarfă; bărbaţii străini nu trebuie să abordeze femeile în public sau să întrebe alţi bărbaţi despre soţiile lor; bărbaţii şi femeile nu au voie să se atingă sub nici o împrejurare.

Din punct de vedere al climei, în Afganistan sunt două sezoane clar definite: o vară toridă (uneori s-a ajuns şi la 49°C) şi o iarnă rece, mai ales pe crestele munţilor (până la -9°C). În zonele joase, iarna este un climat semi-arid. Momentul propice vizitării ţării se suprapune peste sezonul estival de la noi, perioada mai-septembrie.

În ceea ce priveşte mijloacele de comunicare, liniile de telefonie au fost distruse în războaie, doar câteva au mai rămas. Acum se încearcă introducerea unor linii de telefonie mobilă dar este o resursă limitată pentru afgani.

Moneda folosită în Afganistan este afgani (AFG), reprezentând 100 de puls. 1 RON reprezintă aproximativ 18 AFG.

În ceea ce priveşte shopping-ul şi suvenirurile se pot cumpăra de obicei broderii ţesute manual, pălării, ceramică, sticlă din Herat, bijuterii nomade, sculpturi în lemn şi covoare făcute manual.

Pentru intrarea în ţară este nevoie de viză care trebuie procurată în prealabil (mai multe detalii aici)  iar site-ul worldtravelguide.net nu recomandă călătoriile în districtele Surobi, Paghman, Musayhi şi Chahar Asyab din provincial Kabul şi în următoarele zone: districtele Kunduz şi Baghlan-e Jadid din Baghlan în Ghazni, Kapisa Khost, Kunar, Laghman, Logar, Nangarhar şi Nuristan.


Mulţumiri





Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită