Arabia Saudită


Cea mai întinsă ţară a Orientului Mijlociu, Arabia Saudită ocupă cea mai mare parte a Peninsulei Arabice fiind înconjurată începând din partea de nord de Iordania, Irak, Kuwait, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Oman şi Yemen şi având ieşire la Golful Persic şi la Marea Roşie, aceasta din urmă fiind şi cea care desparte ţara de continental African. Mai mult de jumătate din suprafaţa Arabiei Saudite este formată din deşert, Rub’al Khali fiind unul dintre cele mai mari deşerturi de nisip din lume. Deşi, prin numeroasele furtuni de nisip, deşertul poate fi o barieră în calea turismului, acesta poate reprezenta şi o atracţie în acelaşi timp. Pe lângă aceasta, din punctul de vedere al unui turist, Arabia Saudită poate reprezenta o destinaţie de vacanţă într-o altă lume, total diferită. Ţara poate oferi unui turist o cultură bogată, o religie diferită şi complexă şi o tradiţie unică în lume.


Scurtă istorie a Arabiei Saudite
În perioada preislamică Peninsula Arabică a fost ocupată în mare parte de câteva grupuri nomade. Profetul Mahomed s-a născut în Mecca în jurul anului 570 iar la începutul secolului al VII-lea acesta a reuşit să unească toate aceste triburi ce ocupau teritoriul Arabiei. După moartea acestuia, urmaşii săi au extins dominaţia Arabiei, ajungând chiar până în Peninsula Iberică şi India şi transformând Peninsula Arabică într-un centru al civilizaţiei musulmane.

Statul Saudit a luat fiinţă în centrul Arabiei în jurul anului 1750. Atunci un conducător local, Mohamed bin Saud, şi-a unit forţele cu un reformator islamic, Mohamed Abd Al-Wahhab, pentru a crea o nouă formaţiune politică. Pe parcursul următorilor 150 de ani familia saudită a trebuit să se lupte pe rând pentru controlul asupra peninsulei cu Egiptul, Imperiul Otoman şi cu alte familii arabe.

Regatul Saudit modern a fost creat de regele Abdul Aziz Al Saud. În 1902 acesta a recucerit Riyadhul, capitala ancestrală a familiei saudite. Urmată de cucerirea altor regiuni, în 1932 regele declară aceste regiuni unite sub denumirea de Regatul Arabiei Saudite.

În prezent regele Arabiei Saudite este Abdullah, prinţul ce s-a urcat pe tron în anul 2005.

Destinaţii turistice
Riyadh
Unul dintre  cele mai populare oraşe ale Arabiei Saudite, Riyadh, capitala ţării, a fost în trecut un oraş provincial transformat într-un oraş sofisticat o dată cu descoperirea zăcămintelor de petrol, acum aproximativ 75 de ani. Devenit capitală în 1824, oraşul Riyadh este considerat miezul ţării şi locul unde conservatorismul tradiţional coexistă cu tehnologia modernă şi influenţele occidentale.

Muzeul Naţional al Arabiei Saudite se află în apropierea centrului oraşului şi este accesibil turiştilor şi datorită numeroaselor explicaţii traduse în limba engleză. Construit în 1999 pe parcursul a doar 26 de luni, muzeul conţine multe mini săli de spectacol unde se fac prezentări video despre obiective turistice importante sau puneri în scenă ale luptelor profetului Mahomed la Medina.

Fortăreaţa Masmak, inima vechiului Riyadh, este fortăreaţa asaltată de regele Abdul Aziz în 1902 în încercarea de a cuceri Riyadhul. În interiorul fortăreţei se află un muzeu ce documentează istoria Arabiei Saudite. Palatul Murabba, aflat lângă Muzeul Naţional al Arabiei Saudite a fost construit de regele Abdul Aziz după cucerirea Fortăreţei Masmak. 

Fortăreaţa Masmak

Kingdom Center (المملكة Al-Mamlaka), a doua cea mai înaltă clădire din Arabia Saudită este şi un exponat uluitor al arhitecturii moderne în Arabia Saudită. În clădire se află un mall ce se întinde pe trei etaje cu unul dintre etaje rezervat pentru femei.

Kingdom Center

În capitala ţării mai poate fi vizitată Grădina zoologică din Riyadh, deschisă în 1987 ce conţine 1500 de animale şi 40 de specii.

În afara oraşului, la o distanţă de 30 km, se află ruinele vechiului palat Diriyyah un simbol al istoriei ţării, căminul ancestral al familiei regale saudite. Palatul Salwa conţine cele mai înalte ziduri ce se mai păstrează încă în picioare în Diriyyah. Palatul se află acum în renovare şi este închis pentru turişti.

Ruinele palatului Diriyyah

Jiddah
Aflat în partea vestică a ţării, lângă Marea Roşie, Jiddah este al doilea cel mai mare oraş al regatului şi aşa-zisa capitală comercială şi bancară a acestuia. Aici se află şi „Cornişa din Jiddah”, cea mai mare faleză a statului ce cuprinde o mulţime de plaje, hoteluri şi staţiuni. Importanţa oraşului constă şi în apropierea sa de oraşul sfânt, Mecca, devenind astfel punctul de intrare al tuturor pelerinilor ce se îndreaptă spre Mecca.

Centrul vechi al oraşului, numit de localnici al-Balad, cuprinde o multitudine de clădiri vechi, pieţe (suk-uri) şi binele cunoscute case din corali pentru care oraşul este faimos.

Arhitectura din centrul vechi al oraşului Jiddah

Fântâna din Jiddah, numită şi Fântâna Regelui, a devenit un obiectiv turistic impresionant în 1980. Măsoară 312 m şi este cea mai înaltă fântână din lume.

Fântâna Regelui Fahd

Mecca
Aflat la 45 km de Jiddah, Mecca este oraşul sfânt al religie islamice, cel mai important loc pentru toţi cei ce fac parte din această religie, fiind locul de naştere al profetului Mahomed. Conform religiei musulmane e obligatoriu pentru fiecare adept al acesteia să facă un pelerinaj (denumit haji) la Mecca cel puţin o dată în viaţă. În fiecare an peste 3 milioane de musulmani vizitează oraşul.


Oraşul este cu siguranţă unul dintre cele mai importante oraşe ale Arabiei Saudite dar trebuie avut în vedere faptul că intrarea celor care nu împărtăşesc religia musulmană în oraş este strict interzisă, pedeapsa pentru încălcarea acestei reguli fiind deportarea. Doar autogara pentru autobuze aflată în afara oraşului este deschisă tuturor.

Ta’if
Tot în zona vestică a Arabiei Saudite se află oraşul Ta’if, centrul agricol al ţării, cunoscut pentru mierea şi strugurii produşi aici. Aici se poate vizita parcul natural Al Rudalf, Wadi Mitna sanctuarul profetului Mohamed şi fortul turcesc. De asemenea, zona este cunoscută pentru peisajele sale montane uimitoare.

Abha
Capitala provinciei Asir se află la sud de Ta’if şi atrage în fiecare an iubitorii de natură şi familiile saudite ce vor să fugă de căldura din celelalte oraşe. Aici găsiţi aşezări tribale vechi, peisaje sălbatice uimitoare şi o climă mai blândă.

Rub’al-Khali („The Empty Quarter” sau „Pătrimea Goală”), deşertul întins din sud-estul statului este cea mai întinsă suprafaţă de nisip din lume. Deşertul ocupă o suprafaţă de 780.000 km², adică o treime din partea sudică a Peninsulei Arabice. 

Privelişte din deşertul Rub'al-Khali la apusul soarelui

Jabal Soodah este cel mai înalt vârf din Arabia Saudită, măsurând 2.995 m. Face parte din lanţul muntos Asir şi este locul cel mai răcoros şi mai încărcat de vegetaţie din întreaga ţară.

Informaţii utile

Limba oficială vorbită în Arabia Saudită este araba.

Moneda regatului este rialul saudit (prescurtat SAR) şi este divizat în 100 de halale. 1 euro reprezintă 4,6 riali saudiţi iar 1 leu reprezintă 1.2 SAR, diferenţa dintre leu şi rialul saudit fiind deci foarte mică.

Arabia Saudită este străbătută de Tropicul Racului iar clima este extrem de caldă şi aridă. În timpul verii (din mai până în septembrie) temperaturile pot depăşi 50°C. Cu toate acestea, nopţile pot fi destul de reci, mai ales în zonele deşertice. În timpul iernii temperatura medie înregistrată în Riyadh este în jur de 20°C. Uneori se pot înregistra temperaturi chiar şi sub zero grade şi căderi de zăpadă în zonele înalte (regiunea Asir).

Religia dominantă în Arabia Saudită este cea islamică, fapt ce influenţează în mare parte cultura acestei ţări. De aceea vizitatorilor acestei ţări li se cere să respecte regulile locale.

Una dintre obligaţiile oricărui musulman este să se roage de 5 ori pe zi. Toate magazinele şi birourile se închid pentru 20-30 de minute în timpul acetor rugăciuni. Momentul rugăciunilor diferă de la un anotimp la altul şi în funcţie de zona în care te afli dar orele exacte se regăsesc de oicei în ziarele locale.

De asemenea pe teritoriul statului nu este permisă prepararea mâncărurilor din carne de porc şi consumarea băuturilor alcoolice, reguli ce se aplică şi turiştilor.

În timpul lunii sfinte a Ramadanului (perioada 20 iulie-18 august în 2012 şi 9 iulie-7 august în 2013) adepţii islamului postesc iar vizitatorii sunt obligaţi să se conformeze cel puţin în public regulii de a nu mânca, bea şi fuma în timpul zilei.

Femeilor localnice sau turistelor li se recomandă să poarte o abaya, o haină lungă şi largă de culoare neagră. Nu e obligatoriu pentru femeile aflate în vizită să-şi acopere capul dar purtarea unei eşarfe este recomandabilă pentru a nu atrage atenţia nedorită a bărbaţilor sau a poliţiei. Femeile şi bărbaţii nu au voie să se salute în public şi mai ales să dea dovadă de afecţiune în public. Acest din urmă comportament poate duce la încarcerare. Este interzis de lege ca bărbaţii să fie acompaniaţi oriunde de o femeie cu care nu sunt căsătoriţi sau cu care nu se înrudesc. De asemenea, femeile nu pot circula neînsoţite.

Restaurantele, hotelurile, cafenelele, mall-urile, muzeele şi băncile au de obicei secţiuni separate pentru familii (unde au acces şi femeile singure) şi pentru bărbaţii singuri.

Se recomandă evitarea fotografierii clădirilor guvernamentale şi îndreptarea aparatului de fotografiat către localnici, mai ales către femei şi copii.

Se poate călători în Arabia Saudită cu ajutorul taxiului sau al autobuzului (mai ieftin dar foarte aglomerat).

Orice turist ce doreşte să viziteze Arabia Saudită are nevoie de viză, ţara având unele dintre cele mai restrictive politici cu privire la turiştii externi. Viza se acordă pentru cel mult 30 de zile. Vize turistice se acordă numai în cazul excursiilor organizate.

Trebuie avut în vedere faptul că regulile de mai sus sunt prezentate doar în linii generale, existând o serie de detalii cu privire la regulile morale şi de comportament existente în cultura saudită. Aşadar înaintea realizării unei vizite în Arabia Saudită este necesară o documentare riguroasă pentru a evita orice neplăcere.

Mulţumiri

Menţiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate aparţine realizatorilor acestora:










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola