Albania


Albania nu oferă ţinuturi exotice sau nemai-întalnite pentru un turist roman. Fiind o ţară balcanică flora şi fauna sunt asemănătoare celor din ţara noastră şi la fel şi mare parte a reliefului. Dar apropierea Albaniei de Mediterana şi influenţele ce pot veni de aici (şi nu mă refer doar la climă) poate fi sursa unei serii de experienţe unice chiar şi pentru un turist venit dintr-o ţară vecină. În plus, trecutul istoric al ţării a lăsat în urmă o serie de cetăţi şi ruine antice cu diverse origini ce pot fi întâlnite aproape în orice zonă a ţării. Un turist pasionat de istorie ar putea găsi o serie de obiective interesante aici.

Albania este o ţară relativ mică, întinzându-se pe aproximativ 29.000 km², în sud-estul Europei, cu ieşire la Marea Adriatică şi Marea Ionică, fiind despărţită de Italia prin Strâmtoarea Otranto şi înconjurată de la nord la sud de Muntenegru, Serbia, Macedonia şi Grecia. În mare parte relieful ţării este muntos (cel mai înalt vârf având 2.753 m, Muntele Korabi, aflat la graniţa cu Macedonia). Din cauza reliefului populaţia este concentrată în partea de centru-sud, în zonele de câmpie. Zona de coastă a Albaniei se întinde până la 450 km, cea Adriatică fiind lină, cu plaje, golfuri şi câmpii aluviale create de râurile care se varsă în mare, iar cea Ionică având un relief mai accidentat, stâncos şi cu munţi ridicându-se practic din mare. 

Albania văzută din spaţiu

Scurtă istorie
În perioada antică teritoriul Albaniei, Iliria,  făcea parte din Imperiul Roman, cuprinzând părţi din Dalmaţia, Macedonia şi Moesia Superioară. După segregarea imperiului în 395 d.Hr., Iliria a trecut de partea Imperiului Bizantin, sub acesta, în evul mediu, albanezii fiind pentru prima oară recunoscuţi ca şi etnie distinctă. După numeroase invazii, în secolul al XV-lea, Albania a fost cucerită de Imperiul Otoman. Timp de 400 de ani ţara a fost dominată de turci, câştigându-şi independenţa abia în 1912 cu un guvern condus de Ismail Qemali. Întregirea a durat însă doar un an, până în 1913, când regiunea Kosovo care la vremea respectivă reprezenta aproximativ o treime din teritoriul ţării, a fost cedată Serbiei.

Cele două Războaie Mondiale care au urmat şi-au spus şi ele cuvântul. După 11 ani de monarhie, Albania a fost ocupată de Musolini în 1939 şi de armatele lui Hitler în 1943. Partidul Comunist a preluat puterea în 1944 izgonind ocupanţii străin din ţară dar impunând, la scurtă vreme, un regim totalitar cu Enver Hoxha ca şi preşedinte. Regimul comunist a avut asupra Albaniei un efect asemănător cu cel din România. În 1991, ţara a ieşit din comunism sărăcită, după 50 de ani de izolare. Regimul din Albania interzisese în toţi aceşti ani orice fel de legătură cu exteriorul, fie că era vorba de împrumuturi, credite sau investiţii. În 2009 ţara a devenit membră NATO şi la momentul actual încearcă să intre în UE.

Atracţii turistice separate după zona geografică.
TIRANA                                            
Tirana este capitala ţării şi, binenţeles, cel mai important centru politic, administrativ şi economic. Situat în centrul ţării, Tirana este un oraş relativ tânăr, fiind fondat în 1614 de un paşă local care a construit atunci 3 clădiri ce au reprezentat mai târziu nucleul oraşului: o moschee, o baie turcească şi o brutărie. Astăzi, în acel loc se află monumentul Partizanului Necunoscut. După 1920, când s-a luat hotărârea ca oraşul să fie transformat în capitală, Tirana a început să se dezvolte din mai multe puncte de vedere.

Turnul cu ceas al Tiranei, înalt de 35 m, a fost construit în 1822. Până 1970 a fost cea mai înaltă clădire a capitalei. Arhitectura sa are influenţe italiene şi înainte a avut un clopot veneţian ce suna din oră în oră. Podul Ura e Tabakeve este un mic pod aflat pe Bulevardul Ioana d’Arc, înalt de aproape 8 m. Podul este un monument istoric restaurat, construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Pe strada Naim Frasheri se poate admira mozaicul de Tirana, cel mai vechi obiect din capitală, despre care se crede că a făcut odată parte din podeaua unei vile romane din secolul al III-lea. Pe lânga acestea, în Tirana mai pot fi vizitate zidurile castelului împăratului Iustinian, mormântul lui Kaplan Paşa, cimitirul martirilor naţionali (cimitirul este localizat pe un deal oferind şi o privelişte de ansamblu asupra capitalei), muzeul de istorie, muzeul arheologic, muzeul ştiinţelor naturii, galeria naţională de artă, casa memorială a pictorului Sali Shijaku.

Turnul cu ceas

Podul Ura e Tabakeve

În vecinătatea Tiranei se mai află o serie de monumente ce merită vizitate. Castelul Petrela se află între Tirana şi Elbasan şi este ridicat pe un deal stâncos, lângă satul cu acelaşi nume. Castelul are o formă triunghiulară, cu două turnuri şi a fost construit în secolul al XV-lea. Castelul oferă vizitatorilor o privelişte spectaculoasă asupra dealurilor şi văilor din jur iar în interiorul său se află un restaurant.

Castelul Petrela

Castelul Kruja, o altă cetate din apropierea Tiranei, a fost construit în secolele V-VI şi are o formă ovală. În interiorul cetăţii se află un turn cu ceas, două muzee, o baie turcească din secolul al XV-lea şi un bazar ce a avut aceeaşi funcţie şi în secolul al XV-lea.

Castelul Kruja

Albanopolis, aflat pe drumul spre Kruja, este un castel iliric despre care albanologul austriac Hahn spunea  că ar fi fost principala aşezare a tribului Alban, cei din al căror nume îşi trage astăzi ţara denumirea. Se pare că cetatea a fost abandonată în secolul al II-lea şi doar o mică parte din zidurile sale mai sunt vizibile azi. 

Parcul Naţional Dajti se află la 26 km est de Tirana şi cuprinde muntele Dajti, cu vârfurile sale. Din cauza poziţiei sale dominante asupra capitalei, muntele mai este numit şi „balconul natural al Tiranei”. Parcul se întinde pe 3.300 ha cuprinzând, pe lângă munte, şi Câmpia Dajti, locul unde se găsesc câteva hoteluri, pensiuni şi restaurante şi unde turiştii organizează picnicuri. Parcul protejează câteva specii de floră şi faună specifice zonei. Alte obiective naturale din vecinătatea Tiranei: peştera Pellumbas, gorganul Myrdari, valea Erzen şi Parcul Mare al Tiranei.

ALBANIA CENTRALĂ
Berat este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale ţării fiind conservat ca şi un oraş-muzeu de către regimul comunist. Berat, cunoscut şi sub numele de „Oraşul celor o mie de ferestre”, a fost supranumit astfel după şirul de case albe rămase din timpul Imperiului Otoman ce urcă dealul spre castelul oraşului. Ceea ce face oraşul special este istoria acestuia, istorie ale cărei urme se pot vedea la fiecare pas. Berat a fost pentru o scurtă perioadă capitala Albaniei libere dar înainte de aceasta ilirii, bizantinii, bulgarii, sârbii şi turcii şi-au spus cuvântul asupra arhitecturii. 

Arhitectura oraşului Berat

Castelul din Berat este unul dintre cele mai masive monumente istorice din Balcani. Asemănător cu o fortăreaţă, castelul lasă impresia că face parte din dealul pe care a fost construit. Temelia şi fortificaţiile sale au fost construite în perioada ilirică, secolele II-IV î.Hr. În interiorul castelului atracţiile turistice sunt reprezentate de cele 14 biserici ale sale dintre care cea mai cunoscută este Catedrala Adormirii Maicii Domnului (acum Muzeul Artei Medievale) care datează din 1797 şi are o arhitectură tipic otomană.

Castelul din Berat

Bylis este o veche cetate ilirică aflată lângă satul Hekal. A fost construită în secolul al III-lea î.Hr. şi era un centru economic, politic şi cultural pentru locuitorii de atunci ai regiunii. Zidurile înconjurătoare ale cetăţii o scot în evidenţă. Au 2.250 m lungime şi 8-9 m înălţime şi sunt extrem de bine conservate. În ruinele vechii cetăţi se pot vizita amfiteatrul cu scările sale semicirculare, Basilica C, o biserică construită aici în Evul Mediu cu un mozaic spectaculos, şcoala ce provine din secolul al III-lea î.Hr. şi băile cu ape termale. În apropierea de Bylis mai poate fi vizitată şi o altă cetate asemănătoare, din aceeaşi perioadă: Nikaia (secolul al V-lea î.Hr.).

Ardenica este o mânăstire aflată  la 10 km depărtare de oraşul Fier supranumită şi „Castelul Myzeqe”. Este o mănăstire ortodoxă şi singura încă locuită din Albania. Datează din secolul al X-lea, când a fost construit nucleul actual al mănăstirii. Via Egnatia, drumul ce lega Roma de Costantinopol trecea pe lângă mănăstire. Aici poate fi vizitată biserica Sf. Maria, biserica centrală a mănăstirii cu arhitectura şi picturile sale specifice realizate de pictori albanezi locali.

În Albania centrală se află două canioane ce merită explorate: Canionul Osum şi Canionul Gradec. Primul se întinde pe 15 km şi are o adâncime de 3 km având văi de o frumuseţe specifică, săpate în calcar. Canionul Gradec se află pe valea râului Osum şi este mai mic decât primul având doar 4 km în lungime şi cu pereţi abrupţi de până la 40 m. Peştera Pirigoshi, aflată în apropiere de Canionul Gradec se află la 450 m înălţime deasupra nivelului mării, fiind astfel peştera situată la cea mai mare înălţime din Albania. Intrarea peşterii are 12 m lăţime şi 4-5 m înălţime. Până în prezent peştera a fost explorată până la 1.853 m adâncime, aşadar nu se cunoaşte lungimea sa exactă, şi reprezintă o atracţie pentru turişti deoarece cele două  largi coridoare ale sale pot fi cu uşurinţă vizitate. Sunt şi locuri unde terenul este acoperit de micro-organisme, ceea ce face să pară că pereţii peşterii sunt înfăşuraţi într-un covor alb.

Canionul Osum

ALBANIA ESTICĂ
Korca este principalul oraş din această regiune a Albaniei. 

Centrul oraşului Korca

Tradiţiile şi arhitectura sa sunt din perioada otomană dar în apropierea oraşului au fost găsite rămăşiţe arheologice din perioada neolitică dovedind că zona a fost locuită acum 6 mii de ani. De asemenea, pe lângă cele otomane, în oraş există urme bizantine şi ilirice. În Korca pot fi vizitate catedrala ortodoxă, Muzeul artei medievale (are 7.500 de exponate ce arată tradiţia, originalitatea şi cultura urbană a oraşului, unele dintre aceste exponate provin chiar şi din epoca fierului sau epoca de bronz), Muzeul Educaţiei (locul primei şcoli cu predare în limba albaneză, construită în 1887), Muzeul Preistoriei, Muzeul artei orientale din Bratko, Casa memorială a pictorului Vangjush Mio, „Lacrimile Păşunii” (Lendina e Loteve, loc cu încărcătură istorică, locul de unde sute de tineri din zonă au migrat, şi-au părăsit familiile, pentru a lucra în alte locuri din ţară sau din afara acesteia) şi cimitirul soldaţilor francezi din Primul Război Mondial. Oraşul este cunoscut şi pentru tradiţiile muzicale locale. Există aici şi un tip de cântece specifice numite „serenadele din Korca”, acompaniate la chitară.

Elbasan este al treilea oraş ca mărime din ţară. Se află la 54 km depărtare de capitală şi îşi are rădăcinile până în trecutul antic al ţării. În trecut, aşezarea reprezenta punctul de intersecţie dintre rutele comerciale nord-sud şi est-vest şi era al doilea cel mai important port pe Via Egnatia. Aşezarea a fost şi un important centru educaţional, aici a fost înfiinţat primul liceu din Albania, Nolmaja e Elbasanit, în 1909. Elbasan ascunde o serie de obiective culturale ce merită vizitate. Cel mai important este Castelul Elbasan ce stă drept mărturie pentru importanţa sa militară în perioada otomană. Zidul sudic al cetăţii este încă parţial intact iar turnul sud-vestic (cetatea a avut pe vremuri 26 de turnuri construite la distanţe egale pe zidul lung de 9 m al cetăţii) al aşezării a fost construit de sultanul Mehmet al II-lea utilizând materiale rămase din epoca romană şi din epoca bizantină.

Zidurile cetăţii Elbasan

Interiorul cetăţii ascunde baia turcească a lui Sinan Paşa, o construcţie extrem de bine conservată provenită din secolul al XIX-lea. Alte obiective importante din Elbasan sunt Moscheea Naziresha, provenită din secolul al XVII-lea, una dintre puţinele moschei denumite după o femeie, băile turceşti din secolul al XVI-lea, Muzeul Etnografic, turnul cu ceas.

Voskopoja se află la 20 km de Korca. Acum un sat, în trecut aşezarea a fost un oraş înfloritor fondat în jurul anului 1338, un important centru cultural al Albaniei. Oraşul a găzduit în trecut 24 de biserici, dintre care doar 7 au supravieţuit până azi. Cu toate acestea aşezarea rămâne ca dovadă a unei perioade înfloritoare din istoria regiunii ce poate fi observată în structura clădirilor şi în străzile pietruite folosite încă şi astăzi.       

Tot la distanţă de 20km de Korca se află satul Dardha, situat la 1.344 m deasupra nivelului mării, într-o depresiune. A fost fondat în anii 1600, fiind o aşezare mai tânără decât Voskopoja şi mai puţin înfloritoare. Cu toate acestea aşezarea este considerată o destinaţie preferată a turiştilor din pricina multiplelor ape naturale ce izvorăsc de aici (unele dintre ele cu calităţi terapeutice) şi a pârtiilor sale benefice pentru practicarea sporturilor de iarnă.

În regiunea răsăriteană a Albaniei se află Parcul Naţional Prespa, cel mai mare parc naţional alţării, ce se întinde pe 27.750 ha la graniţa cu Grecia şi Macedonia, incluzând lacul Prespa, peştera Treni şi un număr de aşezări culturale, printre care bisericile bizantine eremite, castelul Traian şi Biserica Sf. Maria, construită pe insula Maligrad. Lacurile Prespa, situate la 850 m deasupra nivelului mării, sunt cele mai înalte lacuri tectonice din Peninsula Balcanică. Lacurile au ape albastre şi sunt transparente până la 20 de m în adâncime. La vest de Lacul Prespa Minor se află Peştera Treni, săpată în piatră, unde excavaţiile arheologice au scos la iveală rămăşiţe pre-istorice din epoca bronzului. Deasupra peşterii se află o fortificaţie de aproape 1 m înălţime şi 4 m lăţime construită direct în piatră care datează din epoca fierului şi despre care se crede că a fost construită pentru a susţine peretele peşterii.

Lacul Ohrid este una dintre principalele atracţii turistice naturale ale ţării. Se întinde pe 358 km² şi este cel mai adânc lac din Peninsula Balcanică cu o adâncime de 289 m. Specială pentru acest lac este şi fauna sa, putând chiar fi numit şi un „lac relicva”. O anumită specie de peşte, „koranul”, este indigenă pentru aceste ape şi nu mai poate fi întâlnit nicăieri în lume, în aceeaşi situaţie aflându-se şi o moluscă, buretele Ohrid, care trăieşte doar aici şi în Lacul Baikal. Părinţii împăratului Iustinian obişnuiau să-şi petreacă vacanţele pe malul acestui lac. Printre altele, aici se poate înota, se pot face scufundări şi călătorii cu şalupa, se pot practica ski-ul pe apă şi pescuitul.

Lacul Ohrid

NORD-VESTUL ALBANIEI
Această zonă a ţării este în principal una sălbatică, reunind arii populate de animale sălbatice, lagune şi mlaştini. Cel mai important centru urban al acestei zone a Albaniei este oraşul Shkodra. Este unul dintre cele mai mari şi mai vechi oraşe ale statului (a fost fondat în secolul IV î.Hr.). Pentru o perioadă, în timpul domniei regelui Gent, a fost capitala Iliriei şi este primul punct de legătură cu tradiţiile albaneze pentru un vizitator ce intră în ţară prin Muntenegru. Este cunoscut drept oraşul unde a avut loc prima grevă a muncitorilor în 1901, iar în 1905 aici a fost sărbătorită pentru prima dată ziua de 1 mai ca zi a muncii. În plus, oraşul este centrul catolicismului în Albania.

În Shkodra se află cetatea Rozafa, ridicat în perioada ilirică pe un deal în vestul oraşului şi înconjurat de apele a trei râuri. Cetatea are o legendă izbitor de asemănătoare cu legenda autohtonă a meşterului Manole, Rozafa fiind soţia celui mai tânăr dintre cei trei fraţi ce încercaseră zadarnic să construiască zidurile castelului pentru a le găsi a doua zi dărâmate. Rozafa a acceptat să fie zidită în zidurile castelului şi se spune că apa ce izvorăşte în prezent de lângă intrarea în castel este de fapt laptele ce a curs din sânul Rozafei, lăsat nezidit pentru a putea hrăni pruncul nou-născut al femeii. Majoritatea zidurilor actuale ale cetăţii aparţin perioadei veneţiene dar există şi influenţe otomane vizibile. În interiorul cetăţii pot fi vizitate containerele pentru apă din secolul al XV-lea şi capela din secolul al XIII-lea care, după ocupaţia otmană, a fost transformată în moschee.

Ruinele cetăţii Rozafaşi oraşul Shkodra pe fundal

Cartierul Gjuhadol este o zonă interesantă a oraşului ce conţine clădiri construite în stil veneţian şi unde ies în evidenţă casele cu balustrade de fier la ferestre. Muzeul de istorie din Shkodra a fost deschis în 1947 dar baza exponatelor sale este reprezentată de fondul arheologic şi etnografic al mânăstirii franciscane şi seminarului iezuit. Fondul fotografic Marubi se află în centrul oraşului şi conţine negative ale unor fotografii realizate începând cu acum 150 de ani, inclusiv prima fotografie albaneză, realizată de fotograful Pietro Marubi.

Parcul Naţional Theth se află la 70 km distanţă de Shkodra în Alpii Albanezi, întinzându-se pe 2.630 ha. Cel mai des întâlnit copac ce creşte în acest parc este fagul, pot figăsiţi aici fagi bătrâni de secole. Se găseşte aici o varietate de plante, printre care şi o plantă endemică specifică doar acestui parc. Pe lângă toate acestea, Parcul Theth are cea mai mare populaţie de râşi din Albania, specie pe cale de dispariţie. Cascada Grunas din Parcul Theth are 30 m înălţime. În apropierea cascadei se află peştera Birre me Rrathe, cu multe galerii, stalactite şi stalagmite. Vizitatorii pot petrece mai multe zile vizitând parcul, cazarea putând fi oferită de localnici în casele lor de piatră cu acoperişuri cu specific alpin. 

Lacul Shkodra este cel mai mare lac din Peninsula Balcanică. Se întinde pe 368 ha dar adâncimea sa este destul de mică ceea ce face ca viaţa acvatică să fie destul de săracă. Doar o parte a lacului aparţine Albaniei, partea de nord fiind pe teritoriul Muntenegrului. Malurile lacului sunt cele ce atrag turiştii. Partea nordică este o luncă joasă dar malurile sudice sunt înalte şi stâncoase, aceastea fiind cele mai căutate de turişti. Principalele activităţi ce se pot desfăşura pe acest lac sunt înotul, pescuitul şi mersul cu barca. În partea nordică a lacului, în cartierul Culaj, se poate face şi plajă.

ALBANIA SUDICĂ
În această parte a ţării se află oraşul Gjirokaster, declarat în 1961 „oraş muzeu” de către UNESCO. Este cel mai important oraş din sudul Albaniei. Iniţial a fost o aşezare ilirică, în timpul Imperiului Bizantin a devenit o fortăreaţă iar după ocuparea sa de către turci a devenit un important centru al puterii administrative otomane.

Oraşul Gjirokaster văzut de pe cetate

Atractivă pentru turişti este arhitectura oraşului, priveliştea oferită de Valea Drino şi vârfurile Munţilor Bureto. Oraşul a fost locul de naştere al lui Ismail Kadare, unul dintre cei mai mari scriitori albanezi. Aici poate fi vizitat castelul Gjirokaster, o fortăreaţă uriaşă ce domină Valea Drino. În castel se pot vizita Muzeul Naţional al Armelor, o închisoare, locul unde se făceau execuţiile şi moscheea Pajazut Khan. La ieşirea din castel se află o potecă mărginită de 200 de case de piatră iar în partea nordică a fortăreţei este o piaţă cu 40 de magazine.

Tepelene este o aşezare aflată pe malurile râului Vjosa. Este o fortăreaţă nu la fel de impunătoare ca cele despre care am vorbit mai sus dar cu propriul său specific şi propria atmosferă. Aici se poate vizita castelul lui Ali-Paşa Tepelene. O aşezare cu origine ilirică. A fost distrus de către turci în 1492, doar ruinele sale mai pot fi văzute astăzi în partea nordică. Tot turcii au ridicat în locul acestuia un nou castel care se păstrează până astăzi în stare bună. 

Parcul Naţional Brad din Hotove, denumit astfel după predominanţa acestui gen de copaci, se întinde pe 1.200 ha. Parcul este considerat unul dintre cele mai importante ecosisteme ale zonei mediteraneene. Pacul oferă vizitatorilor posibilitatea de a desfăşura atât activităţi sportive dar şi recreative.

Peştera Nivice se află în apropierea satului Nivice, în districtul Tepelene. Este lungă de câţiva km şi are 15 m în lăţime. S-a format prin erodarea calcarului de către un număr de pârâuri şi din pricina pereţilor săi aproape verticali, canionul format de aceştia este dificil de explorat.

COASTA MĂRII IONICE
Numele oraşului Himara vine din grecescul „himarros”, care înseamnă „pârâu”. Aici, cartierul Kala este cea mai veche aşezare a zonei, datând de acum 4 mii de ani. Zidul oraşului a fost construit în secolul al V-lea î.Hr. Himara este astăzi căutată mai ales pentru oportunităţile de relaxare pe care le oferă şi pentru plajele sale, un exemplu fiind plaja Potami.

Oraşul antic Butrint este un centru arheologic important al Albaniei, fiind protejat şi de UNESCO. Este situat la sud de Sarada, la graniţa cu Grecia. Se spune că oraşul ar fi fost fondat de locuitorii supravieţuitori din Troia, ce au fugit aici după ce grecii au incendiat oraşul. E înconjurat de un zid de apărare care nu este constrit drept, ci în zig-zag. Cetatea pătrată din Butrint a fost constrită de Ali-Paşa Tepelene în 1807-1808, este localizată aproape de mare şi a fost construită pentru a-i împiedica pe francezii din Corfu să cucerească oraşul.

Templul grec din Butrint

Pe lângă cele de mai sus, zona cu prinde şi alte cetăţi şi castele asemănătoare: cetatea Lekures, cetatea Borsh, cetatea lui ali-Paşa Tepelene din Golful Porto-Palermo, mânăstirea Mesopotam, biserica Sfântului Ştefan din Dhermi, mânăstirea din Panajia.

Cele mai cunoscute plaje de pe malul mării Ionice sunt Queparo, Borsh, Likove şi Kakome. Aici mai poate fi vizitată Peştera Piraţilor (se află în satul Dhermi şi se crede că aici se ascundeau adeseori piraţii pe vremuri), Parcul Naţional Llogara (aflat la graniţa dintre Marea Ionică şi Marea Adriatică), Insulele Ksamil (sunt insule mici şi stâncoase cu o vegetaţie specific mediteraneeană), „ochiul albastru” (ochiuri de apă cu origini carstice, ape cristaline de culoare albastră aflate în mijlocul vegetaţiei; se pot admira la 18 km de Sarada).

COASTA MĂRII ADRIATICE
Aflat la câţiva km de Tirana şi cu ieşire la mare Durres a fost o statiune vestită în perioada comunistă, dar acum decăzută din cauza neglijenţei. Cu toate acestea, istoria oraşului îl pune pe harta locaţiilor cu potenţial turistic a lumii. Oraşul a fost fondat de greci în 627 î.Hr. şi numit la vremea respectivă Epidamnos. În 431-404 î.Hr. a jucat un rol important în războiul peloponezian al grecilor. A făcut pentru o perioadă parte dintr-un regat iliric şi apoi a intrat sub dominaţie romană, fiind redenumit Dyrrachium. Oraşul era sacru pentru Afrodita sau Venus, zeiţa iubirii, imagini cu ea întâlnindu-se la tot pasul în muzeul din Durres. Pentru o perioadă scurtă, 1918-1920, oraşul a fost capitala Albaniei independente.

Vlora este al doilea cel mai mare port al ţării, după Durres. Se află aşezat în golful larg care leagă Marea Adriatică de cea Ionică şi aici şi-a proclamat Albania independenţa în 1912 (astăzi, drept dovadă pentru aceasta rămâne Monumentul Independenţei ridicat în Piaţa Drapelului din centrul oraşului). Vlora este un oraş mic care după comunism a început să atragă turiştii prin priveliştele care le oferă în timpul verii. În Vlora pot fi vizitate Muzeul Independenţei (unde sunt artefacte din timpul războiului de independenţă al Albaniei) şi Muzeul Etnografic. În afara oraşului se află cetatea Kanina, construită pe Muntele Shushica în secolul al III-lea î.Hr.

Vlora

Din Vlora se poate ajunge cu uşurinţă pe Insula Sazan şi Peninsula Karaburun. Insula are aproximativ 6 km² şi, deşi încă nu există nici un fel de infrastructură ce ar putea atrage turişti aici, a servit ca şi bază navală în timpul Războiului Rece. Încă se mai pot zări urme ale activităţii de atunci. Peninsula Karaburun este cea mai mare peninsulă a ţării, având 16 km lungime şi 3,5 km lărgime. Peninsula atrage prin vegetaţia sa dar şi prin descoperirile arheologice care s-au făcut aici. Se poate vizita peştera lui Haxhi Aliu, cea mai mare peşteră de origine marină a ţării.

Oricum se află între Vlora şi Sarada şi este un oraş antic înfiinţat în secolele VI-VII î.Hr. de greci. Mai târziu aşezarea a cunoscut schimbările datorate civilizării, devenind un centru urban, dovadă fiind rămăşiţele arheologice: un mic teatru şi o biserică ce datează din perioada bizantină.

Apolonia este o aşezare străveche care, fiind aşezată pe un deal, domină întreaga zonă având acces şi la mare prin râul Agos. În secolul I avea legături cu Corintul iar în secolele III-IV era un oraş înfloritor. În acea perioadă au fost construite un templu, un teatru, o bibliotecă şi o serie de vile înfrumuseţate cu ajutorul mozaicului. La vest de Apolonia se află mânăstirea Pojan, construită de bizantini. 

Alte obiective ce pot prezenta interes turistic pe malul mării Adriatice: laguna Karavasta (cea mai întinsă lagună a ţării şi a Mării Adriatice), Estuarul şi Delta Shkumbini (care îşi schimbă permanent forma şi contururile), laguna Zvernek-Narta (poate fi zărită din Vlora), Parcul Naţional Pisha e Divjakës (aici se regăseşte 6,4% din populaţia de pelicani dalmaţieni a planetei).

Informaţii utile
Limba oficială în Albania este albaneza. Pe lângă aceasta se mai vorbeşte şi greaca, de către minorităţile de orgine greacă. Celelalte limbi minoritare vorbite aici sunt: sârba, macedoneana, romani şi aromâna.

Principala religie a ţării este cea musulmană (70% din populaţie, urmare a lungilor ani de dominaţie otomană), urmată de religia ortodoxă (în proporţie de 20% din populaţie) şi cea romano-catolică (10%).

Albania înregistrează două tipuri de climate. În partea centrală, de deal şi câmpie a ţării, clima este temperat continentală, cu veri calde şi uscate şi ierni reci. În partea de coastă, însă, pe malurile mării, clima este mediteraneeană, verile fiind fierbinţi iar iernile blânde şi umede. În zonele muntoase iernile sunt mai aspre, oraşele de aici înregistrând căderi de zăpadă din noiembrie şi până în martie. Vara mai ales staţiunile sunt aglomerate dar acesta este momentul cel mai propice vizitării Albaniei.

Moneda Albaniei este lek-ul, 1 RON fiind egal cu aproximativ 32 lek.

Cetăţenii ţărilor membre UE nu au nevoie de viză pentru a putea vizita ţara.

Nu se pun prea multe probleme în privinţa siguranţei turiştilor. Se recomandă totuşi evitarea zonei nordice, vecine Kosovo. Luptele au încetat aici dar serviciile şi infrastructura sunt aproape inexistente.

Mulţumiri:

Menţiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate mai sus aparţine realizatorilor acestora.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Albania_space.jpg

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită