Andorra


Andorra este o mică ţară localizată în Munţii Pirinei la graniţa dintre Franţa şi Spania. A şasea cea mai mică naţiune din Europa, Andorra ocupă o suprafaţă de 468 km², măsurând 25 km de la nord la sud şi 30 km de la est la vest. Majoritatea turiştilor veniţi în Andorra se îndreaptă spre capitala acesteia, unde shopping-ul  de calitate dar ieftin este la el acasă (Andorra are mai multe magazine decât ar avea nevoie locuitorii ţării) iar priveliştea este uimitoare. Dar turismul în Andorra nu se poate reduce la acestea. Aflată în mijlocul Pirineilor, relieful ţării este în mare parte montan. Dacă vă plac peisajele sau activităţile montane, fie că este vară sau iarnă, puteţi planifica o călătorie spre Andorra. Cu o economie bazată în mare parte pe domeniul turistic, Andorra vine cu cele mai bune staţiuni de ski din Pirinei şi cu posibilitatea de a face drumeţii pe munţi în orice parte a ţării te-ai afla. Dacă îţi plac aventurile, sporturile de iarnă, căţărările, drumeţiile pe munte şi orăşelele pitoreşti cu iz medieval, Andorra poate fi locul ideal de petrecere a unei vacanţe. 

Formarea ţării şi istoria sa
Legenda spune că Andorra s-a format în 805, atunci când Charlemagne le-a recunoscut andorranilor meritul de a fi ajutat la învingerea maurilor din zonă, împiedicând intrarea lor în Franţa. În secolul al IX-lea, nepotul lui Charlemagne i-a cedat regiunea contelui de Urgell, un descendent al acestuia din urmă cedând-o, în 988, eparhiei din Urgell în schimbul unor pământuri în Cerdanya. În secolul al XI-lea, neavând niciun fel de putere militară şi temându-se de contele de Urgell ce intenţiona să recâştige teritoriul, episcopul din Urgell a cerut ajutorul unui nobil spaniol, lordul Caboet, devenind amândoi co-suverani ai Andorrei. Mai târziu, însă, contele de Foix, un nobil francez, a devenit moştenitor al lordului Caboet prin alianţă, creându-se astfel o dispută între contele francez şi episcopul spaniol asupra Andorrei.

Disputa s-a rezolvat în 1278 prin semnarea unei înţelegeri prin care cei doi împărţeau suveranitatea asupra teritoriului. Tratatul (numit „pareage”) recunoştea egalitatea drepturilor celor doi suverani şi dădea micului teritoriu o formă politică.

Mai târziu, în 1607, regele Henric al IV-lea a dat un edict prin care co-suveranitatea asupra Andorrei trecea din mâinile contelui în cea a suveranului Franţei şi astfel conducătorii teritoriului au devenit regele Franţei şi episcopul de Urgell. Această situaţie s-a păstrat şi până acum. Azi Andorra este un co-principat între preşedintele Franţei şi episcopul de Urgell ce conduc ţara prin reprezentanţii lor în Andorra. Prima constituţie a Andorrei a fost scrisă în 1993, transformând principatul într-un stat independent de jure şi redefinind atribuţiile instituţiilor sale.

Obiective turistice
Andorra la Vella


Capitala Andorrei este şi singurul oraş al principatului şi centrul ţării, de unde se poate ajunge în celelalte localităţi cu uşurinţă. Andorra la Vella, cea mai „înaltă” capitală a Europei, se află la 1.070 m deasupra nivelului mării şi este înconjurată de vârfuri ce ajung până la 2.500 m. Aici turiştii pot alege între două activităţi: shoppingul de bunuri de lux şi nu numai în numeroasele magazine ale oraşului (preţurile mici pentru care este faimoasă Andorra se datorează faptului că bunurile nu sunt impozitate) şi vizitarea centrului cultural al oraşului, cu clădirile sale medievale şi o arhitectură în stil romanic. Oraşul este împărţit în două părţi şi poate fi străbatut pe jos cu uşurinţă într-o singură zi. Jumătatea de nord a oraşului este cea modernă, presărată cu centre comerciale, cealaltă jumătate fiind zona istorică, formată din satul din care s-a dezvoltat oraşul şi împrejurimile sale.

Centrul vechi, numit Barri Antic, are o atmosferă medievală cu străzi şi case de piatră. Aici se poate vizita Casa de la Vall, construită în 1580. Iniţial a fost un conac dar din 1702 clădirea găzduieşte întâlnirile parlamentului ţării. Biserica Sant Esteve a fost construită în secolul al XI-lea în stil romanic iar picturile sale datează din secolul al XIII-lea. Placa del Poble este piaţa principală a oraşului, locul unde se recrează locuitorii oraşului, oferind o privelişte frumoasă asupra văii andorrane. Tot aici se află şi teatrul oraşului şi sala de concerte. Podul Margineda ce trece peste râul Valira este cel mai mare pod medieval din Andorra care se păstrează încă în bune condiţii. În Andorra la Vella se mai află un număr de biserici construite în stil romanic sau pre-romanic ce pot fi vizitate: biserica Santa Cololoma, Sant Vicenc d’Enclar, Sant Andreu. De asemenea aici au loc o serie de festivaluri interesante de-a lungul anului, unde sunt prezentate dansuri tradiţionale.

Podul Margineda

Biserica Sant Esteve

În afara oraşului se află Inelul verde, plămânul natural al oraşului, o zonă de vegetaţie neîntreruptă ce înconjoară oraşul. De asemenea aici există Vall d’Enclar, o zonă unde se poate face picnic existând şi şansa de a întâlni animale sălbatice. 
 
Pe lângă zona capitalei, Andorra la Vella, Andora este împărţită în alte 6 zone numite parohii: Escaldes-Engordany, Canillo, Encamp, Ordino, La Massana şi Sant Julia de Loria. Fiecare dintre acestea sunt ca un fel de judeţe ale micului stat, dezvoltate în jurul câte unui orăşel şi care merită vizitate nu doar ca staţiuni montane dar şi ca zone culturale. În plus, datorită ariei restrânse a Andorrei, vizitarea acestor parohii într-un mod amănunţit nu necesită un timp îndelungat.

Escaldes-Engordany
Până în 1978 Andorra la Vella şi Escaldes-Engordany formau o singură parohie dar creşterea demografică a dus la separarea lor. Aşa se face că şi până azi Escaldes-Engordany este a doua cea mai populată zonă din Andorra şi al doilea cel mai important centru comercial din Andorra. Această parohie împarte cu Andorra la Vella cea mai mare arteră comercială a ţării, numită Avinguda Meritxell în Andorra la Vella şi Avinguda Carlemany în Escaldes-Engordany.

Aşa cum îi spune şi numele, parohia este formată din două centre urbane foarte diferite. Primul dintre acestea, Engordany, are vechime istorică, fiind format încă din secolele I-II î.Hr. şi păstrând de-a lungul veacurilor o funcţie agricolă. Astăzi, Engordany este mai mult o zonă rezidenţială. Escaldes a fost format în 1930 ca şi zonă industrială iar astăzi este o zonă turistică axată în principal pe servicii de spa şi comerţ. Escaldes-Engordany este o zonă a Andorrei recunoscută pentru apele sale termale ce ating 60°C şi pentru centrele sale de spa. Centrul pentru spa al Andorrei, Caldea (deschis în 1994), este unul dintre cele mai mari centre de acest tip din Europa, cu o arhitectură futuristă, cu 6.000 m² de lagune, izvoare de apă termală, saune, piscine, jacuzzi, solare, băi romane şi cascade, toate într-o staţiune montană.

Caldea (interior)

Pentru cei ce preferă turismul cultural, aici se pot vizita bisericile Sant Roma at Vilars, construită în secolele VIII-IX şi Sant Miguel d’Engolasters, datând din secolul al XII-lea, ambele cu o arhitectură în stil romanic. Anual, în Escaldes-Engordany are loc un festival de jazz cunoscut la nivel mondial.

Canillo
Canillo este cea mai mare parohie a Andorei, având în centru oraşul cu acelaşi nume, aflat la 11 km distanţă de Andorra la Vella. Canillo mai este numită şi vârful Andorrei, înconjurând o zonă unde munţii ating înălţimi mai mari. De aici rezultă şi faptul că această zonă se bazează pe un turism montan, în special căţărări şi drumeţii pe diferite cărări, cu posibilitatea de a angaja un ghid. Pe lângă aceasta, Slodeu, El Tarter şi Canillo sunt principalele puncte de acces spre Grandvalira, cea mai mare pârtie de ski din Pirinei şi cel mai bun loc din ţară unde se pot desfăşura sporturi de iarnă.

Obiective de vizitat în Canillo: biserica Sant Joan de Caselles, datând din secolele XI-XII, sanctuarul Meritxell, dedicat patroanei Andorrei, Meritxell, o figură religioasă importantă pentru andorrani, Crucea cu şapte braţe, aflată pe drumul dintre Canillo şi Prats, construită în stil gotic (iniţial a avut 7 braţe dar unul s-a pierdut). Pe lângă acestea, oraşul Canillo, cu arhitectura specific montană şi clădiri predominant din lemn şi piatră, poate oferi o privelişte încântătoare pentru turişti.

Encamp
Encamp se află la o distanţă de doar 4 km de Andorra la Vella şi este o zonă ce îmbină tradiţionalul cu modernul din punct de vedere arhitectural. Aici se pot face căţărări vara şi ski iarna. De asemenea, în Pas de la Casa, un mic orăşel al zonei, se poate face shopping.

Aici poate fi vizitat complexul istoric de la Bons ce datează din evul mediu, cu case de piatră şi străzi înguste, format din biserica Sant Roma, turnul de apărare şi rămăşiţele unui rezervor de apă cu conductele sale. Biserica Santa Eulalia d’Encamp a fost construită în secolul al XI-lea. Turnul său în stil romanic, cu cei 23 m ai săi, este cel mai înalt din Andorra.

Biserica Sant Roma

Biserica Sant Eulalia d'Encamp şi turnul acesteia

Ordino
Ordino se află în nordul extrem al ţării, la 8 km distanţă de Andorra la Vella, acoperind o zonă mai întinsă dar mai liniştită şi mai puţin aglomerată. Aici agricultura este principalul mijloc de trai, peisajele naturale predomină iar modernul nu a reuşit încă să invadeze zona.

Obiective turistice: Casa d’Areny-Plandolit este un muzeu în Ordino, găzduit în casa unei familii andorrane, ce poate oferi o imagine interesantă şi unică asupra modului de trai al nobililor andorrani de-a lungul istoriei. În piaţa principală din Ordino pe un zid vechi se află un inel uriaş de fier de care, în trecut, erau prinşi hoţii şi criminalii, pentru a oferi un exemplu populaţiei. În satul La Cortinada se află biserica în stil romanic Sant Marti, cu fresce medievale şi roata morii de la Mas d’en Sole, restaurată. În satul Arans se află o peşteră iar în Llorts poate fi vizitată biserica Sant Cerni din secolul al XVII-lea şi o mină de fier din secolul al XIX-lea.

La Massana

Privelişte de pe Alt de Comapedrosa

Parohia La Massana se află între Ordino şi Andorra la Vella. Aici se află cel mai înalt vârf muntos al Andorrei (Alt de Comapedrosa, 2.942 m), parohia fiind traversată şi de cele mai multe râuri din Andorra: Valira de Nord, Arinsal, Pal şi Montaner. Este o zonă bogată în ape minerale, aici putând fi vizitate şi 6 lacuri glaciale în Parcul Natural al văii Comapedrosa. La Massana este preferată în general de turişti, de aici putându-se ajunge cu uşurinţă în zona Vallnord şi pe pârtiile Arinsal-Pal. Şi în această parohie pot fi vizitate o serie de biserici cu o arhitectură în stil romanic iar satul Pal păstrează încă imaginea unui sat tradiţional din Pirinei.

Sant Julia de Loria
Vizitatorii care vin în Andorra prin Spania vor face cunoştinţă mai întâi cu această parohie. Tradiţional Sant Julia de Loria este centrul industriei tutunului pentru Andorra dar în prezent se dezvoltă prin încercarea de îmbinare a elementelor culturale cu cele naturale în vederea dezvoltării turismului. În prezent parohia dezvoltă proiectul Naturlandia în pădurea Rabassa, un fel de încercare de îmbinare a unei rezervaţii naturale cu activităţile turistice. Din acest proiect face parte trobotonc-ul, cel mai mare tobogan alpin din lume, depăşind 5.000 m. 

Aici se află campusul principal al Universităţii din Andorra, Muzeul tutunului, sanctuarul Canolic din secolul al XIII-lea şi biserica Sant Cerni de Nagol din secolul al XI-lea, aflată în satul Nagol.

Din punct de vedere turistic, Andorra este în principal cunoscută pentru pârtiile sale de ski. Acestea sunt în general frecventate şi preferate de francezi, spanioli şi englezi, de cei cu mai puţină experienţă în acest sport şi de familiile cu copii, pantele fiind line şi puţin opericuloase. Majoritatea staţiunilor de ski au fost iniţial mici sate montane care s-au dezvoltat o dată cu turismul şi s-au unit formând staţiuni mai mari. Azi există două zone cunoscute din acest punct de vedere: Vallnord (cuprinde staţiunea Arcalis şi zona Arinsal-Pal, unite prin teleferic şi La Masana) şi Grandvalira (cuprinde zona Soldeu şi Pas de la Casa, de asemenea aici se poate ajunge cu uşurinţă din regiunile Encamp şi Canillo)

Pârtia din Pas de la Casa (Grandvalira)

Informaţii utile
În Andorra nu există un aeroport internaţional. Singurul mod de a intra în ţară este de a folosi liniile de comunicaţii terestre şi de a intra fie prin Franţa, fie prin Spania. Aceste două puncte sunt singurele posibilităţi de a face o călătorie spre Andorra, nu există o modalitate directă.

Cetăţenii ţărilor membre UE nu au nevoie de viză pentru a intra în ţară, pentru şederile de cel mult 3 luni.

Limba oficială vorbită în Andorra este catalana dar majoritatea locuitorilor vorbesc şi spaniola, franceza şi portugheza. De asemenea cei implicaţi în domeniul turismului cunosc şi limba engleză.

Clima Andorrei este specifică zonelor montane înalte dar cu influenţe mediteraneene. Temperaturile sunt asemănătoare cu cele din zonele cu climă temperată dar mai scăzute vara şi cu mai multă zăpadă şi mai multă umiditate iarna, variind de obicei de la o altitudine la alta. Temperatura medie minimă anuală este de -2°C iar cea maximă de 24°C iar cele mai multe precipitaţii se înregistrează toamna. Vizitele pe timpul verii sunt recomandate celor ce vor să facă drumeţii, sa admire munţii şi să viziteze oraşele, vizitele pe timpul iernii fiind recomandate celor ce vor să skieze.

Deşi nu este membră UE, moneda oficială a Andorrei este euro; mai trebuie reţinut că Andorra nu impune taxe pentru bunurile cumpărate, ceea ce face ca tot felul de produse, printre care şi carburanţii, alcoolul şi bunurile electrocasnice, să fie destul de ieftine.

Religia predominantă în Andorra este cea romano-catolică (90% din populaţie), majoritatea bisericilor ce pot fi vizitate aici respectând această religie.

Mulţumiri

Menţiuni: creditul pentru fotografiile prezentate mai sus aparţine realizatorilor acestora:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Andorra_la_Vella_2.JPG (Gertjan_R.)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Margineda.jpg (Joan Simon)
http://www.fotopedia.com/items/flickr-2884970755 (Bilbopolit)
http://www.flickr.com/photos/shoek/44988874/ (Jordi Serra Molgo)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sant_Rom%C3%A0_de_les_Bons_-_Encamp_-_Andorra.jpg
http://www.flickr.com/photos/danisarda/2406666538/ (Dani Sarda i Lizaran)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:View_from_Coma_Pedrosa_2.JPG (Gertjan_R.)
http://www.flickr.com/photos/victorvic/4375845356/ (Victor Vic)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită