Antigua şi Barbuda



Antigua şi Barbuda este un stat insular aflat în America Centrală, la sud de Tropicul Racului, parte din grupul Antilelor Mici ce separă Marea Caraibilor de Oceanul Atlantic. Statul este format din două insule mari, Antigua, măsurând 281 km² şi Barbuda, având 161 km² şi alte câteva insule mai mici. Antigua şi Barbuda este supranumită „ţara celor 365 de plaje” acest nume spunând aproape totul despre potenţialul turistic al ţării. Dacă doriţi o vacanţă într-o zonă exotică precum Marea Caraibilor, cu palmieri la tot pasul, recife de corali, plaje întinse cu nisip alb şi ape albastre, cu amenajări pentru toate gusturile şi posibilităţile, cu un aer ce aminteşte de legăturile insulei cu Anglia şi localnici obişnuiţi cu invaziile de turişti, Antigua şi Barbuda vă poate oferi toate acestea.

Istoria ţării
Primii locuitori ai Antiguei au fost un grup de amerindieni numiţi siboney, ale căror aşezări datează încă din anul 2.400 î.Hr. După aceştia au urmat grupurile de arawak, veniţi din Venezuela actuală, alungaţi şi ei mai târziude triburile carib. În 1493 Columb a poposit pe cele două insule, numind-o pe cea mai mare dintre ele „Santa Maria de la Antigua”. Englezii au ocupat Antigua în 1632 iar Christopher Codrington a colonizat Barbuda în 1684. Singurul oraş din Barbuda, Codrington, este numit după acesta. Englezii au înfiinţat în Antigua şi Barbuda plantaţii de trestie de zahăr iar oraşul Codrington aducea sclavi din Africa pentru a lucra pe plantaţii. Sclavia a fost abolită în 1834 dar muncitorii nu au obţinut adevărata libertate decât în 1934, o dată cu mişcările sindicale muncitoreşti.

Antigua şi Barbuda a fost sub stăpânire britanică până în 1981, când statul şi-a câştigat independenţa, fiind la momentul actual stat independent suveran în cadrul Commonwealth-ului britanic.

Antigua
Antigua este cea mai mare dintre cele două insule şi cea mai populată. Majoritatea turiştilor care vizitează ţara petrec cel mai mult timp pe această insulă. Aici se află capitala ţării, urmele istoriei sale, golfuri şi plaje o înconjoară, staţiuni la tot pasul, un carnaval anual şi criket-ul practicat ca şi sport naţional.

Saint John’s, capitala Antiguei şi Barbudei şi cel mai mare oraş al ţării, este centrul cultural, politic şi economic al acesteia. Aproape jumătate din populaţie locuieşte în acest oraş. Aici puteţi să întâlniţi o arhitectură colonială şi clădiri moderne în acelaşi timp, un cazino de lux, baruri şi restaurante, magazine de firmă şi o piaţă locală tradiţională. 

Portul oraşului Saint John's

În Saint John’s puteţi vizita catedrala barocă Saint John’s, reconstruită în 1845 după ce a fost distrusă în două cutremure în 1683 şi 1745. Muzeul Antigua şi Barbuda, găzduit în clădirea ce a servit drept tribunal în peioada colonială, spune povestea acestor două insule caribiene, de la naşterea lor geologică şi până în prezent. Bastionul Fort James a fost construit în secolul al XVIII-lea cu scopul de a păzi portul oraşului Saint John’s. Zidurile fortului şi câteva tunuri sunt încă intacte. În apropiere de Fort James se află cheiul Heritage, format dintr-un hotel, magazine, un cazino şi câteva restaurante. Aici vă puteţi întâlni cu viaţa urbană a capitalei Antiguei şi Barbudei.

Catedrala Saint John's

Alte locuri ce pot fi vizitate pe insula Antigua:
English Harbour sau Portul Englez este regiunea încărcată de istorie a Antiguei. Se află în Parcul Naţional Nelson’s Dockyard şi a fost construit în secolul al XVIII-lea de către marina britanică pentru a servi ca şi adăpost flotei. Portul Englez este folosit şi astăzi ca şi port iar străzile sale sunt înţesate de restaurante şi baruri. În aprilie aici are loc sărbătoarea anuală a zilelor marinei antiguane. Docul Nelson (Nelson’s Dockyard) este centrul istoric al ţării şi singurul doc în stil georgian din lume. Se află în portul englez şi este parte din Parcul Naţional Nelson’s Dockyard.

Din acest parc naţional face parte şi Shirley Hights, o zonă formată din foste clădiri militare, cunoscută pentru culmile înalte pe care se află şi de unde se poate observa întreg portul englez. În după-amiezile de duminică aici se face grătar şi se ascultă muzică reggae. Locul poartă numele generalului Shirley, guvernator al Insulelor Leeward în timpul secolului al XVIII-lea. În apropiere de  Shirley Hights se află un cimitir în care este construit un obelisc dedicat soldaţilor din regimentul 54.

English Harbor,  privelişte de pe Shirley Hights

Betty’s Hope (Speranţa lui Betty) a fost cea mai mare plantaţie de trestie de zahăr a Antiguei, succestul acesteia jucând atunci un rol important în dezvoltarea insulei. Plantaţia a fost construită în 1674 de Christofer Codrington, acesta denumind-o după fiica sa. Azi singurele structuri ce au supravieţuit sunt două mori şi o distilerie, recent guvernul începând să construiască aici un muzeu în aer liber cu sute de mori construite din piatră şi două exemplare restaurate la Betty’s Hope.

Morile de la Betty's Hope

Parcul Naţional Indian Town a fost construit în jurul sit-ului Indian Town, unde se crede că ar fi locuit populaţiile arawak înaintea sosirii europenilor. Aici se află Podul Diavolului (Devil’s Bridge), o arcă formată din calcar pe coasta mării care la impactul cu apa formează o privelişte spectaculoasă.

Devil's Bridge

Plajele Insulei Antigua:
Majoritatea celor 365 de plaje ale Antiguei au ape calme şi liniştite, în special cele din partea caribiană, şi toate sunt deschise publicului, fiecare turist putând găsi aici o plajă care să fie pe gusturile sale. 

Plajă pe Insula Antigua

Pe coasta nordică a insulei, plajele Dickenson Bay şi Runaway Bay se adresează celor ce doresc o staţiune cu servicii complete. Galley Bay este atractivă pentru cei ce doresc să facă jogging iar în timpul iernii este populată de surferi. La Hawksbill se află şi o plajă pentru nudişti.

Pe coasta sudică şi sud-vestică, în zona deluroasă a Antiguei, plajele sunt mai puţin dezvoltate. Rendezvous Bay şi plaja Doigs sunt vestite ca fiind plaje liniştite şi puţin aglomerate. Aproape de Nelson’s Dockyard se află plaja Pigeon Point.

Pe coasta de est şi sud-est, Half Moon Bay (devenită acum şi parc naţional) este o plajă ideală pentru familii. La fel este şi Long Bay, aflată în cel mai estic punct al insulei şi protejată de colţurile ascuţite ale recifelor.

Activităţi:
Sportul naţional al Antiguei şi Barbudei este cricketul. Puteţi urmări astfel de jocuri în Saint John’s sau pe orcare dintre cele 365 de plaje. Puteţi practica aici o gamă largă de sporturi pe apă: caiac-canoe, surf, windsurf, scufundări, plimbări cu barca şi multe alte astfel de activităţi.

O dată pe an, în Antigua are loc un carnaval ce durează 10 zile, în timpul lunii iulie. Festivalul celebrează emanciparea iar în timpul lui se desfăşoară defilări în costume colorate, concursuri de frumuseţe, competiţii în care fiecare îşi etalează talentul, muzică caribiană, concerte, tărguri culinare, parade şi spectacole culturale.

Barbuda
A doua mare insulă a statului, Barbuda este aproape nelocuită şi prezintă turiştilor regiuni întinse de nisip, plaje sălbatice, linişte şi intimitate, departe de zgomotul sau prezenţa altor turişti. Întreaga insulă Barbuda este o plajă ce oferă servicii rustice pentru cei ce vizitează sau care vor să petreacă mai mult timp pe insulă. În Barbuda natura este la ea acasă, este un loc perfect pentru cei ce vor să se relaxeze, au nevoie de linişte şi îşi pot crea singuri mijloace de petrecere a timpului liber.

Codrington este singura aşezare locuită de pe insula Barbuda. Cu o populaţie de 1500 de locuitori, viaţa orăşelului nu este afectată de turism iar cei ce vin să viziteze aceste meleaguri vor deveni, vrând-nevrând, parte din viaţa socială a orăşelului. Aici există două hoteluri deschise numai anumitor membri şi câteva pensiuni.

Alte locuri ce pot fi vizitate pe insula Barbuda:        
Pe cel mai înalt punct al Barbudei se află ruinele conacului Codrington, Highland House. Pe malul sudic al insulei se află castelul Martello, o fortăreaţă ce servea ca şi punct de apărare dar şi pentru a putea localiza, printre recife, eventualele bunuri rămase în urma unor naufragii.

În Laguna Codrington din partea nord-vestică a insulei, unde se poate ajunge numai cu barca, se află sanctuarul de păsări rare pentru care este vestită Barbuda şi care atrage cei mai mulţi vizitatori ai insulei. Aici se află o colonie de peste 5000 de păsări-fregată, una dintre cele mai mari astfel de colonii din lume şi 170 de specii de altfel de păsări. Pe lângă păsările-fregată, puteţi vedea aici pitulici, pelicani, păsări ibis, stârci şi o mulţime de specii de raţe.

Pasăre-fregată în sanctuarul de păsări rare din Barbuda

La Two Foot Bay şi în câteva alte zone ale insulei se află câteva peşteri ce pot fi explorate. Într-una dintre ele se află şi desene rupestre. Unele peşteri sunt săpate adânc pe sub pământ şi pe sub apă. Cea mai cunoscută peşteră de acest tip este Darby Cave.

Plajele de pe insula Barbuda
Coasta lină a Barbudei, cu plajele sale cu nisip alb este protejată de recifele de corali. Pe coasta sud-estică, plaja se întinde pe aproximativ 17 km fără întrerupere. Dacă vă depărtaţi de zona hotelurilor, aceste plaje vă pot oferi intimitatea pe care o doriţi, fiind adesea neumblate.

Plajă pe Insula Barbuda

Activităţi:
Pe insula Barbuda puteţi face scufundări, pescui sau puteţi face o plimbare cu bicicleta pentru a înconjura insula. Se poate să nu întâlniţi pe nimeni în drumurile dumneavoastră, aşa că se recomandă să vă aprovizionaţi cu apă.

Informaţii utile
Limba oficială vorbită în Antigua şi Barbuda este limba engleză dar mulţi locuitori vorbesc şi creolo-engleza, o limbă specifică statului şi pe care mulţi antiguani o preţuiesc. Mai trebuie ştiut şi că accentul barbudan este un pic diferit faţă de cel din Antigua.

Clima în Antigua şi Barbuda este tropical-oceanică, blândă, cu puţine diferenţe de la un anotimp la altul. Din când în când statul insular experimentează secete iar în perioada iulie-octombrie pot avea loc uragane şi furtuni tropicale.

Religia dominantă este cea creştină protestantă (anglicană, evanghelistă, baptistă şi presbiteriată), cu o minoritate catolică. În procent mai mic, se practică şi câteva religii necreştine: islamism, iudaism, mişcarea rastafari şi credinţa baha’i.

Moneda folosită în Antigua şi Barbuda este dolarul caraibelor orientale, un dolar caraibian fiind egal cu 0,37 dolari americani 0,25 euro şi 1,08 RON.
            
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a intra în ţară, cu condiţia ca şederea să nu dureze mai mult de 6 luni. Toţi turiştii au nevoie de paşaport şi de bilet de întoarcere.
            
Antigua şi Barbuda nu duce lipsă de servicii medicale. Există farmacii, medici particulari, un spital şi o clinică particulară. Nu este nevoie să aveţi anumite vaccinări pentru a putea intra în ţară.

Mulţumiri

Menţiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate aparţine realizatorilor acestora:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Brazilia