Belize


Mărginită de Mexic în nord, de Guatemala în vest şi cu ieşire la Marea Caraibelor în est, Belize este o ţară mică dar care poate oferi o aventură extrordinară vizitatorilor. De la jungle, animale şi plante exotice, plaje tropicale cu ape de culoarea turcoazului şi nisip fin, recif de corali şi ruine antice, Belize le are pe toate. Singura ţară vorbitoare de limba engleză din regiunea continentală a Americii Centrale, Belize este o ţară fascinantă şi unică, de la oamenii care trăiesc aici şi până la frumuseţile naturale şi istorice pe care le are de oferit. Aici te poţi bucura de farmecul oraşelor mici şi liniştite, poţi petrce zile relaxante pe nisip sub palmieri, poţi explora o lume subacvatică uimitoare, plină de viaţă şi culoare, poţi explora jungla la pas şi te poţi lăsa purtat în lumi antice şi civilizaţii apuse printre ruinele templelor mayaşe şi toate într-un timp foarte scurt. 


Primele aşezări umane în Belize au fost create de mayaşi în jurul anului 2500 î.Hr, unele dintre cele mai vechi aşezări de acest tip din toată America Centrală. Templele şi ruinele aşezărilor înfiinţate de această civilizaţie sunt spectaculoase şi există încă în locuri precum Caracol, Lamanai şi Lubaantun.  Civilizaţia mayaşă reprezintă o parte importantă din zestrea culturală a statului Belize  iar urmele acesteia reprezintă o foarte puternică atracţie turistică pentru vizitatori. 

Primul contact al băştinaşilor cu europenii a  avut loc în 1502 când Columb a acostat în zonă. Dar nu spaniolii ci britanici au reuşit să ocupe zona începând cu anul 1638. În următoarele secole forţele britanice aduc aici sclavi din Africa pentru a lucra la tăierea lemnului de mahon iar după 1862 Belize devine oficial colonie britanică sub numele de Hondurasul Britanic. Îşi păstrează acest nume până în 1973, când devine Belize.

În 1964 statul primeşte dreptul de a se autoguverna iar în 1981 îşi câştigă independenţa totală faţă de Marea Britanie. De-a lungul istoriei au existat în permanenţă tensiuni între Belize şi Guatemala, cea din urmă pretinzând drept de suveranitate asupra statului Belize. Abia în 1991 Guatemala a recunoscut Belize ca şi stat independent.  

Destinaţii turistice
Belmopan  
Actuala capitală a statului Belize a fost înfiinţată în anul 1971 ca urmare a stricăciunilor create de uraganul Hattie asupra fostei capitale, Belize City, cu un deceniu inainte. Oraşul Belmopan a fost construit în centrul ţării de către guvern, departe de coastă, pentru a evita alte eventuale dezastre naturale.

Oraşul în sine nu reprezină interes din punct de vedere turistic. A fost multă vreme doar o aglomerare de clădiri guvernamentale (una dintre ele, clădirea Adunării Naţionale, fiind construită pentru a semăna cu un templu maiaş) dar în ultimii ani zonele rezidenţiale au început să se dezvolte aducând după sine şi o dezvoltare a pieţei locale, unde se poate face shopping. Belmopan este însă de cele mai multe ori doar un punct de tranzit pentru turiştii care doresc să viziteze locurile înconjurătoare.


Belize City

Belize City este cel mai mare oraş din Belize, fostă capitală a statului înainte de uraganul din 1961 care l-a distrus atunci în proporţie de 75%. Nici Belize City nu se află în topul destinaţiilor turistice ale ţării. Un motiv ar putea fi aspectul sărăcăcios al unora dintre clădiri şi proasta reputaţie a criminalităţii crescute din zonă. Cu toate acestea, oraşul este inima ţării şi doar aici se poate experimenta adevărata viaţă belizeană, neatinsă de turism.

Pentru cei ce vor să petreacă câteva zile în capitala istorică a statului exisată câteva elemente demne de vizitat. Inima oraşului este podul turnant care leagă malurile râului Belize, singurul pod turnant încă operat manual de pe continentul american. În partea de nord a oraşului se află Muzeul Belize, în clădirea fostei închisori coloniale, construită în 1857. Muzeul documentează istoria colonială a ţării prin fotografii şi adăposteşte şi câteva artefacte mayaşe. De asemenea, o celulă a fostei închisori este păstrată intactă în interiorul muzeului. Image Factory (Fabrica de Imagini) este galeria de artă a oraşului, lucrările expuse aparţinând artiştilor locali. În partea de sud a oraşului se află Catedrala St. John, cea mai veche catedrală anglicană din America Centrală, construită prin munca sclavilor în 1820. 

Catedrala anglicană St. John din Belize City

Satul turistic este un spaţiu colorat, cu cântăreţi stradali, vânzători de suveniruri şi diverse magazine. Satul de vacanţă este de asemenea locul unde debarcă vasele de croazieră sosite în Belize. Pe străzile din jur se află câteva case coloniale.

Părăsind oraşul, spre nord, la o oră distanţă de mers cu maşina se află ruinele mayaşe de la Altun Ha. Oraşul a fost ocupat de mayaşi timp de aproximativ 1200 de ani, până în 900 d.Hr. când a fost abandonat. Se crede că Altun Ha a fost în perioada sa înfloritoare un important centru comercial, legând insulele din Caraibe de lumea mayaşă din interiorul continentului. Două mari scuaruri cu 13 temple şi structuri rezidenţiale au fost escavate şi restaurate. Într-unul dintre temple au fost găsite câteva morminte iar în interiorul unuia dintre ele arheologii au descoperit un cap sculptat în jad al lui Kinich Ahau, zeul mayaş al soarelui. Artefactul a devenit comoară naţională şi se află pe toate bancnotele din Belize. Altun Ha nu este cel mai impresionant sit arheologic mayaş din Belize dar este extrem de popular printre turişti datorită apropierii sale de coastă şi de zona insulară a statului Belize.

Templu mayaş la Altun Ha

Grădina zoologică Belize (aflată pe drumul dintre Belize City şi Belmopan) este diferită faţă de alte grădini zoologice. Pe o suprafaţă de 11 ha de savană tropicală trăiesc 150 de animale, majoritatea dintre ele animale  sălbatice salvate, fie ca erau rănite, orfane sau recuperate de la colecţionari ce le ţineau în casă ca animale de companie. Animalele de aici nu sunt prizoniere în cuşti iar unele dintre ele, după ce se însănătoşesc, sunt reîncorporate în sălbăticie. Grădina zoologică este proiectată pentru a replica toate habitatele existente în Belize şi este ca un fel de călătorie virtuală prin ţară. Printre animalele care pot fi văzute aici se află pantere, tapiri, maimuţe, lamantini, pume, iguane uriaşe, papagali, tucani şi multe alte animale specifice Americii Centrale. 

Jaguar în grădina zoologică Belize

Coasta statului Belize este presărată cu mai mult de 200 de insule, insuliţe şi atoli, fiecare dintre acestea oferind turiştilor o adevărată escapadă tropicală. Cea mai mare dintre acestea este Insula Ambergris Caye, situată în nordul statului. Insula măsoară aproximativ 40 km în lungime şi a fost cândva parte din Peninsula Yucatan. Legenda spune că acum 1500 de ani când mayaşii au ocupat zona, aceştia ar fi săpat un canal îngust pentru a separa insula de Mexic. Insula este un paradis tropical fermecător şi nu este de mirare că acum 20 de ani a inspirat cunoscutul cântec al Madonnei, "La Isla Bonita". Ambergris Caye este în principal atrăgătoare pentru pasionaţii de scufundări sau snorkeling, aici aflându-se multe locuri unde se pot întreprinde astfel de activităţi. De asemnea, aici se poate înota, pescui, practica diverse alte sporturi acvatice iar aventurierii pot chiar înota cu rechinii.

Plajă în San Pedro, Ambergris Caye

În sudul extrem al insulei se află Rezervaţia Marină Hol Chan unde se pot face scufundări pentru a admira coralii coloraţi şi multitudinea de specii de peşti care îi populează. În direcţia opusă, în partea nordică, Parcul Naţional Bacalar Chico este un alt loc protejat al insulei. Parcul cuprinde 66 km² de zone de uscat, recif şi mare. Vizitatorii care se angajează în drumeţii pot vedea aici cerbi, oceloţi, crocodili, broaşte ţestoase sau chiar pume şi jaguari.

La sud de Ambergris Caye se află Caye Caulker, mai mică în dimensiune decât sora sa cea mare, măsurând doar 8 km în lungime, dar dominată de o atmodferă liniştită şi relaxantă, cu mai puţini turişti şi mult mai blândă cu buzunarul vizitatorilor în comparaţie cu Ambergris Caye. În sudul insulei acoperită de nisip şi palmieri se află o aşezare, fost sat pescăresc, în jurul căruia se dezvoltă din ce în ce mai mult diferite amplasamente turistice. Aici se pot face drumeţii, windsurfing, snorkeling şi scufundări. Cea mai propice zonă pentru o zi de plajă este "the split", "despărţitura", un canal care taie insula, lărgit  de uraganul Hattie în 1961. Aici se poate face plajă sau înota iar pe mal există şi restaurante. 

Barul The Lazy Lizzard din "the split"

Pentru o călătorie în natură se poate vizita rezervaţia forestiră de pe insulă sau rezervaţia marină ce cuprinde o parte din reciful de corali care mărgineşte insula.

Bariera de corali a statului Belize se numără probabil printre cele mai fascinante locuri ale statului. Întinzându-se pe lungimea a 300 de km este cel mai mare sitem de corali din emisfera vestică. Sistemul include 7 rezervaţii marine, 50 de insuliţe şi atoli, o multitudine de specii de peşti şi aproape o sută de tipuri de corali. Reciful este un paradis tropical şi un vis devenit realitate pentru scufundători. Printre cele mai faimoase şi frumoase insuliţe aflate în această zonă, atrăgătoare pentru căutătorii de vacanţe însorite la plajă, se numără Reciful Lighthouse (aici fiind şi locul unde îşi face cuibul gâsca de mare cu picioare roşii), Half Moon Caye (de asemenea un loc unde diverse specii de păsări sunt protejate, aici se află şi un far a cărui imagine a devenit simbol pentru Belize), Atolul Glover's Reef şi Atolul Turneffe (un loc perfect pentru pasionaţii de pescuit).

Plajă pe Atolul Turneffe

În zona barierei de corali se află una dintre cele mai spectaculoase şi impresionante formaţiuni naturale a statului, care nu trebuie ratată atunci când întreprindeţi o călătorie în Belize: Blue Hole sau gaura albastră, o formaţiune despre care am vorbit şi în discuţia noastră despre Bahamas, formată în acest caz ca urmare a prăbuşirii unei peşteri subacvatice acum sute de ani. Gaura albastră din Belize măsoară 300 m în diametru şi aproape 120 m în adâncime, fiind vizibilă şi din spaţiu. Blue Hole se află la distanţă egală între Half Moon Caye şi Reciful Light House şi se numără printre cele mai bune şi fascinante locuri pentru scufundări din lume. 

Blue Hole, Belize

San Ignacio
Cunoscut ca şi Cayo de către localnici, San Ignacio se află în vestul ţării, la poalele Munţilor Maya, în apropiere de graniţa cu Guatemala. San Ignacio este un oraşel pitoresc şi relaxant, înconjurat de dealuri şi amplasat ca o peninsulă la confluenţa a două râuri. Oraşul are un farmec aparte iar turiştii pot petrece câtva timp aici, bucurându-se de străzile cu aer colonial presărate cu diverse restaurante şi baruri iar în zilele de sâmbătă are loc un târg unde localnicii aduc produse tradiţionale proaspete. Chiar la marginea oraşului se află Cahal Pech, un mic sit arheologic mayaş. Situl nu este impresionant ca mărime dar se află aproape de San Ignacio şi este cel mai vechi sit arheologic mayaş din valea râului Belize, datând din anul 1500 î.Hr. San Ignacio este de asemenea un bun punct de plecare pentru explorarea zonei presărată cu situri arheologice sau pentru activităţi precum drumeţii, aventuri speologice, plimbări cu caiacul sau călărit.

La 45 minute distanţă de mers cu maşina de San Ignacio se află Actun Tunichil Muknal (Peştera Pietrei de Mormânt), o peşteră sacră pentru mayaşi, unde se făceau sacrificii umane zeilor. Aici se află obiecte ritualice de ceramică şi piatră şi 14 schelete ale oamenilor sacrificaţi. Cel mai faimos dintre acestea este Fecioara de Cristal, scheletul unei tinere adolescente care în timp s-a calcifiat, dând impresia că sclipeşte. Tunelele peşterii sunt abrupte şi acoperite cu apă, de aceea vizitarea ei se poate face numai sub îndrumarea unui ghid. 

Artefacte mayaşe în Peştera Actun Tunichil Muknal

La două ore distanţă de mers cu maşina din San Ignacio înspre graniţa cu Guatemala şi Munţii Maya, se află Caracol, cel mai mare şi mai impresionant sit arheologic mayaş din Belize şi unul dintre cele mai mari din lume. După căderea civilizaţiei maya ruinele au rămas în uitare timp de mii de ani şi au fost redescoperite abia în 1936. În anul 650 d.Hr când Caracol era un oraş înfloritor se întindea pe distanţa a mai mult de 100 km iar populaţia sa era de două ori mai mare decât populaţia actualului stat Belize. 60 km de diguri radiau din centru şi separau diferite scuaruri şi zone rezidenţiale. Neavând surse naturale de apă aici, mayaşii construiseră rezervoare artificiale şi cultivau plante într-un sistem extensiv de terase. De asemenea, în zona centrală a oraşului se aflau temple şi palate. Doar această zonă centrală a oraşului este astăzi deschisă publicului, cuprinzând o serie de structuri grupate în jurul a 5 scuaruri. Cel mai mare dintre aceste temple, Caana, măsoară 42 m înălţime şi este, chiar şi astăzi, cea mai înaltă clădire din Belize.

Caracol

La 12 km vest de San Ignacio, în satul San Jose Succotz se află ruinele Xunantunich (Fecioara de Piatră). Situl nu este la fel de impresionant ca şi Caracol dar este unul dintre cele mai uşor accesibile situri mayaşe din Belize. Xunantunich a fost ocupat până mai târziu, chiar şi în anul 1000 d.Hr. iar în prezent cuprinde 6 grupuri de temple şi palate. Cel mai înalt dintre acestea, El Castillo, măsoară 40 m iar din vârful său se poate vedea întregul sit arheologic, jungla înconjurătoare şi chiar şi Guatemala, ţara învecinată. 

El Castillo, Xunantunich

La sud de San Ignatio, pe malul râului Macal se află Grădina Botanică Belize, întinsă pe 18 ha şi creată prin munca ornitologului Ken duPloy şi a familiei sale. Aici există sute de specii de arbori, plante specifice pentru patru zone de habitat din Belize, plante medicinale mayaşe, o grădină de orhidee şi o expoziţie de palmieri. Plantele existente şi habitatele create atrag, de asemenea, multe specii de păsări. 

Tot la sud se află Rezervaţia Mountain Pine Ridge, întinsă pe suprafaţa a 120.000 ha, cuprinzând o serie de dealuri, păduri şi albii de râuri. Aici se află câteva cascade (cascada Thousand Foot, la aproape 500 m este cea mai înaltă cascadă din America Centrală), peşteri, numeroase specii de păsări, tapiri, pume, jaguari şi oceloţi.  Zona poate fi explorată cu bicicleta, pe jos sau călare. 

Cascada Thousand Foot din Rezervaţia Mountain Pine Ridge

Orange Walk
Orange Walk este cel mai mare oraş din zona nordică a statului. Oraşul a fost fondat de metişi fugiţi din Peninsula Yucatan în timpul războiului castelor, drept urmare aici se află cea mai mare comunitate vorbitoare de limba spaniolă din Belize. Atmosfera oraşului este una rurală şi aminteşte de Mexic. Agricultura este cea mai importantă industrie a zonei şi, deşi în ultimii ani s-a diversificat, principala plantă cultivată aici era trestia de zahăr, astăzi un important simbol pentru oraş.

Oraşul în sine este unul mai mult de trecere pentru cei ce vor să exploreze zona înconjurătoare, dar cei ce doresc să zăbovească pot vizita piaţa principală a oraşului, construită în stil mexican sau Casa de Cultură Banquitas, situată pe malul râului New River, care găzduieşte o expoziţie permanentă ce documentează istoria regiunii din vremuri mayaşe şi până în prezent.


În apropiere se află Lamanai, cel mai impresionant sit arheologic mayaş din nordul statului Belize. Mulţi turişti preferă să facă o plimbare cu barca pe New River pentru a străbate cei 42 km dintre Orange Walk şi Lamanai. Călătoria oferă oportunitatea de a vedea crocodili, lilieci, maimuţe urlătoare şi o multitudinea de specii de păsări pentru care este cunoscută această regiune a statului.


Lamanai este una dintre puţinele aşezări mayaşe ale cărei nume original este cunoscut şi din care se trage şi numele folosit azi (nume ce în trecut însemna "crocodil scufundat"). Aşezarea a fost ocupată de mayaşi timp de 3000 de ani, din anul 1500 î.Hr. şi până în secolul al XVI-lea când au sosit primii europeni. Aici se află unul dintre cele mai înalte temple mayaşe din lume, măsurând peste 37 m. Vizitatorii pot încerca să urce în vârful acestuia, pot vizita muzeul arheologic cu numeroasele sale artefacte culese din zonă sau pot vizita Templul Măştii, o piramidă construită în secolul al VI-lea ce adăposteşte o mască impresionată a unui fost conducător, înaltă de 4 m.

Templul Măştii, Lamanai

Ruinele de la Lamanai nu sunt în totalitate excavate. Unele temple sunt vizibile iar altele se află încă sub coline de pământ. Pe lângă încărcătura simbolică farmecul zonei este dat şi de junglă şi de viaţa sălbatică abundantă dimprejur. De lângă ruine se poate auzi zgomotul scos de maimuţele urlătoare iar în apropiere au fost văzuţi jaguari.     

La jumătatea distanţei dintre Belize City şi Orange Walk se află Rezervaţia Naturală Crooked Tree. Rezervaţia a fost creată în 1984 pe o suprafaţă acoperită de lagune şi mlaştini pentru a proteja păsările ce trăiau aici. Din noiembrie şi până în mai zona este invadată de păsări migratoare şi este perioada cea mai propice vizitării rezervaţiei. Aici pot fi văzute diferite specii de pescăruşi, egrete, stârci, vulturi, raţe şi, cel mai important, berze jabiru, cele mai mari păsări zburătoare din America, ale căror aripi întinse ating 3,6 m.     


Corozal

În nordul extrem al statului Belize, în apropiere de graniţa cu Mexic şi cu ieşire la un golf ce dă în Marea Caraibelor, se află oraşul Corozal. Ca şi Orange Walk, Corozal a fost fondat de refugiaţi veniţi din Peninsula Yukatan la sfârşitul secolului al XIX-lea. Corozal este un mic orăşel adormit care poate fi o oază de relaxare pentru turişti şi care poate oferi privelişti frumoase asupra golfului şi ale apelor sale verzi-albăstrii albicioase. În oraş se poate vizita Casa de Cultură Corozal, localizată într-una dintre primele clădiri construite de fondatori. Clădirea a servit ca şi piaţă a oraşului timp de un secol fiind în timpurile moderne transformată pentru a include un muzeu, o galerie de artă şi un centru comunitar. De asemenea, în clădirea primăriei oraşului se află o pictură murală realizată de Manuel Villamor Reyes, pictură ce reprezintă episoade din istoria oraşului. În centrul oraşului se află ruinele fortului Barlee construit în 1849 ca mijloc de apărate împotriva atacurilor mayaşe.

Civilizaţia maya a prosperat în regiune, urme ale acesteia fiind Cerros şi Santa Rita. Ruinele de la Santa Rita sunt mici dar se află la doar câteva minute distanţă de oraş. Fostul oraş mayaş era unul înfloritor, ocupând o poziţie strategică între cele două râuri, Rio Hondo şi New River, propice comerţului. Ruinele de la Santa Rita nu sunt excavate în totalitate. Dincolo de golf se află ruinele Cerros şi această aşezare un important centru comercial în istoria civilizaţiei Maya. Ruinele descoperite acum cuprind trei mari clădiri asemănătoare cu acropolele greceşti şi piaţete mărginite de piramide. Două dintre structuri au faţade acoperite cu stucaturi.

Ruine mayaşe, Cerros

Dangriga
Cel mai mare oraş din sudul statului Belize, Dangriga este considerat centrul cultural al statului. Aici trăieşte cea mai mare parte a comunităţii garifuna, un popor de origine mixtă, caraibiană şi africană, ce reprezintă 10% din întreaga populaţie a statului Belize. Vizitatorii pot experimenta cultura acestei comunităţi prin expoziţii de dans, muzică şi feluri specifice de mâncare. În fiecare an, în jurul datei de 18 noiembrie, în Dangriga are loc un festival dedicat culturii garifuna care poate reprezenta un adevărat spectacol pentru vizitatori. Sărbătoarea ia forma unui carnaval cu tobe, muzică şi dansuri în costume specifice. În afara oraşului se poate vizita Muzeul Garifuna Gulisi, care adăposteşte artefacte, fotografii şi documente ale acestui popor. 

Rezervaţia Naturală Cockscomb Basin acoperă o suprafaţă de 50.000 ha de pădure tropicală la poalele Munţilor Maya, între Dangriga şi Placencia. Zona mai este numită şi Rezervaţia Jaguar pentru că a fost creată special pentru protecţia acestora. Aici a fost creat un sistem de cărări bine întreţinute ce pot fi explorate şi de-a lungul cărora pot fi văzute izvoare, râpi şi cascade. Pe lângă jaguari (care sunt arareori văzuţi), aici trăiesc pisici sălbatice, oceloţi, pume, maimuţe urlătoare, cerbi, tapiri şi vulturi. 


Placencia

Placencia se află la sud de Dangriga, în punctul extrem sudic al peninsulei cu acelaşi nume. Placencia este una dintre cele mai vechi aşezări din Belize, fiind fondată de britanici în jurul anului 1600. Aşezarea în sine, cu atmosfera sa liniştită, este un loc ideal de relaxare fiind presărată şi cu restaurante, baruri şi galerii de artă. Aici turiştii pot face snorkeling, scufundări, pot face plimbări cu caiacul, pot pescui sau pot admira balenele.

Plaja Placencia

Peninsula Placencia oferă turiştilor 25 km de plajă cu nisip auriu, singurul loc din partea continentală a statului Belize unde se găsesc plaje de acest fel. Peninsula este o fâşie foarte subţire de pământ mârginită la vest de apele tropicale ale Mării Caraibelor (cu plaje, staţiuni şi activităţi acvatice) şi la est de fermecătoarea Lagună Placencia (unde trăiesc crocodili, delfini, diferite specii de păsări, lamantini, broaşte ţestoase de mare şi calcani) dincolo de care se zăreşte silueta munţilor de pe continent.

Punta Gorda

Punta Gorda este cel mai sudic oraş din Belize, port la Marea Caraibelor şi foarte divers din punct de vedere cultural, cu descendenţi ai populaţiei maya, garifuna, creoli şi est-indieni, toţi locuind în acelaşi mic oraşel. Ca majoritatea zonelor urbane din Belize, Punta Gorda nu are obiective turistice spectaculoase de oferit vizitatorilor dar este un bun punct de plecare în vizitarea zonelor înconjurătoare, pline de frumuseţi naturale şi situri istorice.

La 20 km de Punta Gorda se află o aglomerare de situri arheologice mayaşe, dintre care cel mai mare şi mai important este Lubaantun. Acesta se află în apropierea satului mayaş San Pedro Columbia şi este format din 14 structuri majore escavate în întregime, grupate în jurul unor piaţete. Ruinele de la Lubaantun sunt unice prin prisma faptului că au fost construite din blocuri de piatră tăiate în aşa fel încât să se potrivească unele lângă altele fără ajutorul mortarului. Spre deosebire de alte aşezări mayaşe, Lubaantun a avut o viaţă scurtă existând doar pentru 150 de ani din anul 700 până în anul 850 d.Hr.

Templu mayaş, Lubaantum, cu structura blocurilor de piatră vizibilă

Aflat puţin mai la nord, Nim Li Punit este un alt sit arheologic, mai mic şi cu structuri mai puţin impresionante dar cunoscut pentru blocurile de piatră în care sunt cioplite diverse reprezentări. Unul dintre aceste blocuri de piatră măsoară 17 m şi este cel mai mare descoperit în Belize şi posibil în întreaga lume.

Bloc de piatră decorat cu diverse reprezentări, Nim Li Punit

Informaţii utile  
Limba oficială în Belize este limba engleză dar localnicii în general vorbesc creola belizeană (kriol) şi o parte din ei cunosc şi limba spaniolă.

Moneda oficială în Belize este dolarul belizean (BZD), 1 BZD echivalând cu aproximativ 2 RON.


Populaţia belizeană este formată dintr-o combinaţie diversă dar armonioasă de mayaşi, metişi, creoli, garifuna, indieni, arabi, chinezi şi, în proporţie mai mică, americani şi europeni. Jumătate din populaţia ţării este de religie catolică, 27% fiind protestanţi iar restul rastafarieni şi într-o proporţie mai mică islamişti, budişti şi hinduşi.


Clima în Belize este subtropicală, foarte caldă şi umedă, cu două anotimpuri, unul ploios şi unul secetos. Anotimpul ploios se întinde din mai şi până în noiembrie şi coincide şi cu sezonul uraganelor iar cel secetos din noiembrie până în aprilie. Temperaturile medii anuale se înregistrează între 21˚C-27˚C cu doar 4-7 grade diferenţă de la un sezon la altul. Cea mai friguroasă lună este ianuarie iar cea mai caldă mai iar înaprilie şi mai umiditatea este foarte ridicată şi apăsătoare. Cea mai propice perioadă pentru a realiza o călătorie în Belize este anotimpul secetos, ţinând însă cont şi de faptul că este cea mai aglomerată şi mai scumpă perioadă din punct de vedere turistic.


Cetăţenii Uniunii Europene nu au nevoie de viză pentru a călători în Belize pentru o perioadă mai scurtă de 30 de zile, ci doar de un paşaport valabil.


Mulţumiri
www.travelbelize.org
www.belizenet.com
www.belize.com
www.roughguides.com
www.fodors.com
www.lonelyplanet.com
wikitravel.org
www.worldtravelguide.net

Menţiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate aparţine realizatorilor acestora:
Catedrala St. John (Adam Buhler)
Altun Ha (Michael Lazarev)
Grădina zoologică Belize (Michael Schamis)
Plajă în Ambergris Caye (Adam Reeder)
Barul The Lazy Lizzard (Steven Zwerink)
Plajă pe Atolul Turneffe (Darcy McCarty)
Blue Hole (Eric Pheterson)
Peştera Actun Tunichil Muknal (side78)
Caracol (Pgbk87)
El Castillo (Ian Mackenzie)
Cascada Thousand Foot (Pgbk87)
Lamanai (Sirmrmatt)
Cerros (Babs Umenhofer)
Placencia (eoghan1973)
Lubaantun (Dennis Jarvis)
Bloc de piatră, Nim Li Punit (C. Michael Hogan)
 
                 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită