Austria


Austria este o ţară aflată în centrul Europei, fără ieşire la mare şi înconjurată, începând de la nord, de Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Italia, Elveţia şi Liechtenstein. Cu aproximativ trei sferturi din suprafaţa ţării acoperită de Munţii Alpi, Austria se transformă în timpul iernii în paradisul schiorilor. Nu degeaba Austria poartă titlul de capitala europeana a sporturilor de iarnă. Dar ţara nu poate fi definită doar prin aceasta. Austria are  şi o istorie bogată, cu împăraţi ale căror palate rămân mărturie şi azi, este locul de origine al multor compozitori de muzică clasică şi este presărată cu sate pitoreşti, văi şi dealuri mirifice. Cei ce adoră sa schieze iarna şi sa facă drumeţii vara, cei ce preferă peisajele montane cu privelişti ce îţi taie respiraţia dar şi cei pasionaţi de cultură, muzică sau istorie vor găsi cu siguranţă ceva demn de vizitat în Austria.

Scurtă istorie
Actualul teritoriu al Austriei a fost ocupat în vremuri antice de triburi celtice, de Imperiul Roman iar apoi de bavari, slavi şi avari. Charlemagne, împăratul Imeriului Carolingian, a cucerit această zonă în anul 788 d.Hr., perioadă în care a introdus şi creştinismul. Teritoriul a fost dat lui Leopold Babenger în 976. În aceeaşi perioadă (996) este pentru prima oară pomenit numele de "Ostaricchi", ce va deveni mai târziu "Ostereich", varianta în germană a numelui Austriei.

Începând cu secolele XIV-XV şi până la începutul Primului Război Mondial istoria Austriei este dominată de dinastia Habsburgică. Sub conducerea acesteia ţara devine înfloritoare şi începe să se extindă. Imperiul Habsburgic ajunge să cuprindă părţi din Olanda, Spania, Italia, Africa şi Ungaria. În aceeaşi perioadă, în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, încep luptele cu Imperiul Otoman care avansa din ce în ce mai mult dinspre est. După lupte ce au durat îndelungi perioade, turcii sunt îndepărtaţi dincolo de Belgrad de prinţul Eugen de Savoya în 1683.

După Revoluţia Franceză din 1789 Austria este implicată în războaiele napoleoniene iar după Congresul de la Viena din 1815 devine una dintre principalele puteri ale lumii. În 1867 prin Compromisul Austro-Ungar este stabilită monarhia duală a Austro-Ungariei sub conducerea împăratului Franz-Iosif I. La acea vreme Austro-Ungaria, cu capitala la Viena, cuprindea sub dominaţia sa o mulţime de teritorii printre care se afla şi o parte din România (Transilvania, Banatul şi Bucovina).

În 1914 asasinarea moştenitorului tronului austriac, arhiducele Franz Ferdinand, duce la declanşarea Primului Război Mondial. După război Imperiul Austro-Ungar este dizolvat iar în 1918 Austria devine republică. În 1934, după lupte politice interne ţara este transformată într-un stat autoritar până în 1938 când naziştii preiau guvernul iar Austria este ocupată de trupele germane. După cel de-al II-lea Război Mondial Austria devine din nou republică iar în 1955 îşi cîştigă şi independenţa. Austria a devenit membră a Uniunii Europene în 1995 iar în prezent este o republică federală bazându-se pe principiile democraţiei parlamentare. 

Obiective turistice

Viena
Capitala Austriei este unul dintre cele mai renumite şi mai des vizitate oraşe ale Europei. Timp de jumătate de mileniu aici a fost scrisă istoria Europei. Iubitorii de muzică, artă, cultură şi istorie se vor simţi ca acasă în Viena. Supranumită şi "capitala valsului", Viena este de asemenea şi una dintre cele patru capitale europene de pe malurile Dunării, alături de Budapesta, Belgrad şi Bratislava. Pe lângă toate acestea, Viena este un oraş grandios cu palate impunătoare, clădiri istorice, interioare în stil baroc şi pieţe largi presărate cu muzee dar şi un oraş modern, tânăr şi vibrant.

Opera de stat din Viena este un loc renumit, cu un design interior somptuos, prezentând sute de spectacole de  operă, operetă şi balet în fiecare zi, din septembrie şi până în iunie. Austria şi muzica sunt sinonime, fiind locul de unde provin mulţi compozitori cunoscuţi: Johann Strauss, Schubert, Mozart, Beethoven şi Haydn iar Opera de stat este cu siguranţă locul unde iubitorilor de muzică clasică le va fi încântat auzul. 

Opera de stat din Viena,  interior

Palatul Imperial Hofburg serveşte astăzi ca şi reşedinţă oficială a preşedintelui Austriei. În trecut a fost palatul de iarnă al membrilor dinastiei Habsburgice. Palatul a fost în permanenţă extins de-a lungul secolelor dar cea mai veche secţiune a acestuia datează încă din secolul al XIII-lea. Aici pot fi vizitate apartamentele imperiale şi Muzeul Sisi ce cuprinde o mulţime de obiecte personale ale reginei Elisabeta a Austriei, supranumită Sisi, soţia regelui Franz-Iosif I. 

Palatul Hofburg

Palatul Schonbrunn, palatul de vară al dinastiei Habsburgice este cea mai vizitată atracţie turistică a Vienei. Palatul este asemănător în grandoare cu palatul Versailles. Cuprinde 1441 de camere şi a fost construit între 1696 şi 1712 la cererea Împăratului Leopold I şi transformat în palat imperial de către Maria Tereza. În jurul palatului se află locurile de vânătoare ale împăraţilor, grădini, un labirint, clădirea Gloriette a împărătesei Sisi şi una dintre cele mai mari şi mai vechi grădăni zoologice din lume. 

Palatul Schonbrunn şi o parte din grădinile acestuia

Belvedere este palatul construit pentru prinţul Eugen de Savoya în secolul al XVIII-lea. Oferă o privelişte frumoasă asupra centrului Vienei. Un alt obiectiv turistic vienez este Prater, parcul de distracţie al Vienei cu roata sa uriaşă. De asememea nu trebuie ratată o plimbare pe malul Dunării, unde se află parcurii, cafenele şi o mulţime de alte atracţii turistice. 

Dunărea în Viena

În Viena se află şi o mulţime de muzee ce merită vizitate. MuseumsQuartier este un complex de muzee ce curpinde Muzeul Leopold, Muzeul de artă modernă şi Centrul de arhitectură. Mai poate fi vizitate Muzeul de istoria artei ce cuprinde a patra cea mai mare colecţie de picturi din lume. 

Salzburg

În partea centrală a Austriei, în apropiere de graniţa cu Germania, se află oraşul Salzburg. Oraşul este în special cunoscut de către turişti prin intermediul filmului "Sunetul muzicii" ce a făcut faimoase peisajele de aici dar cu siguranţă acesta nu este principalul motiv pentru care ar trebui să faceţi o vizită în Salzburg. Salzburg este locul de naştere al lui Mozart şi este renumit la nivel internaţional pentru clădirile în stil baroc bine păstrate din centrul vechi al oraşului şi pentru peisajul alpin pe care îl oferă.

Salzburg

În Salzburg pot fi vizitate cele două case ale lui Mozart, acum transformate în muzee. Geburtshaus este casa unde s-a născut şi a copilărit Mozart iar Wohnhaus este casa unde a locuit mai târziu. În ambele se află expuse lucruri ce amintesc de compozitor: scrisori, portrete, instrumente muzicale. Fortăreaţa Hohensalzburg se află pe o stâncă înaltă chiar în mijlocul oraşului şi este una dintre cele mai mari şi mai bine păstrate astfel de construcţii din Europa. Hohensalzburg oferă cea mai frumoasă privelişte asupra oraşului şi peisajului alpin ce îl înconjoară iar în interiorul fortăreţei se află un muzeu unde sunt expuse arme medievale şi instrumente de tortură.

Fortăreaţa Hohensalzburg

În apropierea oraşului se află Palatul Hellbrunn. Cândva locuinţa de vară a arhiepiscopilor din Salzburg azi Palatul Hellbrunn cuprinde o mulţime de fântâni arteziene, grădini şi locuri de joacă pentru copii. Pe lângă toate acestea în Slazburg are loc Festivalul Salzburg fondat în 1920, unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru, operă şi concert din lume. 

În apropiere da Salzburg se află Parcul Naţional Hohe Tauern, cel mai mare parc naţional din Europa Centrală. Aici se află masive muntoase, gheţari şi cascade. În timpul verii se pot face drumeţii asistate pentru a observa animalele sălbatice sau pentru a admira peisajul. 


Tot în apropiere se află şi regiunea Salzkammergut, o frumoasă destinaţie de vacanţă cu lacuri, dealuri înverzite, munţi, văi împădurite şi oraşe pitoreşti. Regiunea este cunoscută pentru minele de sare, de unde şi numele regiunii ("salz" în germană înseamnă sare), unele dintre aceste mine fiind chiar de pe vremea celţilor. O mină de sare deschisă publicului se află în localitatea Hallstatt unde mai pot fi vizitate lacul sărat subteran din grota Hornerwerk sau cascada Muhlbach.

Hallstatt

Innsbruck
Oraşul Innnsbruck se află în partea vestică a Austriei în mijlocul Alpilor Orientali, fapt ce oferă şi parte din farmecul acestuia. Aflându-se în apropiere de graniţele cu Germania, Elveţia şi Italia Innsbruck a devenit o staţiune alpină cunoscută fiind chiar supranumită "capitala Alpilor", cea mai mare staţiune de schi din Alpi. Oraşul care a găzduit de două ori Jocurile Olimpice de iarnă, în 1964 şi 1976, atrage şi prin arhitectura clădirilor şi prin farmecul general al străzilor sale unde istoria se întâlneşte cu modernul iar peste toate acestea troneză Alpii. 

Altstadt este zona veche, medievală a oraşului, unde cel mai cunoscut obiectiv turistic este Goldene Dachl (acoperişul auriu) de pe strada Herzog Friedrich. Casa a fost construită de împăratul roman Maximilian în secolul al XV-lea iar balconul a fost decorat cu 2.657 ţigle aurite care de departe lasă impresia că ar fi acoperit cu aur pur.

Goldene Dachl, acoperişul auriu

Schloss Ambras este un palat medieval care a fost renovat în secolul al XVI-lea de către arhiducele Ferdinand al II-lea pentru soţia acestuia, o femeie care nu era de viţă nobilă. Aici se află colecţii de armuri şi picturi realizate de pictori precum Tizian, Van Dyck şi Velasquez. Palatul imperial al oraşului Innsbruck a fost construit de împăratul Maximilian. În secolul al XVIII-lea accente în still rococo vienez au fost adăugate de Maria Tereza. Aici se află portrete ale membrilor dinastiei habsburgice (printre care şi un portret al Mariei Antoaneta), teatrul imperial şi grădinile imperiale.

Trambulina de la Bergisel este una dintre construcţiile moderne ale oraşului. A fost imaginată de arhitectul iranian Zaha Kadid în 2001. În vârful trambulinei se află o cafenea ce oferă o panoramă asupra întregului oraş.

Trambulina de la Bergisel

Evenimente ce au loc în Innsbruck de care pasionaţii de cultură se pot bucura sunt Vara Dansului, Săptămâna muzicii vechi, Festivalul internaţional de film Innsbruck şi Klangspuren Schwaz, un festival de muzică contemporană. 

Graz

Graz este al doilea cel mai mare oraş din Austria. Graz este un oraş universitar, vibrant, cu o mulţime de cafenele, baruri şi restaurante. Oraşul a fost capitală culturală europeană în 2003 iar centrul vechi al acestuia face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Graz este cel mai nordic oraş renascentist din Europa, doar în centrul vechi aflându-se peste 40 de curţi interioare în stil renascentist şi faţade din aceeaşi perioadă rămase inteacte. 

Emblemă a oraşului este turnul cu ceas datând din secolul al XVI-lea şi aflat în vârful Schlossberg-ului, vechea fortăreaţă medievală a oraşului Graz.

Turnul cu ceas din Graz

Schlossberg se află în vârful unui deal şi planează asupra întregului oraş. În vârful fortăreţei se poate ajunge fie folosind scările în zig-zag, fie cu ajutorul funicularului în stil victorian. De pe Schlossberg se poate vedea întregul oraş şi valea râului Mur, pe malurile căruia este amplasat. 

Scările în zig-zag ce duc în vârful Schlossberg-ului

Linz este al treilea cel mai mare oraş al Austriei. Aflat pe malurile Dunării, oraşul îmbină farmecul clădirilor din centrul vechi cu o viaţă culturală dinamică (oraşul a fost capitală culturală europeană în 2009), cu industria şi cu tehnologia. În Linz se află cea mai mare piaţă medievală din Austria precum şi cea mai veche biserică din Austria, Biserica Sf. Martin, datând din anul 799. În fiecare an în luna septembrie aici are loc festivalul Ars Electronica, un festival internaţional care promovează artişti, oameni de ştiinţă şi ultimele descoperiri în materie de gadgeturi. 

Cel mai vizitat obiectiv turistic în Klagenfurt este "Piaţa nouă", un scuar renovat în 2008 în mijlocul căruia se află fântâna dragonului sau lindwurm după cum este cunoscut de localnici.

Fântâna dragonului

Klagenfurt impresionează şi prin arhitectura renascentistă dar este cunoscut cel mai bine în domeniul sportiv. Pe lacul Worthersee se află cel mai mare ştrand amenajat pe un lac interior din Europa unde segăseşte o pistă de atletism, un traseu de fitness şi un teren de golf. 

Lacul Konstanz (sau Bodensee) se află la graniţa cu Germania şi Elveţia şi este împărţit de toate cele trei ţări. Lacul este al treilea ca mărime din Europa iar cel mai apropiat oraş austriac de unde se poate vedea lacul este Bregenz. Beregenz este un oraş modern, deosebit de celelalte oraşe ale Austriei. Aici se poate face ciclism, mountainbike, se pot practica sporturi acvatice sau se poate face o plimbare cu feribotul până la oraşul medieval insular Lindau sau insula florilor, Mainau.


Şoseaua alpină Grossglockner este o şosea ce oferă privelişti spectaculoase, traversând Alpii şi legând două dintre provinciile Austriei, Salzburg şi Carinthia.

Şoseaua alpină Grossglockner

Şoseaua finalizată în 1935 începe în Haligenblut şi trece prin Parcul Naţional Hohe Tauern cea mai mare altitudine atingând-o în preajma Vârfului Grossglockner (3.798 m), cel mai înal vârf montan din Austria. Şoseaua a fost special construită pentru turism şi călătorii şi este închisă în timpul iernii. 

Mânăstirea Melk este o mânăstire benedictină aflată pe malurile Dunării în oraşul Melk şi este recunoscută la nivel mondial pentru frumuseţea sa. A fost întâi castelul lui Leopold al II-lea apoi a fost dată călugărilor în 1089. Abaţia actuală cu o arhitectură în stil baroc a fost construită în secolul al XVIII-lea. Conţine o bibliotecă impresionantă ce adăposteşte manuscrise medievale şi fresce pictate de Paul Troger. 

Biblioteca din interiorul abaţiei Melk

Austria este desigur şi o destinaţie preferată de pasionaţii de sporturi de iarnă, în special de schi. Peisajul alpin oferă multe oportuniţăţi de acest fel, cele mai populare staţiuni cu părtii de schi, pe lângă Innsbruck, fiind St. Anton, Zell am See, Seefeld (de două ori gazdă a jucurilor olimpice de iarnă), Kitzbuehel sau Montafon. 

Pârtie de schi în St. Anton

Informaţii utile
Limba oficială vorbită în Austria este limba germană. În linii generale limba germană vorbită în Austria este identică cu cea vorbită în Germania dar cu anumite diferenţe de vocabular. De asemenea, limba maternă a unei părţi din populaţia Austriei nu este germana, ci austro-bavareza dar în situaţii publice limba folosită este germana.


Religia predominantă în Austria este cea romano-catolică. Alte religii practicate în proporţie mai redusă sunt cea luterană, islamică, creştin-ortodoxă sau iudaică. 17% din populaţia ţării se declară ca neaparţinând niciunei religii. 

Clima Austriei este temperat continentală. Mai mult de jumătate din suprafaţa ţării este dominată de munţi ceea ce face ca temperaturile să fie mai scăzute în zona central vestică şi mai ridicate în zona estică unde relieful este mai jos. În est temperaturile medii în timpul iernii sunt între 0° C şi -10° C, în zonele alpine adesea scăzând sub -10° C. Verile pot fi călduroase mai ales în lunile iulie şi august ajungând până la 35° C dar în zonele montane temperaturile se pot păstra destul de scăzute chiar şi în timpul verii.

Moneda folosită în Austria este euro (EUR). 

Fiind membră a Uniunii Europene, cetăţenii români nu au nevoie de viză sau paşaport pentru a călători în Austria, ci doar de o carte de indentitate valabilă. 


Mulţumiri
www.austria.info/ro
wikitravel.org
dpauls.com
allthingsaustria.com
www.fodors.com
www.cntraveller.com
www.touropia.com
www.mapsofworld.com
en.wikipedia.org/wiki/Austria#History
www.nationsencyclopedia.com/Europe/Austria-RELIGIONS.html

Menţiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate aparţine realizatorilor acestora:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vienna_Opera_House_Interior.JPG
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:H0043453-P.JPG (Georges Jansoone)
http://injurullumii-a-z.blogspot.ro (În Jurul Lumii)
http://www.fotopedia.com/items/Wi3XYSdhz0M-q3odaTS61vc  (Gerard Susuter)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Salzburg_viewed_from_the_Festung_Hohensalzburg.JPG  (Wikiuser100)
http://www.fotopedia.com/items/flickr-3782033936 (Tjflex2)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hallstatt_300.jpg
http://www.flickr.com/photos/mikol_ice/1237394746/
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bergisel-N.jpg (Veit Mueller)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Graz_clock_tower.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IMG_0517_-_Graz_-_Schlossberg.JPG (Andrew Bossi)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Klagenfurt_Lindwurm_und_Herkules_19072006_01.jpg (Johann Jaritz)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grossglockner_road_1997a.jpg (Holger.Ellgaard)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Melk_-_Abbey_-_Library.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:STANTON2.jpg (Johnfmh)



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Brazilia