Belgia


Având ca vecine Franţa, Luxemburg, Germania şi Olanda şi cu ieşire la Marea Nordului, Belgia este o ţară mică dar cu mari atracţii turistice şi cu un important rol în viaţa politică europeană. Bruxelles, capitala ţării, este centrul Uniunii Europene şi de multe ori reprezentantul acesteia dar Belgia se întinde dincolo de Bruxelles şi are mai multe de oferit. Belgia este una dintre cele mai subestimate destinaţii de călătorie din Europa fiind de multe ori trecută cu vederea de către călători. Dar, cu oraşe medievale bine păstrate care te cufundă în farmecul lor, cu pieţe medievale pietruite unde se poate savura faimoasa bere locală, nenumărate magazine care vând ciocolată ce o rivalizează pe cea elveţiană, o viaţă culturală vibrantă cu un număr impresionant de muzee şi locuri cu o arhitectură uimitoare, Belgia nu poate fi ignorată ca destinaţie de vacanţă şi merită explorată pe deplin.

Istorie
Când romanii sub conducerea lui Iulius Cezar au invadat teritoriile din nord-vestul Europei în anul 57 î.Hr., au întâlnit aici un mic grup celtic numit Belgae, iar noul teritoriu cucerit a devenit Galia Belgica. Timp de sute de ani Imperiul Roman a crescut şi a prosperat aici dar în secolul al IX-lea după căderea Imperiului Carolingian şi moartea împăratului Charlemagne, imperiul a fost împărţit între cei trei nepoţi ai acestuia, formând în mare actualele teritorii ale Franţei, Germaniei şi Ţărilor de Jos. Belgia devine parte a Lotharingiei, un regat ce în scurt timp este asimilat de Germania. Această schimbare de putere se află la baza actualei diviziuni lingvistice a Belgiei. Flandra, teritoriul de nord, intră sub tutelă germană dar Valonia îşi păstrează influenţa latină.

În perioada medievală puterea a fost deţinută de împăraţi şi regi germani, francezi, spanioli şi austrieci dar zona a prosperat din punct de vedere economic. Bazându-se în special pe producţia de haine, oraşe precum Brugge, Ypres şi Gent deveniseră oraşe bogate şi importante în Europa.   

Belgia a făcut parte pentru o scurtă perioadă din Imperiul Napoleonian, după înfrângerea acestuia fiind creat un Regat al Ţărilor de Jos ce încorpora Belgia, Olanda şi Luxemburg. Diferenţele religioase dintre teritorii dar şi încercarea regelui Wilhelm I de Orange să impună limba olandeză ca limbă oficială a creat nemulţumiri atât în rândul vorbitorilor de franceză dar şi în rândul flamanzilor, culminând cu o revoltă a populaţiei în 1830.

În 1831 independenţa Belgiei este recunoscută de către puterile europene, ţara fiind condusă de regele Leopold I, primul rege al Belgiei. În următorul secol fricţiunile dintre vorbitorii de olandeză şi cei de franceză cresc şi continuă până în ziua de azi.

În timpul celor două războaie mondiale Belgia este ocupată de forţele armate germane dar eliberată de către Forţele Aliate în 1944. După război Bruxelles începe să-şi preia gradual rolul de "capitală" a Europei, în acelaşi timp ţara fiind împărţită în trei regiuni administrative autonome: Flandra, Valonia şi Bruxelles. După 1980 Belgia îşi schimbă constituţia şi se transformă din naţiune în stat federal, regele fiind puterea unificatoare a celor trei regiuni autonome.


Destinaţii turistice

Bruxelles
Capitala Belgiei este un oraş contradictoriu. Un oraş multicultural, centru administrativ al Uniunii Europene, plictisitor ar spune unii, dar un oraş care a explodat după război şi care reuşeşte să îmbine farmecul specific oraşelor de provincie cu restaurante şi cafenele trendy, o viaţă culturală de excepţie unde arta s-a dezvoltat peste măsură. Bruxelles este centrul cultural şi artistic al Belgiei iar arhitectura sa răspândeşte un farmec specific Belgian ce nu mai poate fi reprodus în alte părţi ale lumii. 

Principalul obiectiv turistic în Bruxelles se află chiar în centrul acestuia, Grand Place (Marea Piaţă), una dintre cele mai frumoase pieţe ale Europei şi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, înconjurată de străduţe pietruite şi de clădiri bogat ornamentate. Prima referinţă cu privire la Grand Place a fost făcută în secolul al XII-lea iar aici pot fi admirate arhitectura gotică a Hôtel de Ville (primăriei) construită în secolul al XV-lea şi faţadele poleite ale clădirilor ce o înconjoară, majoritatea datând din secolul al XVII-lea. O dată la doi ani, în luna august, întreaga piaţă este acoperită pentru câteva zile de un covor de flori colorate ce formează diverse modele.

Grand Place acoperită de flori, cu clădirea primăriei vizibilă în partea stângă

În apropiere de Grand Place, la întâlnirea a două străduţe, se află Manneken Pis (băieţelul care urinează), cel mai "obraznic" simbol naţional al Belgiei. Micuţa statuie a unui băieţel urinând este foarte dragă belgienilor şi se spune că ar reprezenta părerea acestora asupra autorităţilor, în special asupra forţelor ocupante de-a lungul istoriei. Prima menţionare a unei statuete similare datează din 1377. Actuala statuie este o copie a celei confiscate de armata franceză în 1747. Pentru ea au fost create sute de haine cu care este îmbrăcată la ocazii speciale. Există în Bruxelles şi o variantă feminină a statuii, Janneke Pis, realizată de un artist modern.  
Manneken Pis

Într-o suburbie a oraşului se află Atomium, un monument înălţat în 1958 cu ocazia unui târg universal ce a avut loc aici. Construcţia uriaşă este formată din 9 bile de metal de dimensiunea unei case conectate între ele prin tuburi de metal. Câteva dintre aceste sfere sunt deschise publicului iar în cea mai înaltă se află un restaurant cu panoramă asupra împrejurimilor. Pe timpul nopţii sferele sunt luminate.  

Atomium

Capitala Belgiei impresionează şi prin muzeele sale. Muzeul Regal de Artă şi Istorie cu artefacte aparţinând diverselor civilizaţii de peste tot din lume, Muzeul Regal de Artă, prezentând artă istorică dar şi modernă a unor artişti cunoscuţi (ex: Rubens, Rembrandt, Matisse, Dali, van Gogh, etc), Muzeul Instrumentelor Muzicale, Centrul Belgian al Benzilor Desenate (pe care fanii personajului de benzi desenate Tin-Tin nu trebuie să îl ocolească), Muzeul Horta, dedicat artistului Victor Horta, unul dintre fondatorii stilului art-nouveau, ce a trăit şi a creat aici pentru o perioadă sau Muzeul Regal al Africii Centrale, sunt doar câteva dintre numeroasele muzee cu care este presărat oraşul.

Brugge

Unul dintre cele mai bogate oraşe ale Europei în timpul secolului al XIV-lea, Brugge este supranumit "Veneţia Nordului" datorită canalelor de apă de care este străbătut şi atmosferei sale romantice. Astăzi, Brugge este cel mai bine păstrat oraş medieval din Europa ajungând, din acest motiv, în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Oraşul în sine este o atracţie turistică, cu clădirile sale medievale, străduţele pietruite întortocheate şi canalele largi de apă pe care se pot face plimbări cu barca pentru a admira oraşul şi arhitectura sa. 

Canal în Brugge

Principalele zone de unde se poate începe explorarea oraşului sunt Markt şi Burg. Markt se află în centrul oraşului, o piaţă largă, plină de viaţă, mărginită de clădiri vechi cu frontoane, traversată de caleşti trase de cai şi presărată cu restaurante în aer liber. Întreaga piaţă este dominată de turnul clopotniţă înalt de 80 m, datând din secolul al XIII-lea. Turiştii pot urca treptele turnului şi se pot bucura de priveliştea asupra oraşului. 

Turnul clopotniţă din Piaţa Markt

Aflată în apropiere de Markt, Burg este o piaţă mai mică dar nu mai puţin impresionantă. Numele său vine de la fortăreaţa construită aici de primul conte al Flandrei în secolul al IX-lea, acum dispărută. Aici se află unele dintre cele mai frumoase clădiri ale oraşului. Printre acestea se află Bazilica Heilige Bloed, construită în stil gotic, despre care se spune că ar adăposti o relicvă, o fiolă cu sângele lui Iisus. Sub aceasta se află o capelă cu  arhitectură în stil romanic.

Bazilica Heilige Bloed

Nici Brugge nu duce lipsă de muzee. Aici se poate vizita muzeul Groeninge, construit pe locul unde Jan Van Eyke îşi avea studioul în 1430, prezentând lucrări de artă ale artiştilor flamanzi de-a lungul istoriei iar muzeul St Janshospitaal adăposteşte picturi al lui Hans Memling. În oraş se află şi un muzeu al ciocolatei.  

Antwerp

La 50 km nord de Bruxelles, Antwerp este al doilea cel mai mare oraş al Belgiei, considerat de mulţi capitala zonei flamande a Belgiei. Antwerp este un oraş dinamic, faimos pentru că aici se procesează diamante (mai mult de 70% din diamantele existente în lume se vând şi se cumpără în Antwerp), fiind în acelaşi timp şi al doilea cel mai mare port al Europei

Catedrala Onze-Lieve, căreia i-au trebuit aproape două secole pentru a fi construită (1352-1521), domină oraşul cu măreţia sa. Catedrala în stil gotic are interioare baroce şi adăposteşte câteva picturi faimoase ale lui Rubens. 

Antwerp pe timp de noapte şi catedrala Onze-Lieve

În apropierea zonei centrale a oraşului se află Rubenshuis, casa în care pictorul Peter Paul Rubens a locuit şi a creat. Casa a fost transformată în muzeu şi redă atmosfera din secolul al XVII-lea când pictorul de curte al arhiducelui Albert a locuit aici. Merită vizitată şi gara centrală din Antwerp cu faţadele sale neogotice ce o fac să semene mai mult cu o catedrală. Gara, construită în 1905, este considerată de către Newsweek una dintre cele mai frumoase 5 gări ale lumii şi impresionează şi prin peroanele aşezate pe trei nivele.

Gara din Antwerp

În apropiere de gară se află şi sectorul diamantelor, o zonă presărată cu magazine de bijuterii şi dominată de comerţul cu diamante. Grădina zoologică din Antwerp, fondată în 1843, este una dintre cele mai vechi grădini zoologice din lume. Întinsă pe 10 ha grădina adăposteşte 4000 de animale iar designul său, arhitectura, statuile animalelor şi mozaicurile uriaşe amintesc de atmosfera secolului al XIX-lea. 

Intrarea în grădina zoologică din Antwerp

Muzeele importante ce pot fi vizitate în Antwerp sunt: Muzeul Plantin Moretus, muzeu dedicat tipografiei, deschis în această calitate încă din 1876, aflat într-o clădire medievală, MAS, Museum Aan der Sroom, cel mai nou şi mai mare muzeu al oraşului ce pune accentul pe modernism, Muzeul Artei Contemporane şi Muzeul Artelor Frumoase. În Antwerp se află şi două mici castele ce pot atrage vizitatorii oraşului: Het Steen, construit pe malul râului Schelde pe locul primei aşezări galo-romane din care a luat naştere oraşul şi Paleis op de Meir, provenind din secolul al XVIII-lea, este locul unde a stat Napoleon atunci când a vizitat oraşul şi apoi familia regală a Belgiei. Vizitatorii pot vedea aici cum se fabrică ciocolata.

Het Steen

Gent
Tot în nordul ţării, la jumătatea distanţei dintre Antwerp şi Brugge, se află oraşul Gent. Oraşul îmbină armonios trăsături ale celorlalte două prin străduţele sale cu aer medieval, srtrăbătute de canale, cu biserici şi castele dar şi cu o universitate destul de dezvoltată. Mai puţin popular decât cele două oraşe discutate mai sus, despre Gent se spune că ar fi Brugge dar fără acceaşi aglomerare de turişti.

Gent a reuşit de-a lungul timpului să-şi păstreze valoarea medievală fără a rămâne însă în urma dezvoltării. În centrul oraşului se află impunătoarea catedrală Sint-Baafs, a cărei arhitectură exterioară îmbină stilurile romanic, gotic şi baroc. În interiorul catedralei a cărei construcţie a fost începută în secolul al XIII-lea se află una dintre cele mai frumoase şi mai influente picturi ale evului mediu, Adoraţia mielului mistic, operă a fraţilor Jan şi Hubert van Eyck. Tot aici se află şi una dintre operele lui Rubens. 

Oraşul Gent şi catedrala Sint-Baafs

Gravensteen este castelul din piatră al conţilor flamanzi din secolul al XII-lea. A fost transformat într-o moară de bumbac în secolul al XIX dar apoi restaurat. Castelul cu pereţi groşi de 2 m, decorat cu arcade şi turnuri pare scos dintr-o carte cu cavaleri şi turniruri. În interior se află expuse armuri, o ghilotină şi instrumente de tortură. 

Castelul Gravensteen

Clopotniţa Lakenhalle a fost construită în secolul al XIV-lea ca simbol al autonomiei oraşului.  Turnul, de la 66 m înălţime atrage turiştii în special prin priveliştea panoramică asupra oraşului. În Gent se poate face o plimbare pe canale pentru a admira arhitectura oraşului iar dacă veniţi aici în iulie, puteţi lua parte la Gentse Festeen un festival ce se întinde pe zece zile, cel mai mare festival de stradă din Europa, ce are loc în centrul istoric al oraşului, cu teatru, muzică şi petreceri.

Liege

Centrul cultural al Valoniei, Liege este aparent un oraş industrial, gri şi fără farmec turistic. O cercetare mai atentă, însă, poate dezvălui atracţii ascunse. Liege adăposteşte zone istorice şi clădiri de patrimoniu, cu un aer boem şi o arhitectură eclectică ce parcurge istoria din vremuri medievale şi până în prezent, fiind în acelaşi timp şi locul natal al împăratului Charlemagne şi al scriitorului George Simenon.

Piaţa Saint-Lambert este inima oraşului. Până în secolul al XIX aici s-a aflat catedrala Saint-Lambert, demolată de locuitorii oraşului după Revoluţia Franceză. Şiruri de coloane de metal comemorează locul în care a fost catedrala. Aici se află şi Palatul prinţilor episcopi, cei ce au fost conducătorii oraşului timp de secole. A fost construit în secolul al X-lea dar transformat de-a lungul anilor, până în 1526. Palatul are o faţadă renascentistă impresionantă care trebuie văzută iar interiorul este gotic. Astăzi o parte a clădirii este folosită ca şi tribunal. Sub piaţa Saint-Lambert se află Archeoforum, un sit arheologic ce adună vestigii de la toate cele trei catedrale ce s-au aflat în această piaţă şi ale unei clădiri ce a aparţinut romanilor.

Piaţa Saint-Lambert şi Palatul prinţilor episcopi

Gara principală a oraşului, Liege-Guillemins impresionează prin arhitectura sa futuristă, aparţinând arhitectului spaniol Santiago Calatrava. 

Gara din Liege

Cea mai faimoasă stradă din regiunea istorică a oraşului este Hors-Chateau, construită în secolul al X-lea în afara zidurilor cetăţii şi devenită până în secolul al XIV-lea centrul nobilităţii şi al instituţiilor religioase în Liege. Încă mai pot fi văzute aici câteva case vechi şi mai ales Montagne de Bueren, o scară cu 373 de trepte care duc în vârful dealului fostei cetăţi, de unde poate fi vâzut întreg oraşul.

Montagne de Bueren

Un alt obiectiv turistic cunoscut în Liege este Le Perron, o fântână arteziană înconjurată de o statuie reprezentându-le pe cele trei graţii, sculptură realizată de Jean Delcour în 1697. Monumentul este azi văzut ca şi simbol al libertăţii oraşului. 

Mons
Mons se află la doar o oră distanţă de Bruxelles şi este unul dintre centrele culturale ale Valoniei. Aici se poate vizita primăria aflată în centrul oraşului, cu arhitectura sa gotică, clopotniţa înaltă de 80 m protejată de UNESCO şi, puţin în afara oraşului, casa în care a locuit Van Gogh pentru o scurtă perioadă înainte de a se muta în Provence. Casa e deschisă publicului şi conţine o expoziţie de reproduceri ale artistului. 

Casa unde a locuit Van Gogh

O altă atracţie pentru turişti în Mons este festivalul Ducasse de Mons sau Doudou ce are loc în iunie şi care are o tradiţie de secole, fiind prima dată reprezentat în 1349. Festivalul reconstituie uciderea balaurului de către Sfântul Gheorghe iar de obicei publicul se implică adunând panglici aducătoare de noroc de pe balaur. În 2015 Mons va fi capitală culturală europeană.

Festivalul Ducasse de Mons, având în centrul atenţiei balaurul

Ostende
Ostende este principalul port al Belgiei, aflat pe malurile Mării Nordului, fiind în acelaşi timp şi staţiune. Oraşul este impresionant prin plajele sale de nisip şi promenadele presărate de-a lungul malului mării dar şi prin istoria sa zbuciumată. Ostende s-a aflat sub asediu spaniol în timpurile medievale, a devenit apoi locul de distracţie al aristocraţiei europene, a fost bombardat spre distrugere de armata germană în timpul celui de-al doilea Război Mondial şi reconstruit apoi într-un oraş gri dar care nu şi-a pierdut din spirit, oferind multe modalităţi de petrecere a timpului liber.

Aflat de-a lungul coastei, Atlantikwall este unul dintre principalele atracţii turistice ale oraşului. Atlantikwall este în Ostende un sistem de buncăre, fortificaţii şi tunele de piatră întinse de-a lungul a 2 km, construite de armata germană nazistă în timpul celor două Războaie Mondiale ca sistem de apărare împotriva forţelor aliate. 

Buncăr ce a făcut parte din Atlantikwall pe plaja din Ostende

Cea mai ieşită din comun clădire istorică din Ostende este biserica Sf. Petru şi Pavel, o clădire nu foarte veche, datând din 1905 dar cu un aspect secular, cu turnuri frumos decorate şi un interior neo-gotic. În spatele altarului bisericii se află capela mormânt a primei regine a Belgiei. În Ostende turiştii pot face o plimbare de-a lungu cheiului, admirând bărcile de pescuit, bucurându-se de bucătăria unora dintre multele restaurante de aici sau petrecând timpul făcând cumpărături în mica piaţă unde se vând peşte şi fructe de mare.

Namur

Namur este capitala politică a Valoniei, un oraş care pentru o lungă perioadă de timp a avut doar rol militar, de apărare. Marea atracţie turistică a oraşului este cetăţuia de la confluenţa râurilor Meuse şi Semois, ce tronează deasupra  oraşului din vârful unui deal. Cetatea este una dintre cele mai impresionante ale Europei. Datează din secolul al III-lea dar multe dintre trăsăturile sale actuale au fost construite de olandezi în secolul al XVIII-lea. Sub cetate centrul oraşului este presărat cu mici scuaruri şi străzi vechi mărginite de clădiri cu farmec francez, biserici vechi şi câteva muzee. 

Spa este chiar oraşul ce a dat numele acestor tipuri de staţiuni balneare şi practici de răsfăţ. Se află în apropiere de Liege înconjurat de păduri. Spa a fost locul preferat de vacanţă şi relaxare al aristocraţiei Europei secolelor XVIII şi XIX. Astăzi este un orăşel pitoresc faimos pentru apele sale minerale şi pentru noul centru modern de tratament cu piscine încălzite interioare şi exterioare şi locuri pentru hidromasaj.


Waterloo este locul faimoasei bătălii dintre Napoleon şi ducele de Wellington ce a pus capătul unui război de 22 de ani şi a adus pacea în Europa. Aflat aproape de Bruxelles, în Waterloo se poate vizita locul bătăliei păstrat aşa cum era în 1815. Aici se află şi un deal artificial "La Butte du Lion", Movila Leului, cu 226 de trepte în vârful căruia se află statuia unui leu care rage îndreptat în direcţia Franţei. Din vârful dealului se poate vedea întregul loc al bătăliei. 

Câmpul bătăliei de la Waterloo şi Movila Leului

Informaţii utile
Belgia are trei limbi oficiale: neerlandeza (flamanda), franceza şi germana. Mai mult de jumătate din populaţia ţării locuieşte în Flandra unde se vorbeşte flamanda, o variaţie a limbii olandeze. Din cealaltă jumătate a populaţiei, cea mai mare parte, locuitorii Valoniei, vorbesc limba franceză iar în partea de est a ţării există o mică comunitate unde se vorbeşte germana. Capitala ţării este bilingvă, franceză şi neerlandeză, dar limba mai des vorbită este franceza. În Flandra se vorbeşte şi limba engleză, chiar şi în Valonia dar în proporţie mai mică. Problema limbii vorbite este una extrem de sensibilă în Belgia din cauza istoriei împărţite de cele două regiuni, de aceea unii locuitori pot lua ca pe o ofensă vorbitul celeilalte limbi oficiale în regiunea greşită. 

Religia principală este cea romano catolică (75% din populaţie). Există şi mici comunităţi protestante şi evreieşti.


Clima în Belgia este temperat oceanică, cu ierni uşoare şi veri răcoroase dar în general umedă, ploioasă şi înnorată. Cele mai propice perioade pentru turişti sunt primăvara şi vara, când vremea devine mai plăcută şi mai puţin ploioasă.  


Moneda oficială este euro. Fiind în Uniunea Europeană, cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a face o călătorie în Belgia. 


Mulţumiri
www.roughguides.com
www.lonelyplanet.com
www.fodors.com
www.trabel.com
www.visitbelgium.com
www.belgiumtheplaceto.be
www.cntraveller.com
www.worldtravelguide.net
wikitravel.org
www.nomadicmatt.com

Menţiuni

Creditul pentru fotografiile prezentate aparţine realizatorilor acestora:
Grand Place Bruxelles (Wouter Hagens)
Manneken Pis (Pbrundel)
Atomium  (Szerkeszto:B.Zsolt)
Canal în Brugge (Jan Arkesteijn)
Turnul din Piaţa Markt (Wolfgang Staudt)
Bazilica Heilige Bloed (Jim Linwood)
Antwerp (FaceMePLS)
Gara din Antwerp (Funki50)
Grădina zoologică din Antwerp (ScaraMcDuck)
Het Steen (Jean-Pol Grandmont)
Gent (Ryanbrown-at)
Gravensteen (Paul Hermans)
Piaţa Saint-Lambert (Jean-Pol Grandmont)
Gara din Liege (Andrew Russeth)
Montagne de Bueren (Kerish)
Casa unde a locuit Van Gogh (Jean-Pol Grandmont)
Ducasse de Mons (Jean-Pol Grandmont)
Ostende (Marc Ryckaert)
Movila Leului, Waterloo (Myrabella)




  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită