Bhutan


Cuibărită în Munții Himalaya, între China la nord și India la sud, Bhutan este o țară unică, învăluită în mister, magie și tradiții și ținută departe de influențele modernismului. O vizită în regatul Bhutan este considerată un privilegiu chiar și de către cei mai avizi dintre călători. Granițele țării au fost deschise turiștilor abia în 1974 și chiar și acum numărul celor ce pot intra în țară este controlat cu strictețe. 72% din suprafața țării este acoperită de păduri, cu multe suprafețe neatinse ce adăpostesc o multitudine de specii de animale rare sau aflate pe cale de dispariție. Cu toate acestea, cel mai important factor ce atrage turiștii spe Bhutan este cultura țării, adânc înrădăcinată în modul de viață și practicile locuitorilor. Teritoriul țării este presărat de mânăstiri, temple și cetăți sacre, cu steaguri de rugăciune colorate fluturând în vânt peste vârfurile semețe, festivaluri buddhiste uimitoare și oameni ce poartă zilnic straiele tradiționale cu mândrie.

Istorie
Mare parte din istoria antică a Bhutanului rămâne acoperită de mister, neexistând documente istorice care să ateste perioada respectivă. De aceea, istoria primitivă a țării este cufundată în mitologie și folclor, cu povești despre ființe cu puteri supranaturale. Primele date istorice oficiale provin din secolul al VII-lea o dată cu venirea lui Guru Rinpoche (supranumit și al doilea Buddha) din Tibet. Acesta a adus buddhismul în Bhutan și a înființat o serie de mânăstiri pe teritoriul regatului. Povestea spune că ar fi zburat de la estul spre vestul regatului pe spinarea unei tigroaice, înfrângând spiritele rele.

În secolul al XVII-lea, un lama tibetan a introdus în Bhutan actualul sistem dual de guvernare, secular și religios. În 1865 a fost semnat un tratat între Marea Britanie și Bhutan, aceasta din urmă obținând o subvenție anuală în schimbul cedării controlului asupra unui teritoriu de graniță. Sub influența britanică Bhutan a devenit monarhie iar în 1910 a fost semnat un alt tratat prin care Marea Britanie se angaja să nu se amestece în problemele interne ale țării, controlând doar afacerile externe ale acesteia. Acest rol a fost preluat de India în 1947 iar doi ani mai târziu, teritoriile preluate anterior de Marea Britanie au fost recedate Bhutanului. 


În 1998 regele dizolvă consiliul de miniștri numit de Marea Britanie și înființează unul nou, ales democratic. În 2008 regele abdică în favoarea fiului său (cel care conduce și astăzi țara), tot atunci monarhia absolutistă prăbușindu-se în favoarea monarhiei constituționale.


Destinații turistice

Thimphu
Thimphu a fost declarată capitala statului în 1956 și a început să se dezvolte de atunci într-un oraș unde noul și vechi se suprapun armonios. Orașul pastrază arhitectura buthaneză tradițională iar călugării și reprezentanții oficiali circulă prin oraș în robe tradiționale, în mijlocum modernității restaurantelor, cafenelelor și cluburilor de noapte. De asemenea, aici locuiește familia regală a țării. Orașul nu este la fel de impresionant sau spectaculos precum alte locuri din această țară, existând totuși o serie de atracții ce pot impresiona călătorii.

Thimphu

Principala atracție este fortăreața Trashi Chhoe (Tashichho Dzong), centrul administrativ și religios al țării, unde se află sediul ministerelor, tronul regelui și cea mai mare mânăstire din țară. 

Fortăreața Trashi Chhoe

Târgul de weekend este un alt obiectiv, amplasat pe ambele maluri ale râului Wang Chhu, unde precupeți din întreg regatul se adună pentru a vinde delicatese tradiționale, tămâie, cereale, fructe și obiecte de artizanat. Templul Național Memorial, sau Chorten, este un templu buddhist sub formă de dom, construit în memoria celui de-al treilea rege. Este cea mai vizibilă structură religioasă din Thimphu și loc de rugăciune pentru mulți dintre locuitorii orașului. 

Templul Național Memorial,Thimphu

Alte obiective de vizitat sunt Muzeul Național al Țesăturilor, Muzeul Folcloric, abele oferind o imagine de ansamblu asupra culturii tradiționale buthaneze și asupra stilului de viață al locuitorilor, Școala Tradițională de Pictură și statuia din bronz a lui Buddha Dordenma, înaltă de 51,5 m. În afara orașului, la 6 km distanță, se află Semtokha Dzong, cea mai veche fortăreață a regatului.  

Statuia lui Buddha Dordenma

Paro
Paro este un oraș istoric, cu multe locuri sacre și clădiri istorice, aflat la înălțimea de 2.200 m în valea cu același nume. Valea Paro este o vale alpină, largă și înverzită, cunoscută ca una dintre cele mai frumoase locații ale țării. O călătorie în Bhutan ar începe și s-ar termina în Paro, aici aflânduse și singurul aeroport internațional din țară. Orașul în sine este mic, cu o singură stradă principală și câteva magazine. Lângă oraș se află fortăreața Paro, datând din secolul al XV-lea, centrul religios și administrativ al regiunii, frumoasă, de asemenea, din punct de vedere arhitectural. În vechiul turn de veghe al fortăreței se află Muzeul Național al Bhutanului.

Fortăreața Paro

În Valea Paro, stăpânită la nord de Muntele Jhomolhari, înalt de 7.314 m, se află peste 155 de temple și mânăstiri istorice, unele dintre ele datând din secolul al XIV-lea. Cea mai impresionantă dintre acestea este Mânăstirea Taktsang, Cuibul  Tigrului, un templu construit în vârful unei stânci înalte de 1.200 m față de nivelul văii. Taktsang este simbolul neoficial al Bhutanului, declarată loc sacru de Guru Ripnoche iar frumusețea sa face sa merite cele 2-3 ore de urcuș până acolo. 

Cuibul Tigrului

Printre alte obiective în Valea Paro se află fortăreața Tazong de unde Bhutanul a respins cu succes atacurile tibetanilor, ruinele Fortăreței Drukgyel sau Mânăstirea Kichu Lhakang, construită de unul dintre regii Bhutanului într-o singură noapte. 

Punakha

La trei ore distanță de mers cu mașina din Thimphu, Punakha a fost capitala țării până în 1955, fiind încă reședința de iarnă a regilor Bhutanului. Fiind străbătută de două râuri și având climă temperată, Valea Punakha este cea mai fertilă vale a regatului. Aici se află Punakha Dzong, cea mai importantă mânăstire bhuddhistă din țară. Aceasta a fost construită în 1637 la confluența celor două râuri de către Ngawang Namgyal, cel care a realizat unificarea regatului. Clădirea mânăstirii este impresionantă din punct de vedere estetic, cu decorațiuni din aur și argint, fiind considerată cel mai frumos dzong din Bhutan. De asemenea, primăvara are loc aici cel mai faimos festival al țării, dedicat zeului Yeshe Goenpo, protectorul Bhutanului. 

Punakha Dzong

Trongsa
Trongsa, aflat chiar în centrul țării, este un oraș important din punct de vedere istoric pentru Bhutan. De aici au condus primii doi regi ai Bhutanului iar conform tradiției orice viitor rege al țării trebuie să devină penlop (guvernator) de Trongsa înainte de a fi încoronat. Cetatea Trongsa avea rol defensiv și a fost construită în 1648 în vârful muntelui, părând a fi suspendată deasupra câmpiilor înconjurătoare. Este cel mai mare dzong din Bhutan și domină întreaga vale cu zidurile sale albe și acoperișul roșu.


Cetatea Trongsa, interior

Muzeul Ta Dzong, ce face parte din cetate, adăpostește o colecție impresionantă de artefacte istorice ce au aparținut familiilor regale, inclusiv ”coroana corbului”, purtată de primul rege. 

Jakar

Jakar este principalul oraș al regiunii Bumthang, o regiune frumoasă, presărată cu mânăstiri dedicate lui Guru Ripnoche, numită de mulți ”Mica Elveție”. Jakar este considerat leagănul buddhismului în Bhutan, fiind primul loc vizitat de Guru Ripnoche în această țară. Principala atracție aici este Jakar Dzong, Cetatea Păsării Albe, construită în 1667. 

Jakar Dzong

Întreaga vale Bumthang merită explorată pe parcursul mai multor zile, aici aflânduse cea mai mare concentrare de temple și mânăstiri din Bhutan. De asemenea, templul Jambay Lhakhang găzduiește un festival de toamnă spectaculos cu jocuri pirotehnice.   

Trashigang

Trashigang, aflat la o înălțime de 3.773 m, este cel mai mare centru urban din estul Bhutanului. Orașul a fost cândva nodul unei importante rute comerciale cu Tibetul. Astăzi, de aici se face legătura cu India. Cetatea Trashigang a fost construită în secolul al XVII-lea și, deși e mică în comparație cu celelalte cetăți mai populare în Bhutang, oferă o priveliște spectaculoasă asupra văii peste care tronează.

Cetatea Trashigang 

În timpul iernii membrii unor triburi seminomade din văile glaciale aflate la nordul orașului, îmbrăcați în portul lor specific, unic în Bhutan, coboară în oraș pentru a vinde brânză, unt și blănuri de yak.  

Valea Ura, aflată la jumătatea drumului dintre Jakar și Mongar, la cei 3.100 m ai săi este cea mai înaltă vale din Bhutan, aici aflându-se și Vârful Gangkhar Puensum (7.541 m), cel mai înalt din țară.

Vârful Gangkhar Puensum 

Satul Ura, aflat în această vale, impresionează prin atmosfera sa medievală, cu cele 40 de căsuțe rânduite de-a lungul unui drum pietruit. Vizitatorii sunt atrași aici și de festivalul Ura care are loc în luna mai, implicând dansuri cu măști și procesiuni religioase. De aici începe și traseul montan Ura-Geyzanchu, lung de 9 km, prin trecătoarea Wangthang La.

Din Paro, prin trecătoarea Cheli La (3.810 m), se poate ajunge în Valea Haa. Un loc pitoresc. Aici pot fi vizitate două clădiri istorice din secolul al VII-lea și Cetatea Haa. În cadrul festivalului anual ce are loc vara, vizitatorii pot fi martori ai stilului de viață nomad al locuitorilor văii și pot gusta din produsele lor tradiționale. 

Valea Haa

Rezervația Naturală Bomdeling acoperă marea parte a regiunii Trashi-Yantse. A fost creat pentru a proteja o zonă aproape neatinsă din estul Munților Himalaya ce cuprinde ecosisteme diverse, de la păduri mai joase și până la creste alpine ce ating 6.400 m. Printre animalele protejate aici se află specii rare precum leopardul alb, panda roșu (sau ratonul de Himalaya), ursul negru, oaia albastră (nahur) sau cocorul cu gâtul negru, pasăre aflată pe cale de dispariție.

Panda roșu

Informații utile
Bhutan este o țară bogată și colorată din punct de vedere lingvistic, Din cauza zonei muntoase și a contactului redus dintre diversele grupuri, în țară au supraviețuit astăzi nu mai puțin de 18 dialecte. Limba oficială este dzongkha, un dialect vorbit în estul Bhutanului. Limbile engleză și hindi sunt, de asemenea, înțelese de majoritatea oamenilor în zonele urbane. 

Moneda bhutaneză este ngultrum (BTN), prescurtat ”nu”. Mai poate, de asemenea, fi folosită rupia indiană, monedă egală cu ngultrum în Bhutan. 1 RON este egal cu 16,7 BTN.


Bhuddismul a fost prima oară introdus în Bhutan în secolul al VIII-lea. Până în acel moment, localnicii prețuiau natura și se închinau tuturor formelor acesteia. Rămășițe ale acestei credințe se pot întrevedea și astăzi în unele practici și obiceiuri respectate de oameni în zonele rurale. Religia oficială în Bhutan este forma tantrică a bhuddismului Mahayana dar mulți dintre cei ce trăiesc în sudul țării sunt hinduși. Bhutan este o țară profund religioasa și acest lucru se reflectă în stilul de viață al locuitorilor, în portul lor și în fortărețele, mânăstirile și steagurile de rugăciune ce presară munții și văile din întreaga țară. 


Deși țara a pornit pe urmele modernismului în zonele urbane, majoritatea populației locuiește în zone rurale, agricultura fiind principalul mijloc de subzistență. În societatea bhutaneză nu există diferențe de clasă sau de castă între oameni, la fel cum între bărbați și femei există drepturi egale. Vizitatorii trebuie sa înțeleagă că respectarea unor reguli de etichetă este importantă în Bhutan. Cetățenii trebuie să îmbrace portul național pentru  nu fi amendați, există reguli specifice atunci când se viziteață o fortăreață sau o mânăstire, precum purtarea unei eșarfe, respectul față de bătrâni și călugări. De asemenea, comercializarea țigărilor este scoasă în afara legii în Bhutan iar fumatul în spațiile publice este interzis.


Bhutanul se întinde pe culmile sudice ale Munților Himalaya iar clima variază în funcție de înălțime, fiind din ce în ce mai rece și uscată cu cât înaintezi spre nord. Sudul țării înregistrează temperaturi mai ridicate și precipitații mai multe. Perioada cea mai propice pentru o vizită este toamna (septembrie-noiembrie) când temperaturile sunt moderate dar și primăvara (martie-mai) cand natura este în floare. 


Viza este absolut necesară pentru toți cei ce doresc să realizeze o călătorie în Bhutan. 


Mulțumiri
www.bhutantravel.com.bt
www.bhutantravelbureau.com
www.lonelyplanet.com
www.kingdomofbhutan.com
www.ampersandtravel.com
wikitravel.org
www.worldtravelguide.net

Mențiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate mai sus aparține realizatorilor acestora:
Thimphu, vedere de ansamblu (Christopher J. Fynn)
Fortăreața Trashi Chhoe (Christopher J. Fynn)
Templul Național Memorial (Christopher J. Fynn)
Statuia lui Buddha Dordenma (Prabina Karki)
Fortăreața Paro (Pradyot)
Mânăstirea Taktsang (Douglas J. McLaughlin)
Punakha Dzong (RadioFreeBarton)
Cetatea Trongsa (Stephen Shephard)
Jakar Dzong (Jean-Marie Hullot)
Cetatea Trashigang (Christopher J. Fynn)
Vârful Gangkhar Puensum (dhaag23)
Valea Haa (Douglas J. McLaughlin)
Panda roșu (Brunswyk)



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită