Bosnia și Herțegovina


Bosnia și Herțegovina este o țară unitară dar formată practic din două entități distincte, așa cum îi spune și numele, rezultat al războiului sângeros din anii '90. Războiul a fost prea recent pentru a fi uitat, și acest lucru este ilustrat chiar de urmele de gloanțe rămase pe clădiri, dar țara își revine după cele suferite și multe obiective importante și dragi locuitorilor sunt acum complet restaurate. Bosnia și Herțegovina este un stat balcanic aflat în sud-estul Europei, înconjurat de Croația, Serbia și Muntenegru și cu o mică ieșire la Marea Adriatică. Vizitatorii vor descoperi în Bosnia și Herțegovina o țară muntoasă cu râuri învolburate și șerpuitoare, plină de frumuseți naturale, oameni primitori, orașe mici și peisaje rurale, un loc unde occidentul întâlnește orientul iar istoria împletește influențe otomane și austro-ungare în același loc.

Istorie
Statul modern al Bosniei și Herțegovinei a făcut cândva parte din provincia Dalmația a Imperiului Roman servind apoi timp de 6 secole ca și avanpost al Imperiului Bizantin. Din 1180 și până în secolul al XV-lea Bosnia a fost un stat puternic, relativ independent, mărindu-și teritoriul spre sud pentru a include provincia Hum (actuala Herțegovină).

În 1463 și apoi 1482 mai întâi Bosnia și apoi Herțegovina sunt cucerite de Imperiul Otoman, turcii menținându-și puterea asupra zonei până în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. În această perioadă majoritatea populației este convertită la islamism, trăsătură ce s-a păstrat până în ziua de azi.

În 1878, în urma congresului de la Berlin, Bosnia devine parte a Imperiului Austro-Ungar. În 1908 Imperiul decide anexarea completă a Bosniei și Herțegovinei. Această decizie crează o situație de instabilitate  care se soldează cu Războiul Balcanic din 1912-1913 și asasinarea Arhiducelui Franz Ferdinand, eveniment considerat declanșator al Primului Război Mondial.

După încheierea războiului țara devine parte a Regatului Serbiei, Croației și Sloveniei, ce mai târziu devine Republica Socialistă Federativă Iugoslavia. Conflicte etnice au existat întotdeauna în interiorul Iugoslaviei între musulmani, sârbi și croați dar au fost ținute în frâu până în 1992 cand Bosnia și Herțegovina își declară independența față de fosta Iugoslavie. Acest eveniment declanșează un război civil axat pe diferențele etnice și religioase ale populației, sârbii și croații din Bosnia rezistând declarației de independență. După intervenția NATO în acest confict este semnat un Tratat de Pace între Croația, Serbia și Muntenegru și Bosnia și Herțegovina. Pacea este fragilă chiar și în prezent, țara fiind, de asemenea, instabilă din punct de vedere economic.

Destinații turistice
Sarajevo
Deși este cel mai mare oraș al țării, Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovinei, este totuși un oraș de dimensiuni reduse. Poți vedea bine chiar din centrul orașului dealurile verzi care îl mărginesc. În 1990 Sarajevo era pe punctul de a fi distrus de război. Azi centrul istoric restaurat este plin de cafenele și localuri primitoare deși urmele de gloanțe încă se mai văd pe clădirile cu un mix arhitectonic divers, otoman, bizantin și austro-ungar. Centrul vechi al orașului are în principal influențe orientale otomane și aici se observă cel mai bine diversitatea etnică și religioasă a orașului. La distanțe mici una de cealaltă, poți găsi în același loc o biserică ortodoxă, una catolică, o moschee și o sinagogă.

Printre obiectivele ce pot fi vizitate se numără Muzeul Tunelului, unde se poate vedea o parte a tunelului săpat sub aeroport și care a servit ca și legătură a orașului cu lumea exterioară în perioada 1992-1995 când Sarajevo s-a aflat sub asediu. Tunelul a jucat un rol foarte important în menținerea în viață a orașului în perioada respectivă și este foarte important pentru locuitorii acestuia. 

Tunelul folosit în timpul războiului

Podul Latin este frumos din punct de vedere arhitectural iar peste drum de acesta se află locul unde a fost asasinat arhiducele Franz Ferdinand în 1914, eveniment declanșator al Primului Război Mondial.

Podul Latin

Cetatea Vratnik a fost construită în 1720 înconjurând o întreagă parte a orașului. Azi se mai pot observa urme ale zidurilor presărate prin peisajul urban, zona cuprinzând și câteva mici moschei. Fosta primărie a orașului Sarajevo este oclădire cu o fațadă frumoasă și un interior impresionant, datând din perioada austro-ungară. A fost mult afectată de război dar restaurată iar astăzi este deschisă vizitatorilor. 

Fațada fostei primării a orașului Sarajevo

Fortăreața Galbenă se află lângă cimitirul de război iar aici puteți savura o cafea și admira întreg orașul cu acoperișurile sale roșii. Mai pot fi vizitate Muzeul de Istorie (care documentează evenimentele din timpul asediului capitalei), Muzeul Național (acum închis, cel mai mare și mai impresionant muzeu al țării, a fost în mod uimitor parțial deschis în timpul asediului iar clădirea datând din 1913 a rămas intactă), Muzeul Orașului Sarajevo (care documentează istoria orașului din perioada romană până în timpurile moderne).

Mostar
Cel mai mare oraș al Herțegovinei, Mostar este un loc fermecător și atrăgător pentru turiști. Mostar a fost cel mai bombardat oraș din Bosnia și Herțegovina în timpul războiului din anii 90, multe clădiri și structuri importante fiind distruse. Urme ale istoriei orașului încă se mai văd dar zona centrală a fost reconstruită și restaurată în mare parte.

Cel mai important obiectiv turistic al orașului, inima acestuia și poate a întregii țări, este Stari Most, vechiul pod peste Râul Neretva. Podul arcuit din piatră a fost construit în secolul al XVI-lea, în timpul ocupației otomane, din ordinul lui Suleiman Magnificul. Din păcate podul original a fost demolat în atacurile din 1993, cel actual fiind o variantă restaurată fidel în 2004. Stari Most are 21 m înălțime și face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Lângă pod se află și un muzeu care documentează istoria acestuia.

Centrul vechi și Podul Stari Most, Mostar

Centrul vechi, ce se întinde pe ambele maluri ale râului, este la fel de atrăgător pentru turiști, cu străduțe pietruite și clădiri cu arhitectură de influență turcă. Casa Muslibegovica a fost construită acum 300 de ani si este considerată una dintre cele mai frumoase case ce datează din perioada otomană din Balcani. Aceasta era în trecut împărțită în două zone, una dintre ele servind bărbaților, cealaltă femeilor. Astăzi sunt expuse diverse obiecte de muzeu ce amintesc de stilul de viață al locuitorilor casei.

Casa Muslibegovica

Ascunsă de ziduri înalte, Casa Kajtaz a fost construită în secolul al XVI-lea pentru a servi haremului unui judecător turc. Moscheea lui Pașa Koski Mehmed construită în 1618 este o moschee mică dar frumoasă iar vizitatorii se pot urca în minaret și admira orașul.

Banja Luka este al doilea cel mai mare oraș al țării, după Sarajevo, capitala administrativă a Republicii Srpska. Orașul este unul pitoresc, înconjurat de dealuri și străbătut de un râu șerpuitor ale cărui maluri sunt presărate cu cafenele și sălcii pletoase. Din păcate orașul a fost distrus de un cutremur în 1964 și multe alte obiective, moschei și biserici, au fost afectate în timpul războiului. 

Catedrala Ortodoxă Creștină, Banja Luka

Totuși, astăzi se poate vizita Catedrala Ortodoxă Creștină restaurată în 2004 și devenită o emblemă a orașului, Palatul Guvernatorului (Banski Dvor), galerie și sală de concerte, centrul cultural al orașului, Moscheea Ferhat Pașa, exemplu al arhitecturii islamice din secolul al XVI-lea, restaurată în 2015. Pe malul râului Vrbas se află ruinele unei cetăți romane iar în împrejurimile orașului se află mai multe mânăstiri ortodoxe. 

Mosheea lui Ferhat Pașa, luminată pe timp de noapte

Blagaj este un sat aflat la 12 km distanță de Mostar, dominat de cel mai frumos peisaj din Bosnia și Herțegovina, unde se îmbină elementele naturale cu moștenirea culturală a țării. Aici se află izvorul râului Buna care sapă într-o stâncă de calcar, formând firide și peșteri și trecând peste stânci spectaculoase. Lângă acest izvor se află ruinele unei vechi cetăți Ilariene, modificată și extinsă mai târziu de romani apoi de turci. Otomanii au fost cei care au construit principala atracție a localității: o tekija, casă din lemn aparținând secolului al XV-lea, destinată pentru a fi locuită de derviși. Casa este deschisă vizitatorilor și se află exact lângă locul unde râul Buna răzbate din stâncă.

Izvorul Râului Buna și tekija construită pe malurile acestuia

La sud de Mostar, Medugorje este unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj pentru catolici din lume. În 1981 șase adolescenți aflați pe dealurile dimprejurul satului Medugorje au avut parte de o apariție a Fecioarei Maria. La început evenimentul a fost întâmpinat de scepticism, dar urmat fiind de alte 5 aparitii, locul a început să atragă atenția creștinilor. De atunci, Medugorje a fost vizitat de peste 15 milioane de pelerini, devenind al doilea cel mai mare loc de pelerinaj pentru catolici din lume. Principalul punct de atracție al localității este biserica Sf. James, construită în 1969, în grădina căreia se află o sculptură contemporană din metal a lui Iisus Hristos pe cruce, înaltă de 5 m. De asemenea, locul unde a fost văzută prima apariție este marcat de o statuie a Fecioarei. 

Jajce este un oraș medieval supranumit ”Muzeul în aer liber” al Bosniei și Herțegovinei. Vechiul oraș fortificat se întinde peste culmile pietroase ale unui deal și chiar în mijlocul său se află o impresionantă cascadă urbană, înată de 21 m. 

Cascada urbană, Jajce

În Evul Mediu, înaintea cuceririi otomane, regii bosniaci erau încoronați la poalele cetății în Biserica Sf. Maria. În fața bisericii se află catacombele, o biserică subterană completă datând din secolul al XV-lea. Alte atracții sunt Casa Krslak, cu o colecție etnografică, sau Templul Zeului roman Mithra datând din secolul al III-lea.

Ruinele bisericii Sf. Maria

În timpul dominației turcești, Travnik a fost oraș principal și centru militar al Imperiului Otoman. Aici locuiau vizirii sultanului iar călătorii îl numeau în trecut Istambulul Europei. Travnik este și astăzi orașul cu cel mai pronunțat iz oriental din Bosnia. Aici se pot vizita mormintele vizirilor, vechea cetate a orașului, moscheea Haji Alibey cu fațada sa din lemn vopsit în verde și turnul cu ceas.

Moschei, cetatea orașului și turnul cuceas, Travnik

Bihac, aflat la granița cu Croația, este cea mai vestică așezare musulmană din Europa. Aici turiștii pot vizita moscheea Fathija, fostă biserică medievală, convertită în 1595 și biserica Zvonik sau Turnul Căpitanului, fostă închisoare transformată azi în muzeu. De asemenea, orașul mai este cunoscut și pentru Râul Una de care este străbătut și pe care se poate face rafting.

Râul Una, Bihac

Neum este singura stațiune la Marea Adriatică a Bosniei și Herțegovinei. Orașul este unul liniștit, cu plaje frumoase, nisip auriu și dealuri care se scaldă în apele turcoaz. Aici se pot face scufundări, parasailing și jet skiing.

Neum

Parcul Național Sutjeska, întins pe 17.500 ha, este unul dintre cele mai vechi parcuri naturale ale Bosniei și Herțegovinei, faimos pentru zonele sălbatice, neatinse de om. În interiorul parcului se află ultimele două păduri primitive neatinse din Europa. Pădurile sunt formate din fagi înalți de 60 m și pini ce răzbat din stancă. Tot aici se află Cascada Skakavac, ale cărei ape cad de la 75 m înălțime și Vf. Maglic, cel mai înalt vârf montan al Bosniei și Herțegovinei (2.386 m).

Pădure în Parcul Național Sutjeska și Cascada Skakavac în centru

În apropiere de Medugorje, pe Râul Trebizat, se află Cascada Kravica cu apele sale limpezi, un loc minunat pentru a face un picnic sau pentru înot. Cascada se întinde pe 120 m iar apa cade de la 25 m înălțime, formând la bază o piscină naturală. Cel mai potrivit anotimp pentru o vizită este primăvara.

Cascada Kravika

Pasionații de ski în Bosnia și Herțegovina se îndreaptă spre lanțurile muntoase Jahorina sau Bjelasnica, ambele foste gazde ale Jocurilor Olimpice de iarnă din 1984. Ambele se află în apropiere de Sarajevo și oferă mai multe pârtii de ski, reparate după război, atât pentru copii și începători, cât și pentru aventurieri. În Jahorina se poate urca până la 1.894 m iar Bjelasnica are cele mai abrupte pârtii de ski din țară. Vara aici se pot face drumeții și cățărări sau se pot vizita satele frumoase din împrejurimi.  

Pârtie de ski pe Muntele Jahorina

Informații utile
Limbile oficiale în Bosnia și Herțegovina sunt bosniaca, sârba și croata. Alfabetul latin și cel chirilic sunt folosite în egală măsură în țară, cel latin de bosniaci și croați iar cel chirilic de sârbi.

Clima în Bosnia și Herțegovina este un amestec între clima mediteraneeană și cea temperat continentală, iar în munți aceasta dobândește caracteristici alpine. Verile sunt foarte calde iar iernile reci. Cea mai bună perioadă pentru realizarea unei vizite este mai-septembrie.

Bosnia și Herțegovina este o țară împărțită din punct de vedere al religiei. Jumătate din populație (45%) este de religie musulmană iar din cealaltă jumătate 36% este de religie creștin ortodoxă. De asemenea, în țară există trei etnicități diferite: sârbi (majoritatea ortodocși), croați (majoritatea catolici) și bosniaci (musulmani). 

Moneda folosită în Bosnia și Herțegovina este marca bosniacă convertibilă (BAM), divizată în 100 de feninga. 1 BAM este egal cu 2,30 RON.

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a face o călătorie în Bosnia și Herțegovina pentru o ședere mai scurtă de 90 de zile, fiind necesar doar pașaportul sau cartea de identitate.


Mulțumiri
www.bhtourism.ba
www.bradtguides.com
www.roughguides.com
www.lonelyplanet.com
wikitravel.org
www.worldtravelguide.net
alittleadrift.com

Mențiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate aparține realizatorilor acestora:
Tunelul istoric al orașului Sarajevo (Baumi)
Podul Latin (Tumi-1983)
Fațada Primăriei din Sarajevo (Alen Djuderija)
Podul Stari Most (Ramirez HUN)
Casa Muslibegovika (Martin Brož)
Biserica Creștina, Baja Luka (William Greer)
Moscheea lui Ferhat Pașa (Samirzahirovic)
Izvorul Râului Buna (Smooth O)
Cascada din Jajce (Julian Nitzsche)
Biserica Sf. Maria, Jajce (Fuad Čurčić)
Travnik, panoramă (Julian Nitzsche)
Râul Una (Zumbulka)
Neum (Quahadi)
Parcul Național Sutjeska (Darko Gavric)
Cascada Kravika (Stephan Hense)
Pârtie pe Muntele Jahorina (Vt211)






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită