Brunei



Sultanatul Brunei este o țară micuță aflată pe Insula Borneo în sud-estul Asiei, înconjurată aproape complet de Malaysia și cu ieșire la Marea Chinei de Sud în partea nordică. Mulțumită rezervelor de petrol descoperite pe teritoriul acesteia, țara este una bogată, nivelul de trai al numărului mic de locuitori fiind înalt iar Sultanul Bruneiului, în același timp lider politic, spiritual și business man, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Brunei ar putea reprezenta o experiență unică pentru vizitatori fiind un loc liniștit, relaxant, nu foarte frecventat de turiști, o țară verde cu jungle luxuriante întinse, palate opulente și unde cultura și tradiția joacă un rol foarte important.

Scurt istoric
Nu multe se cunosc depre istoria timpurie a Bruneiului, deși există documente chinezești datând din secolele al VI-lea și al VII-lea ce menționează anumite relații de negoț cu un mic regat în zona Râului Brunei. Zona a fost puternic influențată de răspândirea hinduismului și buddhismului până în secolul al XV-lea când regii săi s-au convertit la islam iar regatul a devenit sultanat. Epoca de aur a sultanatului s-a extins din secolul al XV-lea până în cel de-al XVII-lea, 200 de ani timp în care teritoriile sale s-au extins până în Borneo și anumite regiuni din Filipine. 

Declinul a venit în urma unor lupte interne pentru putere și a influențelor comerciale în zonă a Europei coloniale care a rupt multe dintre liniile de negoț existente ale sultanatului. Bruneiul în consecință pierde o bună parte din teritoriile sale iar în secolul al XIX-lea intră sub protectorat britanic.

În 1920 se descoperă rezerve de petrol în regiunea Seria, fapt ce va schimba destinul țării pentru totdeauna. În timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, Japonia s-a folosit de aceste rezerve petroliere ocupând și țara până în 1945. În 1962 Brunei refuză să devină parte din Malaysia, resursele financiare acumulate de pe urma descoperirii rezervelor de petrol permițându-i să rămână o țară auto-suficientă. Independența completă față de guvernul britanic a fost semnată în 1984.

Destinatii turistice

Bandar Seri Begawan

Bandar Seri Begawan ©Bernard Spragg

Bandar Seri Begawan este capitala Bruneiului și cel mai mare oraș al țarii. Aflat pe malul nordic al Râului Brunei, orașul poate fi împarțit în două zone: pe de-o parte cartierul istoric format din sate construite pe apă iar pe de alta zona muzeelor, moscheelor și a altor obiective istorice ce formează viața culturală a orașului.

Moscheea Sultanului Omar Ali Saifuddin a fost construită în 1958 și numită după cel de-al 28-lea sultan al Bruneiului. Arhitectura sa este clasic islamică cu domuri aurii și un minaret înalt de 52 m iar laguna artificială care o înconjoară a fost creată pentru a intensifica măreția și frumusețea mocheei. Interiorul este la fel de măreț ca și exteriorul, cu pereții și podeaua acoperiți de marmură italiană, covoare scumpe și candelabre sclipitoare. De-a lungul timpului moscheea a devenit cea mai importantă realizare arhitecturală a Bruneiului și servește azi ca cel mai de recunoscut obiectiv turistic al țării.

Moscheea Sultanului Omar Ali Saifuddin ©Bernard Spragg

Dar cea mai mare și grandioasă moschee a Bruneiului este Moscheea Jame`Asr Hassanil Bolkiah, construită în 1992 pentru a sărbatori 25 de ani de domnie a sultanului. Aceasta are 29 de domuri aurite luminate pe timpul nopții iar minaretele sunt acoperite cu faianță mozaicată, interiorul său fiind la fel de opulent ca și exteriorul.

Moscheea Jame`Asr Hassanil Bolkiah, exterior ©heatherbell2011

Moscheea Jame`Asr Hassanil Bolkiah, interior ©Mstyslav Chernov

Clădirea Muzeului Regal Regalia (sau Muzeul Însemnelor Regale) se află în centrul orașului și a fost construită în 1922 pentru a serba 25 de ani de la accederea sultanului la tron. Muzeul găzduiește o serie de podoabe regale incluzând trăsura regală de aur a sultanului, armuri din aur și argint, o copie a tronului sultanului dar si potrete ale acestuia din pietre semiprețioase.

Trăsura regală în Muzeul Regal Regalia ©Jorge Lascar

Muzeul Național al Bruneiului are secțiuni dedicate artei islamice, culturii tradiționale a Bruneiului și istoriei sale naturale. Muzeul Tehnologiei Malaeze ilustrează viața tradițională a locuitorilor bruneiului din satele pe apă și casele tribale Dayak.

La 3 km de centrul capitalei se află Istana Nurul Iman, rezidența oficială a sultanului și cel mai mare palat rezidențial al lumii. Palatul are 1788 de camere și se spune că este de patru ori mai mare decât Palatul Versailles. Reședința este grandioasă și îmbină elemente arhitecturale malaeze și islamice. Palatul poate fi admirat oricând din exterior de pe Râul Brunei dar este deschis vizitatorilor doar trei zile pe an la sfârșitul Ramadanului.

Istana Nurul Iman ©Benutzer:Chtrede

În apropiere de Bandar Seri Begawan se află Kampong Ayer, cel mai mare sat tradițional pe apă din lume. Toate casele sunt construite pe piloni și suspendate deasupra apei, aici vizitatorii putând experimenta cu adevărat viața tradițională a locuitorilor Bruneiului. Supranumit de unii ”Veneția Estului” satul a fost construit acum 1000 de ani, mare parte a acestuia încă fiind dominată de vechile case din lemn vopsite în culori arse de soare.

Kampong Ayer ©Hajotthu

În aceeași zonă se află Tamu Kianggeh, o piață cu o mulțime de produse locale, specifice Bruneiului, plante medicinale și mâncăruri tradiționale gata făcute. La intrarea în piață de obicei se află muzicieni care interpretează cântece folosind instrumente tradiționale.

În Seria, capitala petrolului în Brunei, a fost ridicat Monumentul Celor Un Miliard de Barili în 1991 ca simbol al realizărilor țării în domeniul exploatării petrolului. Monumentul este construit pe plaja din Seria.

Monumentul Celor Un Miliard de Barili din Seria ©Tony Daly

Regiunea Temburong este supranumită bijuteria verde a Bruneiului, o zonă dominată de păduri tropicale neatinse și foarte bine conservate. 40% din această regiune este ocupată de Parcul Național Ulu Temburong unde se poate ajunge doar cu barca pe Râul Brunei. Primul Parc Național al Bruneiului, Ulu Temburong a fost inaugurat în 1988 și cuprinde astăzi cea mai bine păstrată pădure tropicală din Insula Borneo. O plimbare cu barca prin parc duce vizitatorii prin păduri de mangrove și dealuri acoperite de junglă, cu maimuțe țipând de o parte și de alta a râului. Principala atracție a parcului este o pasarelă suspendată la 60 m deasupra pamântului de unde vizitatorii pot vedea animalele ce trăiesc în copaci printre care și ghiboni și păsări rinocer.

Priveliște din Parcul Național Ulu Temburong ©Jacob Mojiwat

Labi este o mică așezare în regiunea Jalan Labi care are 4 case tradiționale (case lungi) ale populației Iban deschise vizitatorilor. Casele se află într-o zonă de păduri tropicale cu câteva cascade (printre care Cascada Beluloh, înaltă de 70 m și Cascada Teraja, mai mică dar la fel de spectaculoasă)  și trasee turistice.

În apropiere de orașul Tutong, Plaja Seri Kenangan (al cărei nume se traduce ca Plaja de Neuitat) este probabil cea mai frumoasă plajă din Brunei, cu nisip alb și mărginită de Marea Chinei de Sud pe o parte și de Râul Tutong pe cealaltă.


Aflat în regiunea Tutong, Lacul Merimbun este cel mai mare lac al Bruneiului. Zona este perfectă pentru o zi de relaxare, pe malul lacului se poate face picnic și se pot admira numeroasele specii de păsări ce trăiesc aici. De asemenea, în jurul lacului sunt și câteva trasee turistice prin junglă.

Lacul Merimbun ©Bernard Spragg

Parcul de distracții Jerudong, pe vremuri cel mai mare și extravagant parc de distracții din sud-estul Asiei, a suferit în ultima perioadă din cauza lipsei de venituri. Deși o parte dintre atracții s-au închis parcul și-a revenit în ultimii ani orientându-se mai mult spre familiile cu copii. S-au deschis noi atracții pentru copii iar atmosfera este una plăcută, cu fântâni artizanale și jocuri de lumini.

Parcul de distracții Jerudong ©Benutzer:Pygmalion

Informații utile
Limba oficială a Bruneiului este malaeza. Se vorbesc, de asemenea și anumite dialecte chineze iar limba engleză este folosită la nivel larg în mediul business sau ca a doua limbă în mediul academic.

Moneda oficială este dolarul din Brunei, prescurtat BND.


Clima în Brunei este ecuatorială, fiind călduroasă și foarte umedă tot timpul anului. Temperaturile sunt constante în jur de 30°C în decembrie și ianuarie și 32°C din aprilie până în august. Sezonul ploios se întinde din septembrie până în ianuarie dar există adesea ploi abundente și neașteptate chiar și în afara acestuia.


Religia oficială în Brunei este cea islamică, aproape două treimi din populație fiind musulmani. Pe lângă acestia, 13% din populație sunt buddhiști (majoritatea provenind din China) și 10% sunt de religie creștină.


Cultura țării este adânc înrădăcinată în religie, existând o mulțime de reguli ce trebuie respectate iar vizitatorii trebuie să țină cont de acestea. Respectul față de ceilalți este foarte important în cultura Bruneiului. Vizitatorii trebuie să se îmbrace modest iar femeile trebuie să aibă brațele și genunchii acoperiți. Trebuie să vă descălțați la intrarea în moschei și este nepoliticos să arăți cu degetul. Vânzarea de alcool este interzisă iar daca vizitați în timpul lunii Ramadamului trebuie sa știți că mâncatul în public sau în fața celor ce postesc și fumatul în public pot fi considerate infracțiuni.


Brunei este o țară foarte sigură din punct de vedere al criminalității, faptele violente fiind foarte rar întâlnite. Cu toate acestea, vizitatorii trebuie să știe că Bruneiul are foarte multe reguli de comportament ce trebuie respectate și multe dintre acestea se adresează și turiștilor iar pedepsele aplicate sunt foarte dure. Traficul de droguri este pedesit sever, inclusiv cu pedeapsa capitală. Posesia de materiale pornografice și homosexualitatea sunt interzise în Brunei. Pentru mai multe informații legate de acestea vizitați site-ul MAE.


Cetățenii români nu au nevoie de viză de intrare în Brunei pentru o ședere mai scurtă de 90 de zile, ci doar de pașaport valabil pentru cel puțin încă 6 luni. 


Mulțumiri: 
www.lonelyplanet.com
wikitravel.org
www.bruneitourism.com
www.fodors.com
www.worldtravelguide.net
www.wanderlust.co.uk
www.goway.com
www.thepinaysolobackpacker.com



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită