Armenia


Armenia este o ţară de dimensiuni mici, aflată în partea de vest a Asiei, într-o zonă montană cuprinsă între Georgia, Azerbaidjan, Iran şi Turcia. Aflată la graniţa dintre Asia şi Europa, Armenia are o cultură vibrantă ce atrage turişti în fiecare an. Acum mai bine de 1700 de ani Armenia a devenit prima ţară creştină din lume, mărturie pentru aceasta fiind numeroasele biserici şi mânăstiri cu care ste presărată ţara. Frumoasele peisaje montane, descoperirile arheologice ce scot la iveală dovezi ale unor vremuri preistorice, istoria străveche şi zbuciumată, mărturiile acesteia aflate la tot pasul, urmele creştinătăţii incipiente şi oamenii primitori fac din Armenia o ţară pitorească şi demnă de vizitat prin unicitatea sa.

Istorie
Istoria Armeniei are rădăcini adânci în trecutul umanităţii. Conform legendei, armenii sunt descendenţi ai lui Hayk, stră-stră nepot al lui Noe ce a ajuns cu arca sa pe Muntele Ararat, munte ce astăzi se află pe teritoriul Turciei, la graniţa cu Armenia. Poporul armean este unul dintre cele mai vechi popoare din Asia Mică. În anul 800 î.Hr., Armenia făcea parte din Imperiul Urartu, un imperiu înfloritor în acea perioadă. După căderea acestuia, statul a făcut parte din Imperiul Ahemizilor şi apoi din cel al Seleucizilor. După căderea acestuia din urmă primul stat armean a fost format în anul 190 î.Hr. Regatul armean atinge apogeul puterii în anii 95-65 î.Hr. Sub domnia regelui Tigran al II-lea cel Mare, Armenia ajunge să ocupe întregul Caucaz, partea estică a Turciei actuale, Siria şi Libanul. Armenia a devenit parte a Imeriului Roman în anul 64 î.Hr. şi pentru o perioadă de timp a fost cel mai puternic stat din Imperiul Roman de est.

În anul 301 d.Hr. Armenia devine primul stat ce adoptă creştinismul ca şi religie oficială, punând bazele unei biserici ce încă este independentă de cea ortodoxă sau de cea romano-catolică. Regatul Armean a continuat să înflorască în Asia Mică până când a fost cucerit de statele musulmane. Din secolul al IV-lea şi până în secolul al IX-lea populaţia armeană a fost condusă pe rând de Imperiul Persan, Bizantin, de arabi, mongoli şi de Imperiul Otoman. 


În a doua jumătate a secolului al XIX-lea Turcia otomană decide că nu mai doreşte etnici armeni pe teritoriile sale fapt ce duce la genocidul armean din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, la deportarea armenilor din Anatolia şi la diaspora armeană existentă astăzi. 


În 1828 o parte din teritoriul armean este anexat Rusiei. După căderea Imperiului Ţarist, Armenia face parte pentru o foarte scurtă perioadă de timp din Republica Federativă Transcaucaziană alături de Georgia şi Azerbaidjan. La sfârşitul anilor '20 Armenia este sovietizată iar în 1936 devine parte a URSS ca şi republică socialistă sovietică declarându-şi independenţa faţă de Uniunea Sovietică abia în 1991. La începutul anilor '90 începe războiul cu Azerbaidjanul pentru regiunea Karabakh (o regiune aflată în Azerbaidjan cu etnici armeni majoritari). Războiul este câştigat de Armenia dar fără a se ajunge la un consens diplomatic. Graniţele dintre Karabakh şi Azerbaidjan sunt astăzi închise la fel ca şi graniţa dintre Turcia şi Armenia.

Destinaţii turistice

Erevan

Capitala Armeniei, Erevan, cu o privelişte asupra Muntelui Ararat

Una dintre principalele atracţii turistice ale ţării, Erevan, capitala Armeniei, se află în partea vestică a ţării, la 23 km de graniţa cu Turcia. Oraşul este străbătut de râul Hrazdan şi oferă o privelişte frumoasă asupra vârfului muntelui Ararat, legendarul munte al lui Noe. Oraşul sărbătoreşte în acest an 2794 de ani de la înfiinţarea sa, fiind unul dintre cele mai vechi oraşe ale lumii, mai vechi chiar decât Roma antică. Oraşul pare a fi într-o permanentă sărbătoare şi îmbină aerul modern cu o multitudine de atracţii cu încărcătură istorică. În perioada sovietică arhitectul Alexander Tamanian a vrut să transforme oraşul, construind străzi largi care să rivalizeze cu cele din Paris, Viena sau Sankt Petersburg. 

Erevan este centrul cultural al ţării. Aici se află majoritatea teatrelor, sălilor de concerte, muzeelor şi expoziţiilor din ţară. Centrul oraşului este proiectat respectând viziunea lui Tamaian a unui oraş circular cu două centre: Piaţa Republicii şi zona Operei, ce cuprinde clădirea propriu-zisă a Operei, Piaţa Libertăţii şi Parcul Lacul Lebedelor. Clădirea Operei Spendiarov din Erevan poate oferi un adevărat festin arhitectural. Spectacolele ce se ţin aici oferă un repertoriu bogat şi adesea are invitaţi de vază din întreaga lume. 


Opera din Erevan

Tot în centru se află şi zona cunoscută sub numele de Monument, legată de pieţele din zona centrală printr-o serie de scări înalte numite local Cascade. Aici se află monumentul dedicat victoriei sovietice în al II-lea Război Mondial, Muzeul Cafesjian unde este expusă o colecţie vastă de artă contemporană şi o frumoasă colecţie de artă pe sticlă şi Parcul Victoriei. 

Cascade, scările ce duc spre Monument

Pasionaţii de istorie pot vizita Muzeul Naţional de Istorie al Armeniei unde se află expuse obiecte vechi descoperite pe teritoriul actual al Armeniei. Mai poate fi vizitat Institutul Matenadaran, un centru de cercetare unde se află depozitate mai mult de 16.000 de documente şi manuscrise străvechi. Ruinele vechii fortăreţe Erebuni construită de regele Argishti în anul 782 î.Hr. au fost parţial restaurate şi transformate într-un muzeu în aer liber.

Erebuni

Giumri
Al doilea cel mai mare oraş al ţării, Giumri se află în partea de N-V a ţării, fostă capitală a Armeniei în perioada 1821-1918. Amprenta fostei dominaţii ruseşti este evidentă aici asupra arhitecturii. În centrul oraşului se află o biserică, o catedrală, clădiri guvernamentale, fântâni, muzee, restaurante. În oraş se poate vizita biserica rusească, Muzeul Naţional de Arhitectură şi Fortăreaţa Neagră, aflată pe un deal deasupra oraşului, ce odată a avut un rol important în apărarea Rusiei în faţa Imperiului Otoman. Oraşul a fost devastat de un cutremur în 1988 ce a distrus mari porţiuni ale acestuia. Clădiri afectate pot fi văzute şi azi în Giumri. 

Biserică renovată în Giumri după cutremurul din 1988.
 În prim plan monument dedicat victimelor cutrmurului

Dilijan


Dilijan este un oraş staţiune aflat la N-E de Erevan supranumit "Elveţia Armeniei" de către localnici datorită văilor şi peisajelor alpine de care este înconjurat. Aici se poate vizita Rezervaţia Naturală Dilijan pentru a admira peisajul montan cu păduri, izvoare, un lac şi câteva cărări marcate pe care se pot face drumeţii. În apropiere de Dilijan se află câteva mânăstiri cunoscute în Armenia ce merită a fi vizitate. Mânăstirea Haghartsin se află pe un munte, în mijlocul unei păduri. Mânăstirea se păstrează încă în stare bună si cuprinde câteva biserici, cruci de piatră şi o sală mare de mese.


Mânăstirea Haghartsin, interior

Mânăstirea Goshavank a fost fondată în 1188 şi este localizată lângă un sat tradiţional armean. Mânăstirea cuprinde de asemenea câteva biserici şi cruci de piatră cu o dantelărie impresionantă. Alte două mânăstiri aflate în apropiere de Dilijan sunt Jukhtak Vank şi Matosavank. 

Mânăstirea Goshavank

Jermuk


Jermuk este o staţiune balneară aflată în sudul Armeniei cunoscută pentru apele minerale şi izvoarele sale termale. Oraşul se află la o altitudine de 2.080 m şi este presărat cu centre de tratament şi hoteluri din perioada sovietică, unele dintre ele renovate. Vizitatorii se pot bucura şi de peisaj: păduri, canioane şi o mică cascadă. De asemenea, în apropiere se află mânăstirea Gndevank. 


Tsaghkadzor este staţiunea de ski a Armeniei, ideală pentru cei ce vizitează ţara pe timpul iernii. În apropiere se află frumoasa mânăstire Kecharis.


Echmiadzin este cea mai populară destinaţie în Armenia, centrul sfânt al ţării. Este unul din cele mai vechi oraşe din Câmpia Ararat, fostă capitală a Armeniei din 180 şi până în 340 când ţara a adoptat creştinismul ca şi religie oficială. Aici a fost construită prima biserică din Armenia, Catedrala Echmiadzin. Primul catolicos (patriarh) al Echmiadzinului a fost Krikor Loosavorich (Sf. Grigorie cel Luminat) care a avut o viziune în care Iisus coborât din cer a lovit pământul cu un ciocan de aur arătând locul unde va trebui construită biserica. Numele de Echmiadzin înseamnă "Coborârea Singurului Născut". Aici poate fi vizitată Catedrala Echmiadzin, cea construită în 301 şi renovată în secolul al V-lea, înconjurată de ziduri, de o grădină şi de alte construcţii religioase.


Catedrala Echmiadzin

De asemenea, în apropiere, la Metsamor se află trei situri arheologice ce au scos la iveală mărturii din epoca bronzului şi fierului. 

Sisian se află la graniţa cu Iranul, la 6 km distanţă de Erevan. Oraşul este unul important din punt de vedere istoric. Descoperirile arheologice au arătat că oamenii au locuit aici încă din anul 2000 î.Hr. iar regiunea din jurul orăşelului a fost ocupată încă din perioada neolitică. Fortăreaţa Zorakarer este o aşezare antică unde săpăturile arheologice au dovedit că era formată dintr-o reţea regulată de case şi străzi. Aici mai poate fi vizitată biserica Sisavan construită în secolul al VII-lea şi Muzeul Pâinii.


Zorakarer

Sardarapat este un complex memorial aflat în regiunea Armavir construit în amintirea bătăliei cu Turcia din 1918. Lupta câştigată atunci de către armeni a oprit ceea ce ar fi putut fi anihilarea Armeniei. Parcul memorial a fost construit în 1968 şi cuprinde statui, o clopotniţă şi un muzeu etnografic unde sunt expuse relicve ale bătăliei din 1918 precum şi exponate din perioada neolitică şi din evul mediu şi alte obiecte reprezentative pentru folclorul Armeniei. 

Muntele Aragats, cu o altitudine de 4.090 m este cel mai înalt munte din Armenia. Muntele poate fi o atracţie pentru pasionaţii de alpinism şi drumeţii.  Cea mai bună perioadă pentru a face căţărări este vara, în lunile iulie, august, septembrie. Aceste activităţi sunt recomandate însă numai celor experimentaţi şi celor însoţiţi de un profesionist. Muntele oferă o privelişte uimitoare. Puteţi vedea lacul aflat între cele patru vârfuri ale muntelui, dragonii ciopliţi aflaţi lângă izvoare, dovezi ale unor vremi pâgâne. Pe coasta sudică a muntelui se află fortăreaţa Hamberd. Tot pe munte se află şi Observatorul Cosmic Byurakan.



O altă destinaţie populară în Armenia este Lacul Sevan, considerat a fi cel mai mare lac din ţară. Lacul se află la o înălţime de 1.916 m deasupra nivelului mării şi se întinde pe o suprafaţă de 1.416 km², cu o adâncime de 95 m. Lacul este cunoscut pentru frumuseţea sa şi pentru culoarea albastră schimbătoare, fiind o destinaţie preferată de turişti. Aici există câteva staţiuni iar turiştii pot înota în apele lacului sau pot face o plimbare cu barca.  

Plajă pe malul Lacului Sevan

Informaţii utile

Limba oficială vobită în Armenia este limba armeană. De asemenea, unii locuitori cunosc şi limba rusă.


Clima în Armenia este temperat-continentală. Verile sunt călduroase şi uscate. Uneori ţara este afectată de masele de aer tropical venite din sudul continentului. Temperatura medie în Erevan este de 27°C dar uneori se poate ajunge şi la 40°C. Iernile sunt friguroase şi cu cantităţi mari de precipitaţii. Temperaturile pot varia de la -5 la -12°C.


Religia Apostolică Armeană este religia principală a ţării. Armenia este una dintre primele ţări ale lumii care a adoptat creştinismul, iar religia oficială a Armeniei de astăzi este una unică şi diferită de celelalte religii creştine. 


Moneda oficială în Armenia este dram-ul (AMD). Un dolar reprezintă aproximativ 406 AMD iar un euro aproximativ 519 AMD.


Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a face o călătorie în Armenia. 


Mulţumiri

www.lonelyplanet.com
www.tourismarmenia.net
www.tacentral.com
wikitravel.org
www.tourismarmenia.org
www.state.gov
www.armenia-hayastan.com

Menţiuni

Creditul pentru fotografiile prezentate aparţine realizatorilor acestora:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:%D4%B5%D6%80%D5%A5%D6%82%D5%A1%D5%B6.JPG  (Serouj Ourishian)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Aram_Khchaturyan_Monument_in_Yerevan.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cascade_Yerevan.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Erebuni_SE_Entrance.JPG
http://www.flickr.com/photos/sbamueller/8151431978/
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dilijan_%28View_from_themountain%29.jpg (Armen.khachikyan)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Haghartsin_10.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Goshavank_View.JPG
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Djermuk.JPG
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Ejmiadzin_Cathedral2.jpg
http://www.flickr.com/photos/14417999@N00/2918938735/
http://fr.fotopedia.com/items/flickr-3414070403
http://www.flickr.com/photos/beauty_hunter/1119770991









Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Brazilia

Angola