Barbados


Barbados oferă vizitatorilor săi experienţa tipică a unei insule tropicale în Caraibe: palmieri, plaje însorite, nisip fin, scoici, o cultură bogată specifică acestei părţi a lumii dar îmbibată de un farmec englezesc aparte şi un teritoriu unde este vară tot timpul anului. Situată în America Centrală, parte din grupul Antilelor Mici, Barbados este singura insulă din Caraibe înconjurată complet de apele Atlanticului. Cu toate acestea, peisajul insulei este specific acestei zone. Coasta vestică şi cea sudică a statului sunt presărate cu staţiuni de lux dar şi plaje pentru bugete mai reduse iar coasta estică este de o frumuseţe mai aspră, cu un relief accidentat şi ape învolburate. Dacă iubiţi, soarele, plaja, atmosfera tropicală dar nici nu vă este frică să experimentaţi cultura locală şi istoria colonială, Barbados oferă toate acestea.  

Scurt istoric
Primii locuitori ai Insulei Barbados au fost indienii arawak veniţi din America de Sud în 1600 î.Hr. În jurul anului 1200 d.Hr. aceştia au fost alungaţi de un alt grup de indieni, carib, ce practicau canibalismul. Aceştia din urmă au dispărut la rândul lor, o dată cu venirea primilor europeni, spanioli, în secolul al XV-lea. Spaniolii şi portughezii au fost cei ce au botezat insula, numind-o Los Barbodoes ("bărboşii", după aspectul smochinilor ce presărau insula), dar aceasta era neocupată în 1625 când englezii, conduşi de căpitanul John Powell, au pus stăpânire asupra sa.

Barbados a devenit oficial colonie engleză în 1663 iar Jamestown (în prezent Holestown) a devenit prima aşezare de colonişti de pe insulă în 1665. Până în 1834, când sclavia a fost abolită, aici au fost aduşi sclavi din Africa pentru a lucra pe plantaţiile de trestie de zahăr. Timp de secole Barbados a dominat industria zahărului chiar şi după 1834 când mulţi dintre scalvii eliberaţi s-au întors pe plantaţii, de data aceasta ca şi muncitori plătiţi.

În secolul al XX-lea locuitorii au început să solicite propriile drepturi politice. În 1961 Anglia oferă statului dreptul de a se auto-guverna iar în 1966 Barbados devine stat independent. În prezent Barnados este monarhie constituţională, cu regina Elisabeta a II-a ca şi conducător al statului, reprezentată de guvernatorul general şi de primul ministru ales local.

Destinaţii turistice
Bridgetown
Capitala statului Barbados este cea mai mare aşezare de pe întreaga insulă, singurul oraş din ţară, unde locuieşte mai bine de jumătate din întreaga populaţie. Bridgetown, al cărui nume provine de la podul rudimentar construit aici de amerindieni, primii locuitori ai insulei, este cel mai potrivit loc unde un turist se poate bucura de atmosfera culturală a statului Barbados şi poate admira arhitectura colonială a oraşului. Centrul istoric al oraşului a fost recent trecut pe lista patrimoniului mondial UNESCO pentru conservarea frumuseţii arhitectonice a oraşului.

Printre obiectivele ce se pot vizita în Bridgetown se află biserica St. Mary şi clădirea Parlamentului. Un edificiu neo-gotic aparţinând secolul al XIX-lea. În aceeaşi clădire se află şi Muzeul Parlamentului unde este documentată istoria statului şi drumul său spre independenţă şi Galeria Eroilor Naţionali ai statului Barbados.

Bridgetown, clădirea Parlamentului

Tot în aceeaşi zonă, în faţa clădirilor Parlamentului, se află şi Piaţa Trafalgar şi statuia Lordului Nelson, ridicată în 1813, mai veche decât statuia cu acelaşi nume din Londra.

Careenage a fost în trecut un port naval dar astăzi este presărat cu baruri, restaurante şi buticuri aflate în  fostele depozite ce serveau drept locuri de aprovizionare pentru nave.

Careenage

Alte obiective ce pot fi vizitate în Bridgetown sunt: sinagoga din Barbados, provenind din secolul al XVII-lea şi reconstruită în 1833, este cea mai veche sinagogă din emisfera vestică; catedrala St. Michael's, construită  iniţial în 1665 dar distrusă de un uragan un secol mai târziu şi reconstruită în 1789 la scară mai mică, fiind astăzi, pe lângă catedrală şi un adăpost împotriva uraganelor; Queen's Park unde se află cei doi baobabi uriaşi de pe insulă, unul dintre ei adus din Africa şi plantat aici în 1738 şi Galeria de Artă Queen's Park, cea mai mare galerie de artă din Barbados.

La 2 km sud de Bridgetown, spre Golful Carlisle, se află garnizoana Savannah, baza centrală a trupelor britanice în secolul al XIX-lea. Acum zona este folosită pentru jocuri de cricket şi organizarea de curse cu cai. Tot în apropierea capitalei se află şi Casa George Washington. În 1751 cel ce avea să devină primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii a locuit timp de două luni în această casă. Casa este astăzi transformată în muzeu şi păstrează atmosfera vremii în care George Washington a locuit aici. 

Casa George Washington

Lângă casa George Washington se află şi Muzeul Barbados. Acesta este situat în clădirea fostei închisori militare britanice şi prezintă exponate ce stau mărturi trecutului istoric al insulei, de la primii locuitori ai acesteia şi până la perioada colonială.

La sud de Golful Carlisle, foarte aproape de Bridgetown, se află Needham's Point, un loc istoric dar cunoscut şi pentru plajele sale cu ape liniştite preferate atât de localnici dar şi de turişti. Dintre acestea plaja Pebbles este ce mai cunoscută, o plajă cu nisip alb şi mărginită de un recif. La standurile deschise în această zonă vă puteţi bucura şi de o delicatesă locală, sandwich-urile cu peşte. Cei pasionaţi de istorie pot vizia barăcile militare construite în secolul al XIX-lea, aflate în portul naval. Aici se află o colecţie rară de tunuri de fier din secolul al XVII-lea şi fortul St. Anne's, al cărui construcţie a început în 1701. În spatele fortului se află cimitirul militar, ce a început să fie folosit încă din 1780.

Colecţia de tunuri din cadrul garnizoanei de la Needham's Point

În regiunea Golfului Carlisle vizitatorii pot face scufundări pentru a admira diversele animale marine. De asemenea, aici se află în jur de 200 de epave.

Bathsheba

Batsheba este principala aşezare de pe coasta estică a Barbadosului. Aici peisajul este mai dur în comparaţie cu liniile de coastă vestice şi sudice ale ţării, dar mai spectaculos. Coasta este accidentată, cu nisip alb şi un relief format din roci de care se izbesc apele Atlanticului. Multitudinea de bolovani masivi înconjuraţi de apă care completează peisajul sunt de fapt formaţiuni stâncoase rupte din vechiul recif de corali acum mii de ani.
Zona este preferată pentru surf (aici având loc şi campionate de surfing) şi mai puţin pentru înot, apele fiind periculoase şi înşelătoare. Se poate înota însă în piscinile naturale sculptate de apă în interiorul ţărmului, extrem de populare printre localnici.

Bathsheba, linia de coastă

Aici se află şi Grădinile Botanice Andromeda, ce se întind pe mai bine de două hectare de-a lungul coastei, cu o colecţie variată de plante tropicale, orhidee, ferigi, nuferi, cactuşi şi palmieri. Principla atracţie pentru turişti o reprezintă un smochin uriaş, cu rădăcini aeriene. Dimineaţa devreme sau seara târziu aici se pot vedea şi maimuţe căţărându-se prin copaci.

Smochinul cu rădăcini aeriene din Grădinile Botanice Andromeda

O atracţie turistică ce se află pe drumul dinspre Bathsheba spre sudul ţării este casa de pe fosta plantaţie Sunbury.  Datând din 1660, casa a fost devastată de un incendiu dar restaurată în 1995. Casa are pereţii groşi de 60 cm construiţi din blocuri de coral şi păstrează atmosfera din secolele XVIII-XIX, perioda în care aici locuiau cei ce conduceau una dintre plantaţiile de trestie de zahăr ale ţării.

Casa Sunbury

Speightstown
Aflat în partea nordică a insulei, oraşul a fost primul centru comercial al ţării. Speightstown este un oraş liniştit, puţin umblat şi are un farmec aparte, ilustrând o trăsătură unică a patrimoniului arhitectural al Barbadosului, cu clădiri istorice (unele datând chiar din perioada aşezărilor coloniale timpurii) dar şi moderne înşirate unele lângă altele. Aici se pot vizita Galeria de artă Frangipani sau casa memorială Arlington, un muzeu plasat într-o casă datând din secolul al XIX-lea, cu un concept interesant, interactiv, ce foloseşte ca şi exponate clipuri video ale localnicilor ce stau mărturie istoriei oraşului.

Oistins este un orăşel de pescari aflat pe coasta sudică a ţării, principalul centru piscicol al Barbadosului, o piaţă modernă şi dezvoltată, menţinută de pescarii locali. În Oistins vizitatorii se pot bucura de peisajele pitoreşti oferite de bărcile de pescuit şi de pescarii la lucru iar în apropierea oraşului se află plaja Miami, de asemenea cunoscută ca şi plaja Enterprise. Plaja Miami este o plajă mică dar ascunsă şi deloc aglomerată, unde cei ce vor să se bucure de nisip fin, palmieri şi ape albastre dar cărora nu le plac locurile supraaglomerate se pot simţi ca la ei acasă. Este, de asemenea, o plajă foarte potrivită pentru familii.

Plaja Miami din Oistins

St. Lawrence se află pe coasta sud-vestică  Barbadosului, între Bridgetown şi Oistins. Cea mai populară zonă din oraş este cunoscută sub numele de St. Lawrence Gap, preferată de toţi cei ce se află în căutare de locuri unde se pot distra până târziu în noapte. Aici se află, înşirate de-a lungul coastei, hoteluri, baruri restaurante şi cluburi de noapte unde se ascultă muzică reggae şi alte genuri variate de muzică. În partea opusă a oraşului se află plaja Dover, o plajă cu nisip alb unde se poate înota şi practica surf.

Cândva un port, aflată în sud-estul ţării, plaja Crane este una dintre cele mai cunoscute plaje din ţară, cu nisipul său roz şi apele de culoarea turcoazului.

Plaja Crane

Una dintre cele mai populare atracţii din Barbados este peştera Harrison's, cu pereţi din calcar, o aglomerare de stalactite şi stalacmite şi o cascadă subterană. Tururile în peşteră se fac cu un tramvai electric.

Stalactite şi stalagmite în peştera Harrison's

În apropierea peşterii se află Welchman Hall Gully, o râpă împădurită lungă de 2 km, acoperită cu vegetaţie tropicală înţesată de palmieri, bambus, arbori de mahon, santal şi baobabi. Din cauza terenului accidentat zona nu a putut fi folosită pentru culturile agricole, reuşind astfel să păstreze atmosfea insulei de acum 300 de ani. Vegetaţia de aici acoperea în trecut întreaga suprafaţă a Barbadosului.

Între Speightstown şi Bathsheba se află moara Morgan Lewis. Construită în 1727, moara a fost operaţionlă până în 1945. Astăzi este singura moară de vânt pentru zahăr rămasă intactă din Barbados şi una dintre singurele două mori de acest tip din Caraibe (cealaltă fiind Betty's Hope din Antigua şi Barbuda). În interiorul morii se află şi o expoziţie a echipamentului folosit pentru a produce zahăr în trecut.

Moara Morgan Lewis

Barbados Wildlife Reserve, Rezervaţia faunei sălbatice din Barbados, este localizată în nordul ţării, într-o pădure naturală de mahon unde pot fi observate maimuţe, broaşte ţestoase, căprioare, iguane, păuni, pelicani şi alte specii de păsări şi animalele. Toate animalele, cu excepţia unui caiman şi a unui şarpe se află în libertate şi pot fi observate în mediul lor natural.

Peştera Animal Flower este localizată în cel mai nordic punct al insulei. Peştera, formată acum sute de mii de ani,  este denumită astfel după anemonele de mare ce trăiesc în lagunele sale interioare. De asemenea, compoziţia chimică a pereţilor peşterei au făcut ca aceştia să fie coloraţi în combinaţii interesante de verde şi maro iar cele câteva deschizături ale peşterii spre mare oferă privelişti impresionante.

Pereţii coloraţi ai peşterii Animal Flower

Informaţii utile
Limba engleză este limba oficială vorbită în Barbados. De asemenea unii dintre localnici vorbesc şi bajan, o variantă regionalizată a limbii engleze, vorbită în contextul de zi cu zi şi în situaţii informale. 

Majoritatea locuitorilor statului Barbados sunt de religie creştină (95%), în mare parte anglicană (40%), dar o multitudine de alte religii sunt practicate în Barbados, printre care şi religia iudaică, hindusă, musulmană sau wicca.


Clima în Barbados este împărţită în două anotimpuri, unul dintre ele mai ploios (perioada iunie-noiembrie) şi unul mai secetos (decembrie-mai). Perioada cea mai plăcută pentru călătorii în Barbados se întinde din ianuarie şi până în aprilie, când atmosfera este mai uscată, umezeala nu atât de apăsătoare iar temperaturile sunt mai scăzute, cu maxime de 28ºC şi minime de 21ºC. În anotimpul umed temperaturile sunt cu câteva grade mai ridicate şi pot avea loc uragane.  


Moneda folosită este dolarul din Barbados (BBD sau BSD), 1 BBD fiind egal cu aproximativ 1.6 RON.


Cetăţenii români pot călători în Barbados doar cu paşaportul, fără viză, pentru perioade mai scurte de 90 de zile.


Mulţumiri

www.barbados.org
www.fodors.com
www.lonelyplanet.com
www.telegraph.co.uk
www.worldtravelguide.net
en.wikipedia.org
wikitravel.org


Menţiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate aparţine realizatorilor acestora:
http://www.flickr.com/photos/chriggy/532522823/in/photostream/  (chriggy1)
http://www.flickr.com/photos/megstewart/4006461221/ (Meg Stewart)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:GEORGE_WASHINGTON_HOUSE_-_BARBADOS.jpg (JERRYE AND KLOTZ MD)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Garrison_area_cannons,_Barbados.jpg (CaribDigita)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bathsheba,_Barbados_08.jpg  (Postdlf)
http://www.flickr.com/photos/joeross/4179384646/ (Joe Ross)
http://www.flickr.com/photos/gergtreble/5726965719/ (Greg McMullin)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Miami_Beach,_Barbados.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crane_Beach_from_the_Resort.JPG (John Martin Davies)
http://www.flickr.com/photos/mifl68/530407696/ (mifl68)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Saint_Andrew,_Barbados_033.jpg  (Postdlf)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Animal_Flower_Cave,_Barbados_%286774633781%29.jpg (Berit Watkin)











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Brazilia