Bulgaria

Bulgaria, țara noastră vecină de la sud, prezintă turiștilor un amestec uniform de natură și istorie, culmi muntoase întinse, plaje cu nisipurii aurii (la propriu, daca e să ne luăm după numele acestora), sate pitorești și mâncare tradițională delicioasă. Istoria bogată și în unele momente unică a Bulgariei și-a pus negreșit amprenta asupra prezentului. Urmele sale sunt evidente pretutindeni prin așezări neolitice, morminte tracice și cetăți vechi. Înconjurată începând de la N de România, Serbia, Macedonia, Grecia, Turcia și cu ieșire la Marea Neagră în partea de V, Bulgaria ne este accesibilă și ne poate încânta cu văile sale verzi, oamenii ospitalieri, orașele vechi și mirosul de trandafiri.

Scurt istoric

Teritoriul actual al Bulgariei a fost locuit încă din antichitate, așezări arheologice și tumuli atestă faptul că aici a locuit o civilizație mai veche chiar decat cea egipteană. Necropola de lângă Varna datează din anii 4600-4200 îHr tot aici descoperindu-se și cel mai vechi ornament de aur din lume. În jurul anului 3500 îHr există mărturii ale așezării tracilor în Peninsula Balcanică aceștia formând aici de-a lungul secolelor o adevărată civilizație parțial influențată de cultura greacă, în special în unele așezări de pe malul Mării Negre. În mijlocul secolului I dHr teritoriile trace de aici devin parte din Imperiul Roman iar după scindarea acestuia a Imperiului Bizantin.

În secolul al VII-lea proto-bulgarii formează un stat independent în nord-estul actualului teritoriu, numit Bulgaria cea Mare, sub conducerea lui Han Asparuh și cu capitala la Pliska. Bulgaria devine astfel cea mai veche țară din Europa care și-a păstrat numele original până în ziua de azi. În secolul al IX-lea bulgarii adoptă creștinismul ca religie oficială iar în același timp frații Chiril și Metodiu dezvoltă alfabetul chirilic pe baza unei variante a alfabetului grecesc vechi. Din Bulgaria alfabetul se răspândește și în alte state slavone. În secolele următoare tracii și slavii din zonă sunt asimilați de către bulgari iar imperiul acestora devine o putere importantă în Peninsula Balcanică.

În secolul al XI-lea Imperiul Bulgar este cucerit de cel Bizantin până în 1186 când o răscoală condusă de frații Asen și Petru stabilește Al Doilea Imperiu Bulgar, cu capitala la Târnovo, care la mometul său de vârf își întindea granițele până la Marea Neagră, Marea Egee și Marea Adriatică.

În 1396 Bulgaria este cucerită de Imperiul Otoman, turcii reușind să-și impună dominația în zonă timp de 500 de ani. În urma războiului ruso-turc și a Tratatului de la Berlin din 1878 Bulgaria devine principat dar își pierde o parte din teritorii. 

După Al Doilea Război Mondial Bulgaria devine stat comunist sub influența politică și economică a URSS-ului timp de 35 de ani. La sfârșitul anilor `80, o dată cu colapsul sistemului comunist, o nouă constituție este adoptată iar Bulgaria devine stat democratic. O serie de crize economice destabilizează industria și agricultura în anii `90, urmate de o perioadă de relativă stabilizare. În 2007 Bulgaria devine parte a Uniunii Europene. 

Destinații turistice

Sofia

Cu o istorie datând de acum 7000 de ani, capitala Bulgariei este unică în Europa fiind una dintre cele mai vechi așezări. Sofia păstrează multe monumente de valoare istorică la care se adaugă cafenele cosmopolite, muzee, galerii moderne de artă dar și biserici cu domuri rotunde. Influența perioadei comuniste încă predomină asupra esteticii orașului și este evidentă în arhitectura neo-stalinistă dar majoritatea atracțiilor turistice din Sofia pre-datează această perioadă. 

Sofia ©Borislav Dimitrov

Catedrala Sf. Sofia, de unde vine și numele orașului, este una dintre cele mai vechi biserici ale capitalei. Fondată în timpul Împăratului Iustinian (care a domnit între 527-565) a fost una dintre cele mai importante biserici ale orașului în evul mediu iar în timpul dominației otomane a fost folosită ca și moschee. Sub biserică se află un muzeu necropolă ce adăpostește 56 de morminte antice și rămășițele a 4 alte biserici. 

Catedrala Sf. Sofia ©Klearchos Kapoutsis

În apropiere se află Catedrala Alexandru Nevski, unul dintre cele mai semnificative monumente culturale ale Sofiei și ale Bulgariei însăși. A fost construită în 1912 în stil neo-bizantin, turnurile sale rotunde ce se înalță până la 53 m adăpostind nu mai puțin de 53 de clopote.

Catedrala Alexandru Nevski ©Ali Eminov

Rotonda Sf. Gheorghe construită în timpul domniei Împăratului Constantin cel Mare e considerată cea mai veche bine păstrată clădire din Sofia. Aceasta face parte dintr-un complex arheologic ce cuprinde parte dintr-o veche stradă romană, temeliile unei bazilici și alte vestigii romane.

Rotonda Sf. Gheorghe ©Ann Wuyts 

Aflat pe culmile mai joase ale Muntelui Vitosa, Muzeul Național de Istorie e unul dintre cele mai bine dotate muzee din Peninsula Balcanică cu expoziții ce documentează momente din vremuri preistorice și până azi. Aici se află o colecție impresionantă de comori tracice și obiecte de aur găsite în necropola neolitică de la Varna. În apropiere se poate vizita Biserica Boyana, inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cu 90 de picturi murale datând din perioada medievală.

Picturi murale, Biserica Boyana ©Ann Wuyts

Plovdiv

Plovdiv este cel mai vechi oraș permanent locuit al Europei. Orașul este de multe ori asemănat cu Roma fiind chiar mai antic decât aceasta și construit tot pe culmile a șapte coline. Plovdiv este adesea vizitat pentru centrul său vechi cu străzi pietruite, situri arheologice, muzee, galerii și case colorate datând din secolul al XIX-lea.

Strada în orașul Plovdiv ©Juan Antonio Segal

Aici se află și Amfiteatrul Roman ce datează din timpul Împăratului Traian, o construcție magnifică ce putea găzdui până la 7000 de spectatori.

Veliko Tărnovo

Veliko Tărnovo, fostă capitală a Imperiului Bulgar între secolele al XII-lea si al XIV-lea, se află în nordul Bulgariei la 107 km de Ruse. Orașul este unul dintre cele mai vechi ale țării, cu o istorie ce datează de 5 mii de ani, și se întinde pe vârfurile a trei coline. Simbol al orașului este cetatea Țareveț, situată pe vârful cu același nume și înconjurată din toate direcțiile de Râul Yantra.

Cetatea Țareveț ©Gary Bembridge

A doua colină a orașului, Trapezița, este presărată de situri arheologice, unele dintre ele încă în curs de excavare. Vechiul Veliko Tărnovo este presărat de străduțe cu farmec istoric iar noul oraș este un important centru universitar al Bugariei.

Varna

Varna este capitala maritimă a Bulgariei, port la Marea Neagră și stațiune turistică. Nu doar plajele atrag însă turiștii spre acest oraș. În centrul orașului se află cele mai vechi băi romane din Bulgaria, datând din secolul al II-lea. Muzeul de Arheologie din Varna a fost fondat în 1887 și adăpostește cel mai vechi aur din lume sub formă de brățări, coliere și cercei, datând din 4600-4200 îHr.

La 60 km N-E de Varna și 65 km S de Mangalia se află Capul Caliacra, o creastă stâncoasă deasupra Mării Negre, monument al naturii unde se află ruinele cetății cu același nume și o rezervație naturală. 

Ruinele cetății de la Capul Caliacra ©În Jurul Lumii 

Printre celelalte stațiuni bine cunoscute la Marea Neagră ale Bulgariei se numără Albena cu Nisipurile de Aur și Sunny Beach.

La 40 km de Varna, foarte aproape de granița cu România, este orașul Balcic. Principalul obiectiv turistic al orașului este Palatul Reginei Maria a României construit în 1924, fosta reședință de vară a acesteia. Curțile palatului cuprind de asemea Grădina Botanică din Balcic, cea mai mare grădină botanică din Bulgaria. Aceasta se întinde pe 6,5 ha și adăpstește 200 de tipuri de plante printre care și o zonă întinsă de cactuși și alte suculente. 

Detaliu din Palatul și Gradina Botanică de la Balcic ©Камен Ханджиев 

Bansko este principala stațiune de iarnă a Bulgariei situată la 925 m înălțime, în Munții Pirin, în apropiere de granița cu Macedonia. Orașul este atrăgător pentru pasionații de ski și snowboarding cu pârtii cu lungimi totale de 75 km, cea mai lungă având 16 km. Orașul în sine are propriul farmec cu străzi pietruite, muzee și conace datând din secolul al XIX-lea. 

Parcul Național Rila, aflat în munții cu același nume, este cel mai mare parc natural al Bulgariei. Munții Rila sunt cei mai înalți munți din Balcani, cu Vf. Musala atingând 2925 m. Aici, în mijlocul peisajului pitoresc, se află Mănăstirea Rila, a doua cea mai mare mănăstire din Balcani. A fost construită în secolul al X-lea de un călugăr sihastru dar un incediu a distrus în mare parte arhitectura originală, clădirile din prezent datând din secolul al XIX-lea. Aici se află o colecție de picturi murale, sculpturi în lemn, arme vechi și biblii scrise pe pergament. Tot parte a acestui parc sunt și cele 7 lacuri ale Rilei care văzute de sus seamănă cu urmele unui uriaș ce urcă spre culmile muntoase. 

Patru din cele șapte lacuri ale Rilei ©Klearchos Kapoutsis

Kazanlak se află în centrul Bulgariei, înconjurat de Valea Trandafirilor. De secole bulgarii plantează aici o specie de trandafiri, rosa damascena sau trandafirul din Damasc, din care se extrage uleiul de trandafiri folosit în crearea parfumurilor. Trandafirii sunt în floare în mai și începutul lui iunie când se sărbătorește și Festivalul Trandafirilor. Festivalul este o sărbătoare importantă în Bulgaria, dobândind și renume internațional. În timpul acestuia se fac demonstrații de cules și distilat trandafiri iar cea mai frumoasa fată este încoronată Regina Trandafirilor.

Festivalul Trandafirilor ©Andrij Bulba

Tot în Kazanlak se află cel mai bine păstrat mormânt de pe vremea tracilor. Acesta are domuri rotunde și face parte dintr-o necropolă mai mare aflată în apropierea orașului trac Seuthopolis. Mormântul, ce datează din secolul al IV-lea î.Hr., este parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este cunoscut pentru picturile murale bine păstrate de-a lungul timpului. Tocmai pentru a prezerva aceste picturi mormântul este închis turiștilor dar o replică a acestuia ce poate fi vizitată a fost contruită în apropiere. 

Picturi murale în mormântul trac de la Kazanlak ©David Stanley 

Un alt mormânt trac foarte bine păstrat și tot parte a Patrimoniului Mondial UNESCO este mormântul de la Sveshtari din nord-estul Bulgariei, la 84 km de Silistra. Acesta este un mormânt regal ce datează din secolul al III-lea î.Hr și este format din 3 camere decorate cu basoreliefuri, inclusiv 10 figuri feminine înalte de 1,20 m.

Mormântul de la Sveshtari, interior ©Interact-Bulgaria

La poalele Munților Stara Planina (Balcani) în Belogradchik (Orașul Alb) se poate vizita cetatea Kaleto și stâncile Belogradchik. Cetatea datează din secolele I-III d.Hr. din perioada romană dar are și influențe bizantine. Stâncile, niște formațiuni geologice spectaculoase, tronează peste cetate. Unele sunt înalte de 200 m și pot duce cu gândul la diverse animale sau figuri mitice. În apropiere de Belogradcik se află și Peștera Măgura, cu picturi rupestre din diverse perioade istorice.

Cetatea Kaleto și Stâncile Belogradchik ©Yanko Malinov

Informații utile

Limba oficială este bulgara iar alfabetul folosit este cel chirilic.

Clima este temperat-continentală, asemănătoare cu cea a României.

Religia oficială este cea creștin-ortodoxă. Există de asemenea o minoritate musulmană (în jur de 8%) și o comunitate mică de evrei.

Ca și convenție socială trebuie sa țineți cont de faptul că în Bulgaria mișcarea capului de sus în jos (ceea ce la noi e o încuviințare) înseamnă nu iar mișcarea de la dreapta la stânga (care pentru noi e o negare) înseamnă da.

Moneda Bulgariei este leva (BGN). La momentul scrierii acestei postari, 1BGN este egal cu aproximativ 2,5 RON.

Fiind în Uniunea Europeană, cetățenii români au nevoie doar de carte de identitate pentru a putea intra pe teritoriul Bulgariei.

Surse

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită