Argentina


Argentina, a opta cea mai întinsă ţară din lume, se află în America de Sud şi este recunoscută pe plan turistic pentru diversitatea atât culturală cât şi geografică pe care o poate oferi unui călător. Ţara este înconjurată de la nord la vest de Bolivia, Paraguay, Brazilia, Uruguay, Oceanul Atlantic şi Chile. Situată între Tropicul Capricornului şi Cercul Polar Antarctic, Argentina este cunoscută şi drept ţara extremelor şi a diversităţii. Aici se află cele mai înalte şi cele mai joase altitudini ale Americii de Sud (vârful Cerro Aconcagua măsoară 6.960 m iar Salinas Chicas, la 40 m sub nivelul mării, reprezintă cea mai joasă altitudine din America de Sud). De la Munţii Anzi din vest, la Pampas, la litoralul Oceanului Atlantic, la regiuni deşertice şi până în Capul Horn, Argentina poate oferi o varietate de climate şi de ecosisteme pe gustul oricărui turist. În plus, Argentina este ţara tangoului, a pasiunii pentru fotbal şi a diversităţii culturale.


Istorie
Urme ale prezenţei umane au existat în Argentina încă din anul 11000 îHr, în zona Podişului Patagoniei. Imperiul Incaş a invadat şi cucerit nord-vestul actualei Argentine în anul  1480. Câteva triburi rămăseseră însă independendente până la venirea primilor europeni în zonă. Primul explorator ajuns în regiune a fost Amerigo Vespucci în 1502 iar în 1516 navigatorul Juan Diaz de Solias. Prima colonie spaniolă permanentă înfiripată aici a fost Buenos Aires în 1580. În 1776 spaniolii integrează Argentina în imperiul lor creând vice-regatul Rio de la Plata iar Buenos Aires devine un port înfloritor.

Argentina şi-a declarat independendenţa faţă de Spania în 1816 o figură importantă în acest context fiind generalul Jose de San Martin. Între 1880 şi 1930, ca urmare a dezvoltării agriculturii şi creşterii influenţelor externe, Argentina era una dintre cele mai bogate 10 naţiuni ale lumii. După al II-lea Război Mondial Juan Domingo Peron a devenit o figură importantă în istoria ţării alături de soţia sa Eva. Câştigând popularitate în rândul clasei muncitoare, Peron a devenit preşedinte în 1946. Acest a creat mişcarea politică cunoscută drept mişcarea Peronistă. În contextul economic însă, după o serie de evenimente şi o încercare a armatei de asasinat la adresa sa, în 1955 acesta a fost trimis în exil.

Între 1976 şi 1983 Argentina s-a aflat sub o dictatură militară, cu severe urmări asupra economiei ţării cu dispariţii şi răpiri de oameni în timpul a ceea ce s-a numit „Războiul Murdar”. Democraţia s-a reinstaurat în 1983 iar în prezent Argentina are o femeie preşedinte, Cristina Fernandez, realeasă în 2011.

Destinaţii turistice
Buenos Aires
Capitala Argentinei se află în plin proces de dezvoltare turistică. Cunoscut în zona Americii de Sud drept „Regina râului La Plata” sau „oraşul care nu doarme niciodată”, Buenos aires este un oraş elegant şi activ cu numeroase restaurante, baruri, cluburi de noapte dar şi teatre, muzee, galerii de artă şi centre comerciale. Împreună cu zona sa metropolitană, Buenos Aires este unul dintre cele mai populate centre urbane ale lumii, având peste 15 milioane de locuitori.

Istoric, oraşul a fost construit în jurul zonei cunoscută ca şi Plaza de Mayo, centrul administrativ al fostei colonii spaniole. Aceasta este şi una dintre cele mai cunoscute zone ale capitalei. Aici puteţi vizita Palatul Prezidenţial supranumit „Casa Rosada” (Casa Roz), Catedrala Metropoloitană (datând din perioada colonială), muzeul istoric Cabildo şi Banco de la Nacion. Avenida de Mayo leagă Casa Rozada de casa Congresului. Aici se află mai multe clădiri cu importanţă culturală, arhitecturală şi istorică iar sub acest bulevard se află prima linie de metrou contruită în America Latină în 1913.

Casa Rosada văzută din Plaza de Mayo

Obeliscul, cel mai uşor de recunoscut obiectiv turistic al oraşului, se află pe Bulevardul Corrientes, în apropiere de teatrul Colon, cunoscut la nivel mondial pentru acustica sa. În zona Manzana de las Luces se află o serie de tunele şi catacombe subterane ce treceau pe sub Plaza del Mayo în timpul perioadei coloniale.

Obeliscul

În cartierul San Telmo are loc în fiecare duminică un târg de antichităţi. Tot în această zonă se organizează spectacole de tango iar la sfârsit de săptămână aici turiştii pot învăţa să danseze. În portul La Bocais, aflat în sudul oraşului, turiştii se pot plimba pe Caminito, o stradă muzeu cunoscută pentru arhitectura sa şi culorile aprinse.

Case colorate pe cunoscuta stradă muzeu, Caminito

Cartierul aristocrat al capitalei este Recoleta. Aici se află Muzeul de Artă Plastică, Biblioteca Naţională, Centrul Cultural şi o mulţime de magazine cu produse ale unor designer cunoscuţi. Tot aici se află cel mai vechi cimitir al oraşului, unde sunt îngropaţi toţi eroii naţionali ai Argentinei şi o mulţime de alte personalităţi.

Norte
Această regiune a Argentinei, aflată în partea nordică a ţării, după cum îi spune şi numele, oferă o combinaţie armonioasă între istorie, natură şi cultura tradiţională. Multe din comunităţile şi satele localizate aici îşi păstrează încă ritualurile ancestrale. Aici se regăsesc urme ale perioadei pre-columbiene, ruine ale aşezărilor din această perioadă şi forturi ce datează din perioada colonială.

Ferrocarril Belgrano (Tren a las Nubes sau Trenul ce atinge norii) este una dintre cele mai cunoscute şi mai vizitate obiective turistice din această zonă. A fost construit în 1948 şi acoperă 434 km. Trenul pleacă din oraşul Salta şi ajunge la 4.200 m trecând peste 29 de poduri, 21 de tunele şi 13 viaducte. Cel mai înalt punct este atins la finalul traseului în zona viaductului La Polvorilla. O călătorie cu acest tren durează de obicei o zi. 

Tren a las Nubes

Quebrada de Humahuaca este un podiş ce a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO în 2003. Aici timpul pare să fi rămas în loc. Peisajul încântător este presărat de un grup de sate cu case făcute din chirpici, cu capele construite în vremuri străvechi şi ruine din perioada pre-colonială. Purmamarca, una dintre cele mai frumoase aşezări din această zonă, este înconjurată de Cerro de los Siete Colores (Dealul celor şapte culori), unde se pot observa o multitudine de straturi, dovadă a diverselor ere geologice.

Cerro de los Siete Colores

Una dintre cele mai ieşite din comun atracţii de aici este Pucara del Ticara, un oraş fortificat construit de băştinaşii Omaguaca în perioada pre-columbiană. Aici un monolit marchează Tropicul Capricornului, unde în fiecare an la 21 iunie în miezul zilei lumina soarelui dă o umbră perfect perpendiculară, moment când începe şi celebrarea noului an aboriginal.

Litoral
Această regiune nord-estică a Argentinei este dominată de elemente naturale specatculoase. Flora exuberantă şi fauna diversă sunt elementele ce fac această zonă frumoasă şi unică. Aici se găsesc râuri largi, mlaştini, pământ roşu, jungle, păduri virgine şi o atmosferă tropicală. Aici se pot practica sporturi acvatice sau puteţi admira fauna specifică din parcurile naturale precum şi vegetaţia aflată de-a lungul marilor râuri sau junglele dese.

Un alt obiectiv turistic ce poate suscita interes în aceste zone este reprezenatat de coloniile iezuite din Entre Rios şi Santa Fe, înfiinţate în secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea de imigranţii evrei ce fugeau de persecuţiile din ţările lor. În 1888 familii venite din România şi Ucraina au ajuns aici şi au înfiinţat colonia cunoscută sub numele de Monigotes la Vieja. Mai târziu au fost înfiinţate şi alte colonii precum Moises Ville (loc supranumit „Ierusalimul Argentinian”), Palacios, Las Palmeras şi Monigotes. Înfiinţarea acestor colonii a determinat apariţia mai multor sate şi oraşe în această zonă, a mai multor şcoli, spitale, biblioteci, temple, multe dintre care sunt ocupate şi folosite şi astăzi.

În provincia Misiones se află misiunile iezuite ale indienilor guarani (San Ignacio Mini, Santa Maria la Mayor, Santa Ana şi Nuestra Senora de Loreto). Acestea au fost înfiinţate la începutul secolului al XVII-lea iar în 1984 au devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Tot în regiunea Litoral se află şi cascadele Iguazu, aflate la graniţa cu Brazilia şi Paraguay. Parcul Naţional Iguazu, din care cascadele fac parte, a fost declarat parte a patrimoniului mondial UNESCO în 1981. Priveliştea pe care o oferă natura aici este spectaculoasă. Cele 275 de cascade întinse pe o suprafaţă de aproximativ 3 km au căderi de apă înalte de 70 m. Graniţa cu Brazilia trece prin Garganta del Diablo (Gâtul Diavolului), unde numeroasele căderi de apă formează curcubee. 

Cascadele din Parcul Naţional Iguazu

Cordoba

Cordoba este centrul economic al Argentinei. Aici se îmbină peisajele naturale specifice cu arhitectura colonială. Natura în Cordoba oferă turiştilor ape termale, dealuri înalte şi lagune. „Mar Chiquita”, Marea cea mică, un paradis al păsărilor, este cea mai întinsă lagună din Cordoba. Pe muntele Cerro Colorado au fost descoperite picturi rupestre iar în Parcul Naţional Quebrada de Condorito se află o colonie de condori andini. Dealurile Cordobei devin mai înalte în partea de nord-est. Aici ele devin parte a lanţului muntos Sierra Pampeanas, cu dealul Champaqui atingând 2.790 m. Aceste dealuri sunt presărate de văi fertile, de văi deşertice şi mine de sare.

Această provincie este recunoscută şi pentru producţia de vin în Argentina. Cel mai important oraş din acest punct de vedere este Colonia Caroya, aflat la 48 km de oraşul Cordoba. Multe dintre fabricile vinicole de aici sunt deschise turiştilor.

În partea nordică a regiunii de-a lungul unui traseu de 250 km se pot vizita o serie de capele şi ferme ce au aparţinut iezuiţilor datând din secolele 17 şi 18. Toate aceste monumente au fost declarate parte a Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2000.

Cuyo
Regiunea Cuyo se află în partea central-vestică a ţării, de-a lungul Munţilor Anzi şi până în regiunile dominate de stepe. Cuyo este regiunea celor mai înalte vîrfuri montane, a munţilor vulcanici acoperiţi de zăpadă, a unei faune variate şi a unor importante repere arheologice. Aici se află cel mai înalt vîrf din emisfera sudică, vârful Aconcagua, ce măsoară 6.959 m, vârf ce atrage alpinişti din întreaga lume.

Vârful Aconcagua

La Payunia este tărâmul vulcanilor. Aici relieful a fost modelat şi sculptat de erupţiile vulcanice iar zone întinse sunt acoperite de lavă solidifcată. Din iunie şi pănă în octombrie, Staţiunea Las Lenas, cu cele 30 de pârtii de ski şi snowboard, este atrăgătoare pentru cei pasionaţi de aceste sporturi.

Parcul Ischigualasto reprezintă unul dintre cele mai importante parcuri paleontologice din lume. Aici au fost descoperite fosile de vertebrate ce aparţin erei Mezozoice şi urme de dinozauri. Parcul este supranumit Valle de la Luna (Valea Lunii) datorită diversităţii formelor şi culorilor reliefului format prin eroziune. 

Valle de la Luna

Parcul Naţional Talampaya se află în provincia La Rioja şi este cunoscut pentru solurile roşii şi canioanele spectaculoase unde îşi fac cuib condorii.

Peisaj din Parcul Naţional Talampaya

Provincia Mendoza este cea mai importantă regiune viticolă a Argentinei. În 2005 aceasta a fost declarată una dintre cele opt capitale internaţionale ale vinului. Oraşul Mendoza este ca o oază în mijlocul Anzilor, o importantă atracţie pentru toţi cei pasionaţi de alpinism, căţărări şi drumeţii montane. Aici se regăsesc şi câteva parcuri naturale, teatre, muzee, cinema, shopping center, galerii de artă, pub-uri şi cluburi de noapte.

Patagonia
Între Munţii Anzi şi Oceanul Atlantic, în sudul Argentinei, se află regiunea cunoscută şi sub numele de Patagonia. Aici natura este stăpână. În Parcul Naţional Los Glaciares se află gheţari ce fac parte din banchiza de gheaţă continentală. 13 dintre gheţarii aflaţi pe partea Oceanului Atlantic sunt ca nişte turnuri de gheaţă. Turiştii pot naviga pe lacuri pentru a admira mai de aproape gheţarii sau pot face căţărări pe blocuri antice de gheaţă. Parcul a fost declarat parte a Patrimoniului Mondial UNESCO în 1981.

Gheţari în Parcul Naţional Los Glaciares

Peninsula Valdes, aflată la 1.400 km sud de Buenos Aires protejează o serie de specii de animale. Se regăsesc aici o varietate de specii de păsări, mamifere mari, colonii de lei de mare şi foci precum şi balene din luna iunie şi până în decembrie.

La sud de oraşul Perito Moreno se află Cueva de las Manos (Peştera Mâinilor). Pe zidurile canionului râului Pintura se află picturi rupestre reprezentând amprente ale unor mâini şi scene de vânătoare vechi de 9300 de ani. Cueva de las Manos a fost declarată parte a Patrimoniului Mondial UNESCO în 1999.

Picturi rupestre în Cueva de las Manos

În partea extrem sudică a Patagoniei se află Insulele Tierra del Fuego, Ţara de Foc şi oraşul Ushuaia, cel mai sudic oraş din lume şi cel mai apropiat de continentul îngheţat, Antarctica.

Ushuaia

Ruta 40 este cel mai lung şi mai spectaculos drum din Argentina. Drumul a fost construit în 1935 şi străbate trei regiuni: Patagonia, Cuyo şi Norte. Şoseaua 40 străbate ţara de-a lungul munţilor Anzi, plecând de la Capul Virgenes în sud şi până la La Quiaca (provincia Jujuy), în nord, la graniţa cu Bolivia. De-a lungul a celor 5.000 km drumul trece peste 236 de poduri, 18 râuri, ajunge în preajma a 13 mari lacuri, 20 de Parcuri Naţionale şi rezervaţii şi conectează 27 de pasuri şi trecători andine.


Informaţii utile
Limba oficială vorbită în Argentina este spaniola.

În Argentina clima poate varia de la cea subtropicală în partea nordică (pe unde trece şi Tropicul Capricornului) până la cea subpolară în partea extrem sudică. În nord verile sunt umede şi fierbinţi iar iernile uscate. În partea sudică verile sunt puţin calde iar iernile reci şi cu multe căderi de zăpadă. În partea centrală a ţării climatul este în mare parte temperat. Trebuie avut în vedere faptul că, aflându-se în emisfera sudică, anotimpurile în Argentina sunt opuse celor din emisfera nordică. Astfel, din noiembrie şi până în luna martie temperaturile sunt mai calde iar din iunie şi până în septembrie mai reci.

În ceea ce priveşte populaţia, Argentina înregistrează în jur de 40 de milioane de locuitori dintre care aproape jumătate locuiesc în zonele urbane şi în provincia Buenos Aires.

 Religia dominantă în Argentina este cea creştină romano-catolică. Alte religii practicate sunt: protestantismul, iudaismul, creştinismul ortodox şi religia musulmană.

Moneda argentiniană este peso, 1 peso fiind egal cu 0,7 RON şi 0,21 USD.

Cetăţenii români care vizitează Argentina pe un timp scurt şi din motive turistice nu au nevoie de viză pentru a intra în ţară, ci doar de paşaport. De asemenea, nu este nevoie de vaccinări.

Mulţumiri
www.argentina.travel
www.turismo.gov.ar
http://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Argentina
http://en.wikipedia.org/wiki/Argentina
wikitravel.org
www.state.gov

Menţiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate revine realizatorilor acestora:
http://www.fotopedia.com/items/flickr-1290008554
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Obelisco_de_Bs_As.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:LaBoca_ST_98.jpg
http://www.fotopedia.com/items/flickr-4017333666
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jujuy-Purmamarca-P3120100.JPG
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Iguacu-004.jpg
http://ja.fotopedia.com/items/adrian-TtYrh_cwdK8
http://www.camptocamp.org/images/27079/fr/aconcagua-approche
http://www.arteyfotografia.com.ar/5074/fotos/170168/ 
http://www.globetrip.ch/category/reiseberichte/argentina/page/2/
http://ko.fotopedia.com/items/adrian-i9enPil0EIw
http://www.fotopedia.com/items/flickr-93378442
http://www.fotopedia.com/items/flickr-2307309482
http://de.fotopedia.com/items/O_ifATGqCz8-EW555zj1L68

























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită